Ruotsissa maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien puheenjohtajat istuivat neuvottelupöytään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien puheenjohtajat istuivat neuvottelupöytään

Julkaistu: 4.12. 22:08

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Löfven kuvaili tapaamista siniruskeaksi.

Ruotsissa poliittisen elämän perustuksia ravisteltiin keskiviikkona, kun maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson istahtivat neuvottelupöydän ääreen.

Kristerssonin mukaan oli ”korkea aika” keskustella Åkessonin kanssa.

– Me keräämme laajaa enemmistöä muutosten taakse, jotka ovat Ruotsille välttämättömiä, mutta joita hallitus ei ratkaise, Kristersson sanoi.

Hänen mukaansa maan nykyinen sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus jättää suuria ongelmia ratkaisematta. Tällöin täytyy niiden, jotka haluavat ratkaista konkreettisia asiakysymyksiä, selvittää, voiko niitä ratkaista valtiopäivillä, Kristersson lisäsi.

Kristersson mainitsi, että tärkeä tapahtuma syksyllä oli se, että hallitus pyysi keskustelemaan jengirikollisuudesta, mutta jätti ruotsidemokraatit keskustelun ulkopuolelle.

– Silloin päätin, että me teemme kaiken voitavamme etsiäksemme mahdollisimman laajan tuen tarvittaville uudistuksille.

Kristerssonin mukaan hän keskusteli Åkessonin kanssa muun muassa jengirikollisuuteen liittyvien murhien rangaistuksista, ydinvoimasta ja maahanmuutosta.

Åkessonin mukaan kutsu keskiviikon neuvotteluihin tuli maltillisten Kristerssonilta.

– Meillä on sama lähtökohta kriminaalipolitiikassa, energiapolitiikassa eikä vähiten maahanmuuttopolitiikassa, jossa maltillinen kokoomus on lähentynyt meitä hyvin paljon. Näin ollen on luonnollista, että me keskustelemme keskenämme siitä, kuinka voimme tehdä käytännön yhteistyötä valtiopäivillä.

Oikeistokonservatiivista politiikkaa

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfvenin mielestä maltillinen kokoomus ja Kristersson ovat ojentaneet tahtipuikon ruotsidemokraateille.

– Olemme nähneet (tilanteen) kehittyvän tähän suuntaan, tähän siniruskeaan (suuntaan), Löfven sanoi uutistoimisto TT:lle.

Kehitys ei ole hänen mukaansa hyväksi ruotsalaisen työntekijän kannalta.

– Tällöin voimistuu oikeistokonservatiivinen politiikka, eivätkä sitä halua ruotsalaiset työläiset eivätkä palkansaajat, Löfven sanoi.

Keskustan valtiopäiväryhmän puheenjohtajan Anders W. Jonssonin mukaan on hyvin huolestuttavaa, että yksi puoluejohtaja on rikkonut lupauksensa olla tekemättä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.