Los Angelesin poliisin konstaapelia epäillään ruumiin järkyttävästä kohtelusta – väitetty teko paljastui kehokameran pistotarkastuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Los Angelesin poliisin konstaapelia epäillään ruumiin järkyttävästä kohtelusta – väitetty teko paljastui kehokameran pistotarkastuksesta

Kuvassa Los Angelesin poliisilaitoksen käyttämä kehokameramalli, jota alettiin kokeilla ensimmäisen kerran vuonna 2014. Nyt niitä on käytössä 7000 kappaletta.

Kuvassa Los Angelesin poliisilaitoksen käyttämä kehokameramalli, jota alettiin kokeilla ensimmäisen kerran vuonna 2014. Nyt niitä on käytössä 7000 kappaletta.

Julkaistu: 4.12. 23:40

Poliisilaitos kertoi asettaneensa konstaapelin virkavapaalle tutkinnan ajaksi.

Yhdysvalloissa Los Angelesin poliisi on asettanut virkavapaalle poliisilaitoksen palveluksessa pitkään työskennelleen konstaapelin. Laitoksen tiedottaja kertoi tiedotusvälineille käynnissä olevan tutkinnan, joka sai alkunsa poliisin kehokameraan tallentuneesta videosta.

Tapahtuneen tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Los Angeles Timesin mukaan poliisipartio sai taannoin ilmoituksen asunnosta kuolleena löytyneestä naisesta.

Kun paikalle menneet poliisit olivat todenneet naisen kuolleeksi, toinen heistä palasi partioautolle hakemaan jotakin. Sillä aikaa toinen poliisi pani kehokameransa pois päältä.

Poliisin kehokameroissa on kuitenkin toiminto, jonka myötä ne aloittavat kuvaamisen jo kaksi minuuttia ennen kameran aktivoimista. Näin teki myös kyseisen poliisin kamera, kun hän kytki sen jälleen päälle.

Tämän niin sanotun puskuriajan kuluessa kameran väitetään tallentaneen hänet kopeloimassa asuntoon kuolleen naisen rintoja.

Uutistoimisto AP:lle nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan videomateriaali löydettiin poliisien kehokameroihin tehtävien, satunnaisten tarkastusten yhteydessä. Los Angelesin poliisilaitoksen varapoliisipäällikkö Robert Arcos kuvaili kehokameran nauhoitetta Los Angeles Timesille ”erittäin järkyttäväksi”.

– Käynnistimme hallinnollisen tutkinnan välittömästi saatuamme tietää tapahtuneesta. Määräsimme konstaapelin kotiin, poliisilaitoksen tiedotuspäällikkö Josh Rubinstein kertoi lehdelle.

Los Angelesin poliisien ammattijärjestö tuomitsi konstaapelin väitetyn käytöksen tekona ”jolle ei ole sijaa virkavallan keskuudessa”.

– Jos tämä väite on totta, tämän konstaapelin käytös ei ole ainoastaan väärin, vaan myös äärimmäisen järkyttävää. Eikä se ole linjassa niiden arvojen kanssa, joita poliiseina vaalimme. Niihin arvoihin kuuluu kunnioitus menehtyneitä kohtaan, järjestö kertoi julkaisemassaan tiedotteessa.

Kehokameroiden pistotarkastuksia ryhdyttiin tekemään viime kuussa, kun poliisilaitos ja ammattijärjestö pääsivät sopimukseen asiasta. Niiden avulla on tarkoitus seurata, noudattavatko poliisit ohjesääntöjä yleisön kanssa toimiessaan.