Huumekuolemat ja itsemurhat ovat hälyttävässä kasvussa Yhdysvalloissa – elinajanodote laski jo kolmatta vuotta peräkkäin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huumekuolemat ja itsemurhat ovat hälyttävässä kasvussa Yhdysvalloissa – elinajanodote laski jo kolmatta vuotta peräkkäin

Yhdysvalloissa on onnistuttu vähentämään kolmen suuren tappajan aiheuttamia kuolemia: syöpäsairauksien, sydäntautien ja aivohalvausten. Tilastoja synkentävät kuitenkin huumeet, alkoholi, itsemurhat ja Alzheimerin tauti.

Yhdysvalloissa on onnistuttu vähentämään kolmen suuren tappajan aiheuttamia kuolemia: syöpäsairauksien, sydäntautien ja aivohalvausten. Tilastoja synkentävät kuitenkin huumeet, alkoholi, itsemurhat ja Alzheimerin tauti.

Julkaistu: 4.12.2019 15:11

Terveysviranomaisten tuoreet kuolleisuustilastot kertovat lohdutonta tarinaa amerikkalaisten pahoinvoinnista.

Presidentti Donald Trump tietää, että Suomessa on ihmisen hyvä olla.

– Suomi on onnellinen maa ja sillä on onnellinen johtaja, Trump sanoi presidentti Sauli Niinistölle lokakuun alussa Valkoisessa talossa.

Suomalaiset ovat myös tyytyväisiä, aivan Euroopan kärkikastia. Se kävi ilmi Eurostatin tuoreesta vertailututkimuksesta.

– Tyytyväisyyteen vaikuttaa se, toimiiko valtio ja onko sillä tarjota palveluja elämän kriisihetkinä, arvioi filosofi ja hyvinvoinnin psykologian tutkija Frank Martela Helsingin Sanomille.

Onko Yhdysvalloissa hyvä olla? Viime viikolla Yhdysvaltain lääketieteellisen seuran verkkolehti JAMA julkaisi sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viraston CDC:n dataan perustuvan tutkimuksen, jonka mukaan väestön keskimääräinen elinajanodote on laskenut Yhdysvalloissa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Lasku on pisin perättäinen sitten vuosien 1915–1918. Se kuulostaa uskomattomalta, sillä reilut sata vuotta sitten maailmalla riehuivat sekä ensimmäinen maailmansota että erittäin tappava influenssapandemia: espanjantauti.

Kodittomien teltta Philadelphiassa vuonna 2005.

Kodittomien teltta Philadelphiassa vuonna 2005.

Elinajanodote on kuin pulssi kansakunnan valtimolla. Tämä lahjomaton tilasto kertoo hyvinvoinnista – terveydestä, sairaudesta ja kuolemasta.

Kehittyneissä teollisuusmaissa elinajanodote yleensä nousee tasaisesti. Yhdysvalloissa se nousi 60 vuotta putkeen, joskin hieman hitaammin kuin OECD-maissa keskimäärin, kunnes se tasaantui vuonna 2010 ja kääntyi laskuun 2014.

Yhdysvalloissa on onnistuttu vähentämään kolmen suuren tappajan aiheuttamia kuolemia: syöpäsairauksien, sydäntautien ja aivohalvausten. Tilastoja synkentävät kuitenkin huumeet, alkoholi, itsemurhat ja Alzheimerin tauti, tutkimus kertoo.

Vuonna 2017 syntyneen vauvan keskimääräinen elinajanodote oli koko väestössä 78,6 vuotta. Tyttövauvoilla elinajanodote oli 81,1 vuotta, pojilla 76,1 vuotta. Suomessa vastasyntyneiden elinajanodote oli tytöillä 84,3 vuotta ja pojilla 78,9 vuotta – tämä tilasto on viime vuodelta.

Tutkimusjakso ulottui vuodesta 1999 aina vuoteen 2017 saakka. Kuolleisuus lisääntyi eniten, kuusi prosenttia, aikuisväestön ikäryhmässä 25–64 vuotta. Itsemurhien määrä on samassa ikäryhmässä kasvanut 38,3 prosenttia, kuolemaan johtaneiden huumeyliannostusten määrä peräti 386,5 prosenttia ja ylilihavuuden aiheuttamien kuolemien määrä 114 prosenttia.

Kuolleisuuslukujen kasvu on järkyttänyt asiantuntijoita.

– Surullista kyllä, tämä huolestuttava suuntaus johtuu pitkälti huumeiden yliannostuksista ja itsemurhista, sanoi tartuntatautivirasto CDC:n johtaja Robert Redfield lausunnossaan viime perjantaina.

– Elinajanodote on tuokiokuva kansakunnan kokonaisterveydestä. Nämä pysäyttävät tilastot soittavat hälytyskelloja siitä, että me menetämme liian paljon amerikkalaisia liian aikaisin ja liian usein tilanteissa, jotka olisivat estettävissä.

