Saksa karkottaa kaksi venäläis­diplomaattia berliiniläisessä puistossa tehdyn teloitus­murhan takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksa karkottaa kaksi venäläis­diplomaattia berliiniläisessä puistossa tehdyn teloitus­murhan takia

Polkupyörällä liikkunut mies ampui 40-vuotiasta entistä tshetsheenikapinallinen. kaksi kertaa päähän Berliinin Kleiner Tiergarten -puistossa elokuun lopulla.

Polkupyörällä liikkunut mies ampui 40-vuotiasta entistä tshetsheenikapinallinen. kaksi kertaa päähän Berliinin Kleiner Tiergarten -puistossa elokuun lopulla.

Julkaistu: 4.12. 14:38

Venäjän epäillään sekaantuneen entisen tshetsheenikapinallisen teloitustyyliseen ampumiseen.

Saksa karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia Berliinissä elokuussa tehdyn murhan takia.

Veriteon uhri oli 40-vuotias entinen tshetsheenikapinallinen. Polkupyörällä liikkunut mies ampui häntä kaksi kertaa päähän Berliinin Kleiner Tiergarten -puistossa elokuun lopulla.

Teosta epäiltynä on vangittu venäläismies, jota vastaan on nostettu syyte murhasta. Saksalaismedian mukaan miehen epäillään toimineen Venäjän tiedusteluviranomaisten käskystä.

Saksan ulkoministeriön mukaan Venäjä ei ole tehnyt riittävästi yhteistyötä murhan tutkinnassa Saksan toistuvista pyynnöistä huolimatta. Tutkinta on siirretty tiedustelutapauksiin erikoistuneille syyttäjille.

– Meillä on todisteita, joiden perusteella on syytä epäillä, että surma tehtiin joko Venäjän tai (Venäjään kuuluvan) Tshetshenian tasavallan viranomaisten toimesta, syyttäjät sanoivat.

Epäillyltä löytyi paljon rahaa ja tekaistu passi

Elokuussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti tuoreeltaan, että Venäjällä olisi mitään tekemistä rikoksen kanssa.

Epäilty mies ei tiettävästi ole suostunut puhumaan tapauksen tutkijoille. Saksalaislehti Spiegelin mukaan poliisi löysi mieheltä kuitenkin lentolipun Moskovaan veritekoa seuranneelle päivälle sekä suuren määrän rahaa.

Mediatietojen mukaan mies oli liikkeellä väärällä nimellä ja tekaistulla passilla. Passin numeron kerrotaan johtaneen Venäjän sisäministeriön yksikköön, jonka tiedetään toimittaneen henkilöpapereita Venäjän sotilastiedustelulle.

Uhri oli hakenut turvapaikkaa Saksasta

Tutkivien kansalaisjournalistien ryhmän Bellingcatin mukaan uhri oli Georgian kansalainen, joka taisteli tshetsheenikapinallisten riveissä Tshetshenian toisessa sodassa vuosina 1999–2002.

Sodan jälkeenkin hän jatkoi tshetsheenikapinallisten tukemista Georgiasta käsin sekä värväsi vapaaehtoisia taistelemaan Venäjän joukkoja vastaan Georgian sodassa vuonna 2008.

Bellingcatin mukaan mies oli joutunut jo aiemmin kaksi kertaa murhayrityksen kohteeksi. Viime vuodet hän oli asunut Saksassa, mistä oli myös hakenut turvapaikkaa.

Saksa on antanut venäläisdiplomaateilla viikon aikaa poistua maasta.