Japanin pääministeri esitteli 100 miljardin euron tukipaketin – tarkoitus tukea taloutta, kun olympialaisten vaikutus päättyy - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Japanin pääministeri esitteli 100 miljardin euron tukipaketin – tarkoitus tukea taloutta, kun olympialaisten vaikutus päättyy

Japanin pääministeri Shinzo Abe on esitellyt maan ensimmäisen tukipaketin kolmeen vuoteen.

Japanin pääministeri Shinzo Abe on esitellyt maan ensimmäisen tukipaketin kolmeen vuoteen.

Julkaistu: 5.12.2019 12:50

Paketin tarkoitus on tukea maan taloutta, kun sitä tukevat olympialaisvalmistelut päättyvät.

Japanin pääministeri Shinzo Abe on esitellyt maan ensimmäisen tukipaketin kolmeen vuoteen. Paketti on kooltaan 13 biljoonaa jeniä, eli yli 100 miljardia euroa.

Paketista noin puolet keskittyy luonnonkatastrofien, kuten lokakuussa maata koetelleen Hagibis-taifuunin, infrastruktuurille aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.

Abe määräsi tukipaketin laadinnasta marraskuussa. Sen tarkoitus on tukea maan taloutta, jonka pelätään notkahtavan, kun panostukset ensi vuonna järjestettäviä kesäolympialaisia varten päättyvät. Japanin talous on hyötynyt ensi heinäkuussa alkavien kisojen valmisteluista.

Tokion pörssit ottivat tukipaketin julkistuksen vastaan varovaisen nousun kera. Paikallinen analyytikko puolestaan piti sen vaikutuksia tuoreeltaan rajallisina.

– Paketti vahvistanee infrastruktuurialan yrityksiä, mutta se ei todennäköisesti auta maan hitaasti kasvavaa taloutta uudistumaan perusteellisesti, Japan Research Instituten ekonomisti Yusuke Shimoda sanoi AFP:lle.

Tukipaketin on myös tarkoitus tasapainottaa arvonlisäveron korotusta, joka astui voimaan kahden lykkäyksen jälkeen lokakuun alussa. Lisäksi paketti tukee japanilaisia yrityksiä, jotka kärsivät Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan vuoksi hidastuvasta maailmankaupasta. Paketti tukee myös maataloustuotteiden vientiä Yhdysvaltoihin, kun Japanin ja Yhdysvaltojen välinen kauppasopimus tulee voimaan vuoden alussa.

Tuoreimmat osastosta