Syitä huonolle kehitykselle on jo löytynyt. Yksi niistä on synteettisten opioidien käytön nopea kasvu: laittomilla markkinoilla leviävän fentanyylin ja laillisesti hankittujen kipulääkkeiden. Näiden morfiinia paljon voimakkaampien aineiden yliannostuksilla on suora linkki itsemurhakuolleisuuteen.

Mielenosoittajat kasasivat tyhjiä lääkepurkkeja opioidivalmisteita tuottavan yhtiön toimitalon edustalle Stamfordissa, Yhdysvalloissa, viime syyskuussa.

Mielenosoittajat kasasivat tyhjiä lääkepurkkeja opioidivalmisteita tuottavan yhtiön toimitalon edustalle Stamfordissa, Yhdysvalloissa, viime syyskuussa.

Heroiinikuolemien ja reseptilääkkeiden yliannostuksista johtuvien kuolemien määrä sen sijaan pysyi tutkittuna aikana tasaisena.

George Washington -yliopiston asiantuntija William Dietz arvioi, että yliannostukset ja itsemurhat ovat yleisiä erityisesti niiden ihmisten parissa, jotka ovat ”vähemmän yhteyksissä toisiinsa yhteisön sisällä”. Suomeksi sanottuna kyse on siis syrjäytymisestä.

Ilmiö on Dietzin mukaan kytköksissä ”toivottomuuden tunteeseen”. Sellaisessa tunnetilassa itsemurhat yleistyvät ja päihdekoukkuun jääminen on ilmeinen uhka.

Kymmenestä yleisimmästä kuolinsyystä vain syöpäkuolemien määrä laski viime vuonna. Nousua oli sen sijaan tapaturmaisten kuolemien lukumäärässä. Myös kuolemaan johtaneiden hengitystiesairauksien ja aivohalvausten määrä lisääntyi, samoin Alzheimerin tautiin ja diabetekseen kuolleiden määrät.

Huumeiden ja päihteiden käytön lisäksi merkittävä syy huonoon suuntaukseen on ylilihavuus. Peräti 80 prosenttia Yhdysvaltain aikuisväestöstä ei liiku suositusten mukaisesti. Ylipainoisia ja ylilihavia on 71 prosenttia aikuisista.

Huolestuttavasta tilanteesta voi tulla uusi normaali, varoittaa tutkimukseen johdantoartikkelin kirjoittanut Yhdysvaltain entinen apulaisterveysministeri ja kansanterveysasiantuntija Howard Koh:

– Kysymys ei ole ainoastaan sairauksista. Pelissä ovat useat yhteiskunnan kehityksen virrat, kuten tulojen epätasa-arvo ja henkinen hätä.

Alueelliset erot ovat suuret. Huonoimmin voidaan vanhoilla savupiipputeollisuuden alueilla, eli Yhdysvaltain niin sanotulla ruostevyöhykkeellä, jossa työttömyys ja näköalattomuus ovat kasvaneet: Kentuckyssa, Mainessa, Michiganissa, New Hampshiressa, Ohiossa, Pennsylvaniassa, Tennesseessa, Vermontissa, Virginiassa ja Länsi-Virginiassa. Osavaltioista Havaijilla elinajanodote oli pisin, Tennesseessä lyhin.

Terveydenhuollon järjestäminen on iso teema Yhdysvalloissa. Senaattori Elizabeth Warren kampanjoi Medicaren puolesta syksyn 2017 kongressivaalien alla.

Terveydenhuollon järjestäminen on iso teema Yhdysvalloissa. Senaattori Elizabeth Warren kampanjoi Medicaren puolesta syksyn 2017 kongressivaalien alla.

Palataan vielä Frank Martelan arvioon tyytyväisyyden syistä: Suomessa valtio toimii ja tarjoaa apua elämän kriiseissä. Yhdysvalloissa taas ihmiset ovat Suomea yleisemmin oman onnensa nojassa. Jos yksityistä vakuutusturvaa ei ole, nousevat terveydenhuollon kulut kohtuuttomiksi ja köyhyysloukkuun pudonneille mahdottomiksi. Liittovaltion kustantamat Medicare- ja Medicaid-järjestelmät toimivat kyllä, mutta niissä on rajoituksensa.

Ongelmat ovat monisyisiä. Niihin on vaikea puuttua millään yksittäisillä keinoilla.

– Jos haluamme amerikkalaisten elävän pitkään ja terveinä, meidän on ilmeisesti muutettava tapojamme. Jos nämä tilastot jotakin kertovat, viesti on tämä: nykyiset puuttumiskeinot eivät toimi, kommentoi Popular Science -lehti.

Tuoreimmat osastosta