Venäjä ”avoin ajatukselle Nato-yhteistyöstä”, Ranskan Macron tahtoo ”strategista dialogia silmät auki” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä ”avoin ajatukselle Nato-yhteistyöstä”, Ranskan Macron tahtoo ”strategista dialogia silmät auki”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron Lontoossa 3. joulukuuta 2019.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron Lontoossa 3. joulukuuta 2019.

Julkaistu: 3.12. 18:27

Putinin mukaan Venäjän on pakko arvioida Naton laajeneminen lähelle Venäjän rajoja potentiaaliseksi turvallisuusuhaksi.

Venäjä on avoin ajatukselle yhteistyöstä sotilasliitto Naton kanssa, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina sotilasliiton juhlakokouksen alla.

Putinin mukaan Venäjä on toistuvasti ilmaissut olevansa valmis yhteistyöhön muun muassa kansainvälisen terrorismin torjumisessa ja joukkotuhoaseiden "kontrolloimattoman leviämisen" uhkaa vastaan. Samalla Putin kuitenkin syytti Natoa siitä, että yhteistyötä on vuodesta 2008 asti typistetty Venäjän "rakentavista yrityksistä huolimatta". Putin myös sanoi Naton toimivan "sopimattomasti, jopa röyhkeästi" ja kuvaili, ettei Nato ota Venäjän näkemyksiä huomioon.

Putinin mukaan Venäjän on pakko arvioida Naton laajeneminen lähelle Venäjän rajoja potentiaaliseksi turvallisuusuhaksi.

– Kaikesta huolimatta uskon yhä yhteisten turvallisuusetujen ja planeetan vakaan ja rauhallisen tulevaisuuden voittavan, Putin sanoi.

Putinin kommenteista kertoivat venäläisviestimet tiistaina.

"Keskusteluja silmät auki"

Nato-maa Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi puolestaan tiistaina lehdistötilaisuudessa Lontoossa, että Naton pitäisi käydä perusteellisia keskusteluja Venäjän kanssa.

– On tärkeää käydä strategista dialogia Venäjän kanssa, mutta se on tehtävä silmät auki, Macron sanoi.

Nato on kritisoinut Venäjää muun muassa syyttämällä maata lisääntyneestä aggressiosta Ukrainassa ja Georgiassa. Naton sisällä suhteita on kiristänyt Nato-jäsen Turkin Venäjältä saama sotilaallinen tuki Syyriassa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiistaina puolalaislehdessä julkaistussa haastattelussa, ettei sotilasliitto pidä Venäjää vihollisenaan, mutta se vastaisi Puolaan tai Baltian maihin kohdistuvaan hyökkäykseen.

Naton jäsenmaiden johtajat ovat kokoontuneet Lontooseen juhlistamaan sotilasliiton 70-vuotispäivää. Varsinainen juhlakokous pidetään keskiviikkona. Tiistaina johtajat kerääntyvät kuningatar Elisabetin vastaanotolle Buckinghamin palatsiin. Kokouksen liepeillä järjestetään tiistaina myös Syyrian tilannetta käsittelevä kokous. Siihen osallistuvat Turkin, Ranskan, Britannian ja Saksan johtajat.