Nato-johtajat naureskelivat Trumpille, video levisi julkisuuteen – Trump peruutti suunnitellun lehdistötilaisuutensa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nato-johtajat naureskelivat Trumpille, video levisi julkisuuteen – Trump peruutti suunnitellun lehdistötilaisuutensa

Julkaistu: 4.12. 17:36

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, vaikuttiko kohua aiheuttanut video Trumpin päätökseen poistua Nato-kokouksesta etuajassa. Trump ehti jo kutsua videolla esiintyvää Kanadan pääministeriä ”kaksinaamaiseksi”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on perunut lehdistötilaisuuden, joka hänen oli ollut määrä pitää keskiviikkona alkuillasta Suomen aikaa. Trumpin mukaan hän aikoo poistua Lontoossa meneillään olevasta puolustusliitto Naton kokouksesta heti tavattuaan Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin.

– Palaan Washingtoniin. Emme aio pitää lehdistötilaisuutta, koska olemme pitäneet niitä niin monta kahden viimeisen päivän kuluessa. Turvallista matkaa kaikille! Trump twiittasi.

Aiemmin keskiviikkona Trump oli kutsunut Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta ”kaksinaamaiseksi”. Syynä tähän oli julkisuuteen tullut video, jolla Trudeau vaikuttaa naureskelevan Trumpin toimille yhdessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, Britannian pääministerin Boris Johnsonin sekä Alankomaiden pääministerin Mark Rutten kanssa.

  • Videolle tallentunut keskustelu on nähtävissä suomeksi tekstitettynä jutun yläosassa.

Kohutulta videolta otetussa kuvakaappauksessa vasemmalla edessä Mark Rutte, hänen takanaan prinsessa Anne, hänen oikealla puolellaan Justin Trudeau sekä Boris Johnson. Emmanuel Macron on edessä oikealla selin kameraan.

Kohutulta videolta otetussa kuvakaappauksessa vasemmalla edessä Mark Rutte, hänen takanaan prinsessa Anne, hänen oikealla puolellaan Justin Trudeau sekä Boris Johnson. Emmanuel Macron on edessä oikealla selin kameraan.

Video on kuvattu Buckinghamin palatsissa tiistaina illalla järjestetyllä vastaanotolla, ja sen perusteella seurueen keskustelussa oli mukana myös tilaisuutta emännöineen kuningatar Elisabetin tytär, prinsessa Anne. Washington Postin mukaan videon julkaisi ensimmäisenä Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

– Senkö takia myöhästyit? Johnson kysyy videolla hymyillen Macronilta.

– Se oli noin 40 minuutin tiedotustilaisuus... Kyllä, kyllä, 40 minuuttia.... Hän ilmoitti... Trudeau sanoo.

Macronin vastausta videolta ei kunnolla kuulu, mutta pian Rutte kommentoi sitä.

– Valeuutismedia? Rutte kysyy ja nauraa päälle.

– Katsoin, kun hänen koko tiiminsä leuat tippuivat lattiaan, Trudeau sanoo.

– Kyllä, ei, ei. Se on Doral, Miamissa, Trudeau sanoo kommentoiden Johnsonin sanoja, jotka eivät ole videolla kunnolla kuultavissa.

Doral on Trumpin Miamissa omistama golfklubi, jossa hän olisi alun perin halunnut järjestää ensi vuoden G7-maiden huippukokouksen. Tästä nousseen kohun myötä kokouspaikaksi vaihtui kuitenkin tiistaina Yhdysvaltain presidentin lomahuvila Camp David.

Ainakaan toistaiseksi ei ole tietoa siitä, vaikuttiko julkisuuteen levinnyt keskustelu Trumpin päätökseen poistua kokouksesta ennakoitua aiemmin.

Trudeau ja Johnson kommentoivat

Trudeau kommentoi videosta noussutta kohua keskiviikkona, kun häneltä kysyttiin asiasta. Hän sanoi tapaamisensa Trumpin kanssa sujuneen hienosti ja lisäsi viitanneensa puheissaan tiedotustilaisuuteen, jota ei oltu etukäteen aikataulutettu.

– Olin iloinen saadessani osallistua siihen, mutta se oli merkille pantavaa, Trudeau sanoi Reutersin mukaan.

Hän lisäsi myös yllättyneensä kaikkien muiden ohella G7-kokouspaikan vaihdosta, mutta olevansa tästä kuitenkin mielissään. Trumpin tiimin ”leukojen putoamisella” hän kertoi viitanneensa siihen, että myös sen jäsenet yllättyivät kokouspaikan siirtymisestä.

Trump kuvattuna tiistai-iltana Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabetin seurassa.

Trump kuvattuna tiistai-iltana Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabetin seurassa.

Trudeau painotti Kanadan ja Yhdysvaltojen suhteen olevan ”tärkeä ja tehokas” ja oman suhteensa Trumpiin olevan ”erittäin hyvä”. Hänen mukaansa olisi parempi keskittyä videon sijaan kokouksen positiiviseen antiin.

Myös Johnson ehti kommentoimaan videota keskiviikkona. Hänen mukaansa on ”täyttä hölynpölyä”, etteikö hän ottaisi Trumpia vakavasti, kuten videon perusteella on epäilty.

Kun Johnsonilta kysyttiin, keskusteliko hän muiden kanssa Trumpista, hän sanoi, ettei tiennyt, mihin kysymyksellä viitattiin.