Vapautuneet terroristit herättävät huolta Euroopassa – asiantuntija: ”Kovan luokan tekijöitä, jotka eivät koskaan hylkää aatetta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vapautuneet terroristit herättävät huolta Euroopassa – asiantuntija: ”Kovan luokan tekijöitä, jotka eivät koskaan hylkää aatetta”

Poliisi ampui Usman Khanin London Bridgen veisti-iskun jälkeen perjantaina. Khan oli tuomittu vankilaan vuonna 2012 osallisuudestaan terrori-iskun suunnitteluun pari vuotta aiemmin.

Julkaistu: 4.12.2019 17:33

London Bridge -siltahyökkääjän rikostausta on herättänyt huolen terrorismiin kytkeytyneiden henkilöiden vapauttamisesta.

Euroopassa on huolestuttu vapautuneista terroristisista rikoksista tuomituista Lontoon viime perjantaisen iskun myötä. Puukkoiskun hyökkääjä oli aiemmin saanut tuomion terrori-iskun suunnittelusta, mutta vapautui vankilasta viime joulukuussa.

Esimerkiksi ranskalainen viikkolehti L’Express kertoo, että Khanin tapaus on myös herättänyt huolta Ranskassa, jossa 196 tuomitusta terroristista 22 on vapautunut vuoden loppuun mennessä ja yhteensä puolet ensi vuoden loppuun mennessä. Esimerkiksi vuonna 2016 papin surmaan jumalanpalveluksen aikana osallistunut mies käytti valvontapantaa ja viranomaiset tiesivät, että mies oli pyrkinyt kahdesti Syyriaan.

Ranskassa Lontoon terrori-isku on muistuttanut iskusta katedraaliin Rouenissa elokuussa 2016. Tuolloin ranskalainen pappi Jacques Hamel tapettiin terrori-iskussa. Toinen tekijöistä oli viranomaisille entuudestaan tuttu.

Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan kertoi sunnuntaina, että 74 terroririkoksista tuomion saaneen vapautumisratkaisuja tarkastellaan uudelleen. Oikeusministeriö käynnisti kiireellisen tutkinnan vapauttamisperusteista.

Kaksi henkilöä perjantaina surmanneen Usman Khanin, 28, oli tuomittu vankilaan vuonna 2012 osallisuudestaan terrori-iskun suunnitteluun pari vuotta aiemmin, Telegraph kertoo. Iskua suunnitellut porukka jäi kiinni ennen kuin tekoihin ehdittiin ryhtyä. Mies pääsi ehdonalaiseen vapauteen viime joulukuussa.

Varmuutta ei ole vielä siitä, oliko Khan jossain vaiheessa luopunut ääri-ideologiasta vai kannattanut sitä koko ajan kaikessa hiljaisuudessa. Poliisi ampui Khanin perjantaisen iskun päätteeksi.

Telegraphin mukaan ainakin yksi ehdonalaisessa vapaudessa ollut henkilö on otettu kiinni epäiltynä terroristisen teon valmistelusta. Henkilö ei liity London Bridgen iskuun. The Guardianin mukaan mies olisi kuitenkin aikoinaan tuomittu samasta juonesta, josta Khan tuomittiin.

Khanin entisistä kumppaneista viisi on myös päässyt vapauteen vuosien varrella. Yksi heistä, Mohibur Rahman, vangittiin uudestaan elokuussa 2017 ”joukkomurhaiskun” suunnittelusta poliisi- tai sotilaskohteeseen. Mies sai 20 vuoden vankeustuomion, CNN kertoo.

Usman Khan vapautui vankilasta viime joulukuussa. Perjantaina hän hyökkäsi ihmisten kimppuun kuuluisalla London Bridge -sillalla ja tappoi kaksi ihmistä.

Turvallisuusasioiden ajatushautomo Globsecin syyskuisessa katsauksessa laskettiin, että vuonna 2015 tilastoidusta 326 eurooppalaisesta jihadistista 199 sai myöhemmin tuomion ja muut esimerkiksi kuolivat, karkotettiin epäillyistä terrorismikytköksistä tai ovat yhä karkuteillä. Tuomituista jo noin 45 on vapautunut vankilasta ja 57 prosenttia on vapautunut vuoden 2023 loppuun mennessä.

– On selvää, että tällaisten yksilöiden, tällaisen ryhmän, joka muodostuu vain yhden aikana pidätetyistä terroristeista, vapauttaminen muodostaa haasteen turvallisuusviranomaisille myös jatkossa, ajatushautomon raportissa todetaan.

Ajatushautomon raportissa nostettiin esille vankien radikalisoituminen. Myös Maanpuolustuskorkeakoulun dosentin Antti Parosen mukaan ilmiöön liittyy vankilaradikalisaatio, joka on herättänyt suurta huolta turvallisuusviranomaisissa jo pitkään.

– Vankilaradikalisaatiossa kyse on siitä, että lievemmistä rikoksista tai lievemmistä terrorismiin liittyvistä rikoksista tuomitut keskenään radikalisoituvat ja kiihdyttävät tätä kehitystä. Vankila toimii eräänlaisena hautomona ääriajattelulle sen sijaan, että se ohjaisi ihmisiä pois sen parista.

Tammikuussa 2015 satiirilehti Charlie Hebdon toimitus joutui terrori-iskun kohteeksi. Iskussa kuoli 12 ihmistä. Toinen tekijöinä olleista veljeksistä oli tutustunut vankilassa radikaaleihin ääri-islamisteihin.

Paronen toteaakin, että vankilasta vapautuneiden joukossa on myös sellaisia, jotka voivat palata terroristisen toiminnan pariin. Hän viittaa esimerkiksi Irakissa vuosia vangittuina olleisiin jihadisteihin, joiden tapauksessa pitkä vankeus on pikemminkin ajanut heitä vahvemmin uskomaan ääri-ideologiaansa.

– On tosiasia, että liikehdinnässä on sellaisia kovan luokan tekijöitä ja toimijoita, jotka eivät koskaan hylkää sitä aatetta, Paronen sanoo.

– Kun puhutaan uskonnollisesta radikalisaatiosta ja ihmisistä, jotka ovat kokeneet uskonnollisen herätyksen ja löytäneet sitä kautta uuden roolin ja suunnan elämälleen, sellaisissa tapauksissa henkilöitä voi olla aika vaikea puhua takaisin sekulaariuden piiriin. On kuitenkin olemassa kokemuksia, joissa konservatiivisempaa uskontulkintaa edustavat uskonoppineet ovat saaneet radikalisoituneet ihmiset palaamaan rauhanomaisemman uskontulkinnan pariin.

Parosen mukaan monet tekijät vaikuttavat siihen, palaako ihminen terroristisen ideologian pariin vapauduttuaan. Jos henkilö kokee itsensä merkitykselliseksi juuri väkivaltaisen aatteen kautta, hän on alttiimpi palaamaan terrorististen rikosten pariin. Myös se, miten henkilö onnistuu sopeutumaan yhteiskuntaan vankeustuomion jälkeen, vaikuttaa paljon hänen tulevaisuuteensa.

– Terrorismirikoksesta kärsitty vankeustuomio on yhteiskunnallisesti aika eristävä tekijä. Huumerikollinen voi sovittaa rikoksensa ja raitistua, mutta terrorismirikos, joka liittyy selkeästi ideologiaan tai poliittiseen asiaan, se jättää aika vahvan leiman.

Tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden terrori-iskusuunnitelmasta tuomitut ruotsalaismiehet pääsivät vapaalle jalalle Ruotsissa viime vuonna. Miesten vapauttaminen herätti runsaasti huolta tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?