Yli 100 juutalaisten hautaa töhrittiin natsisymboleilla Ranskassa – ”Puhdas vihan ilmaisu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yli 100 juutalaisten hautaa töhrittiin natsisymboleilla Ranskassa – ”Puhdas vihan ilmaisu”

Rabbi Harold Abraham Weill katseli vandalisoituja hautakiviä juutalaisten hautausmaalla Westhoffenissa keskiviikkona.

Rabbi Harold Abraham Weill katseli vandalisoituja hautakiviä juutalaisten hautausmaalla Westhoffenissa keskiviikkona.

Julkaistu: 4.12. 19:56

Ranskan parlamentin tiistai-iltana tekemä päätös antisemitismin määritelmän hyväksymisestä sai kiitosta juutalaisten maailmankongressilta.

Yli 100 hautakiveä on töhritty hakaristeillä ja muilla natsisymboleilla juutalaisella hautausmaalla Ranskan itäosissa sijaitsevassa Westhoffenin kaupungissa. Asiasta kertoi Reutersin mukaan paikallinen poliisi.

Lisäksi lähellä sijaitsevasta Schafhouse-sur-Zornin kaupungista löytyi tiistaina juutalaisvastainen seinäkirjoitus.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi asiaa BBC:n mukaan sanomalla, että maa aikoo taistella antisemitismiä vastaan ”niin kauan, että kuolleemme saavat nukkua rauhassa”.

– Juutalaiset ovat Ranska ja tekevät Ranskan. Ne, jotka hyökkäävät heitä vastaan, jopa haudoissa, eivät ole Ranskaa koskevan käsityksemme arvoisia, Macron twiittasi.

Westhoffenin juutalaisten hautausmaalla on noin 700 hautaa. Hautausmaa on myös Ranskan ensimmäisen juutalaisen pääministerin viimeinen leposija.

Westhoffenin juutalaisten hautausmaalla on noin 700 hautaa. Hautausmaa on myös Ranskan ensimmäisen juutalaisen pääministerin viimeinen leposija.

Ranskassa on Euroopan suurin juutalaisyhteisö, johon kuuluu noin 550 000 ihmistä. Juutalaisvastaiset hyökkäykset maassa ovat olleet lisääntymään päin, ja pelkästään viime vuodelta niitä on tilastoitu yli 500.

Viime kuukausina hyökkäyksiä on tapahtunut erityisen paljon juuri Saksan rajan tuntumassa sijaitsevalla Alsacen alueella, jossa myös Westhoffen sijaitsee.

Juutalaiset kiittelivät parlamentin päätöstä

Aiemmin tänä vuonna poliitikot yli puoluerajojen osallistuivat mielenosoitusmarsseille, joilla vastustettiin antisemitismiä. Jotkut ovat syyttäneet juutalaisvastaisista hyökkäyksistä islamistisaarnaajia, toiset taas antisionismin nousua.

Kun antisemitismillä tarkoitetaan juutalaisvastaisuutta, antisionismi puolestaan vastustaa Israelin valtion olemassaoloa juutalaisten kotimaana.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner vieraili hautausmaalla keskiviikkona.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner vieraili hautausmaalla keskiviikkona.

Tiistai-iltana parlamentin alahuoneen edustajat hyväksyivät antisemitismin määritelmän, jonka on muotoillut kansainvälinen holokaustin muistoa kunnioittava liitto IHRA. Määritelmän mukaan itsemääräämisoikeuden evääminen juutalaisilta on antisemitismiä, mutta siinä ei sinänsä viitata antisionismiin.

Macronin oma puolue on jakaantunut parlamentin päätöksen suhteen. Sitä vastustavien mukaan päätös voi estää ihmisiä kritisoimasta Israelin hallitusta.

Päätös ei ole laillisesti sitova. Juutalaisten maailmankongressi iloitsi Ranskan parlamentin päätöksestä.

– Liian monet ovat liian kauan käyttäneet tekosyytä, jonka mukaan heidän pakkomielteinen kritiikkinsä Israelia kohtaan olisi suljettu pois heidän muutoin positiivisista tuntemuksistaan juutalaisia ihmisiä kohtaan. Ne päivät ovat nyt ohi, juutalaisten yhteisöjen ja järjestöjen asioita ajava liittouma kommentoi.

Westhoffenin juutalaisella hautausmaalla on noin 700 hautaa, joissa yhdessä lepää Ranskan ensimmäinen juutalainen pääministeri Léon Blum (1872–1950). Hautausmaalla keskiviikkona vieraillut sisäministeri Christophe Castaner sanoi siihen kohdistuneen vandalismin olevan ”puhdas vihan ilmaisu”.

Samalla Castaner ilmoitti vihan vastaisen poliisiyksikön perustamisesta Ranskaan.