Trumpin 13-vuotias poika päätyi vitsin kohteeksi virkasyyte­kuulemisessa – Melania Trump puolusti kipakasti lastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin 13-vuotias poika päätyi vitsin kohteeksi virkasyyte­kuulemisessa – Melania Trump puolusti kipakasti lastaan

Melania Trumpin Twitter-tilillä kritisoitiin perustuslakiasiantuntijan varomatonta heittoa.

Melania Trumpin Twitter-tilillä kritisoitiin perustuslakiasiantuntijan varomatonta heittoa.

Julkaistu: 5.12.2019 9:12

Yhdysvalloissa on perinteisesti jätetty presidentin alaikäisen lapset politiikan ulkopuolelle.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen oikeusvaliokunnassa kuultiin eilen neljää asiantuntijaa siitä, oliko presidentti Donald Trump heidän mielestään toiminut siten, että virkasyytteen voisi nostaa. Suurimman huomion kuulemisissa sai kuitenkin erään asiantuntijan varomaton sutkautus presidentin pojasta.

Demokraattien asiantuntijalta, Stanfordin oikeustieteellisen koulun professori Pamela Karlanilta kysyttiin, mitä eroa oli kuninkailla ja presidentin toiminnalla.

– Kuninkaat eivät voineet tehdä mitään väärää, koska kuninkaan sana oli laki. Toisin kuin mitä presidentti Trump sanoo, (perustuslain) toinen artikla ei anna hänelle valtaa tehdä mitä ikinä hän haluaa, Karlan aloitti vastauksensa The Guardianin mukaan.

– Annan esimerkin, joka näyttää eron hänen ja kuninkaan välillä: perustuslain mukaan ei voi olla aateliarvoja. Hän voi nimetä poikansa Barroniksi, muttei voi tehdä hänestä paronia (eng. baron).

Yhdysvaltojen ensimmäisen naisen Melania Trumpin Twitter-tilille ilmestyi pian vastaus Karlanin kommenttiin.

– Alaikäinen lapsi ansaitsee yksityisyytensä ja hänet tulisi pitää politiikan ulkopuolella. Pamela Karlan, sinun pitäisi hävetä erittäin vihaista ja selkeästi puolueellista julkista mielipiteen ilmaisua ja sitä, että käytät lasta siihen.

Presidentti Donald Trump ja Melania-vaimo laskeutumassa Air Force One -koneesta Barron-poikansa kanssa joulukuun alussa.

Presidentti Donald Trump ja Melania-vaimo laskeutumassa Air Force One -koneesta Barron-poikansa kanssa joulukuun alussa.

Yhdysvalloissa on pitkä perinne, jossa presidentin alaikäiset lapset pyritään pitämään poliittisen kiistelyn ulkopuolella, CNN kertoo.

Esimerkiksi vuonna 2017 Bill Clintonin tytär Chelsea Clinton, joka oli isänsä virkaanastujaisten aikaan vain 12-vuotias, puolusti tuolloin huomion kohteeksi joutunutta Barron Trumpia.

– On korkea aika, että media ja kaikki muut jättävät Barron Trumpin rauhaan ja antavat hänen saada sen yksityisen lapsuuden, jonka hän ansaitsee.

Karlan pahoitteli kommenttiaan myöhemmin kuulemisessa.

– Haluan pyytää anteeksi sitä, mitä sanoin aiemmin presidentin pojasta. Tein väärin. Toivon tietysti, että presidentti pyytäisi anteeksi niitä asioita, joissa on toiminut väärin, mutta kadun todella, että sanoin niin.

Tuoreimmat osastosta