Tiedusteluvaliokunta väittää Trumpin syyllistyneen väärinkäytöksiin – näin virkasyyteprosessi jatkuu seuraavaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tiedusteluvaliokunta väittää Trumpin syyllistyneen väärinkäytöksiin – näin virkasyyteprosessi jatkuu seuraavaksi

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.12. 12:09

Myös tiedusteluvaliokunnan republikaaniedustaja Devin Nunesin nimi nousee raporttia varten kerätyissä puhelutiedoissa esille.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta julkaisi tiistaina raportin, jossa todettiin presidentti Donald Trumpin syyllistyneen väärinkäytöksiin. Tiedusteluvaliokunta äänesti raportin hyväksynnästä puoluerajojen mukaisesti: enemmistönä olevat demokraatit sen puolesta ja republikaanit sitä vastaan.

Amerikkalaismediassa raporttia on kutsuttu tiekartaksi kohti virkasyytettä. CNN:n mukaan raportin ensimmäinen osio käsittelee vallanväärinkäyttöä ja toinen osio pyrkimyksiä estää tutkintaa.

Tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattiedustaja Adam Schiff kertoi tuoreen raportin sisällöstä tiistaina.

Tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattiedustaja Adam Schiff kertoi tuoreen raportin sisällöstä tiistaina.

Demokraatit väittävät myös, että Trump saattoi rikkoa liittovaltion lakia hyökkäämällä todistajia vastaan ja pelottelemalla heitä. Raportissa mainitaan neljä esimerkkiä siitä, kuinka presidentti hyökkäsi todistajia vastaan Twitterissä, Politico kertoo.

Suurin osa raportin sisällöstä oli jo aiemmin julkisuudessa kerrottua ja pohjautui pitkälti esimerkiksi julkisissa kuulemisissa kuultujen todistajien lausuntoihin. Raporttiin oli kuitenkin myös sisällytetty esimerkiksi puhelutietoja.

Puhelutiedoista käy esimerkiksi ilmi, että tiedusteluvaliokunnan republikaaniedustaja Devin Nunes oli kahden avustajansa kanssa toistuvasti yhteyksissä Trumpin asianajajaan Rudy Giulianiin ja tämän kätyrinä toimineeseen Lev Parnasiin.

Puhelutietojen mukaan yhteydenpito Giulianin kanssa oli tiivistä alkuvuonna, jolloin Giuliani samaan aikaan hyökkäsi Yhdysvaltojen silloista Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovtichia vastaan ja valmisteli matkaa Ukrainaan kaivaakseen törkyä demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä.

Devin Nunesin nimi on myös noussut esille Trumpiin kohdistuvassa virkrikostutkinnassa.

Devin Nunesin nimi on myös noussut esille Trumpiin kohdistuvassa virkrikostutkinnassa.

Nunes myös puhui huhtikuussa Parnasin kanssa. Parnasin asianajaja kertoi marraskuussa hänen asianajajansa olevan valmis todistamaan virkarikostutkinnassa yhteyksistään Nunesiin ja republikaaniedustajan pyrkimyksistä kaivaa törkyä Bidenistä.

Lisäksi puhelutiedoissa kuvataan Giulianin yhteyksiä omiin avustajiinsa ja useisiin hallinnon virkamiehiin.

Puhelutiedot paljastavat Devin Nunesin ja Rudy Giulianin yhteyden.

Puhelutiedot paljastavat Devin Nunesin ja Rudy Giulianin yhteyden.

Raportin hyväksyminen tarkoittaa sitä, että virkasyyteprosessi jatkuu. Jo keskiviikkona oikeusvaliokunnassa pidetään kuulemisia koskien ”presidentin virkasyytteen perustuslaillisia perusteita”. Todistamassa on neljä perustuslain asiantuntijaa.

New York Timesin mukaan oikeusvaliokunta pitänee ainakin kolme kuulemistilaisuutta. Valiokunnan tarkoituksena on koostaa virkasyytteen kohdat. Kohdista voidaan äänestää myös yksitellen. Jos yksikin pykälä saa enemmistön kannatuksen, presidentti saisi virkasyytteen.

Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, minkä takia virkasyyte on täysin mahdollinen.

Sen sijaan epätodennäköiseltä näyttää se, että Trump tuomittaisiin virkarikoksesta. Tuomiosta äänestettäisiin senaatissa, jossa enemmistö on republikaanien hallussa. Käytännössä 20 republikaanisenaattorin pitäisi äänestää virkarikostuomion puolesta.