Iran tuomitsee arviot mellakoiden kuolonuhrien määristä vääriksi: ”Täysiä valheita” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iran tuomitsee arviot mellakoiden kuolonuhrien määristä vääriksi: ”Täysiä valheita”

Miehet kävelivät mellakoiden yhteydessä poltetun pankin ohi pari viikkoa sitten Teheranissa.

Miehet kävelivät mellakoiden yhteydessä poltetun pankin ohi pari viikkoa sitten Teheranissa.

Julkaistu: 3.12. 12:51

Mellakat Iranissa saivat alkunsa marraskuun puolivälissä, kun polttoaineiden hintojen ilmoitettiin nousevan jopa 200 prosenttia.

Iranin mukaan luvut polttoainemellakoiden kuolonuhreista ovat ”täysiä valheita”. Iranin oikeuslaitoksen tiedottajan mukaan luvut ovat ”vihamielisten ryhmien” tuottamia ja tilastoissa on vakavia puutoksia.

Tiedottajan mukaan lukujen lisäksi valheellisia ovat myös julkaistut uhrien nimet. Kuolleiksi mainittujen ihmisten joukossa on hänen mukaansa luonnollisesti kuolleita tai elossa olevia. Lausunto annettiin valtion televisiossa.

Viranomaiset eivät ole vielä kertoneet minkäänlaisia omia uhrilukujaan.

Mellakat saivat alkunsa marraskuun puolivälissä, kun polttoaineiden hintojen ilmoitettiin nousevan jopa 200 prosenttia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi maanantaina, että mellakat ovat vaatineet yli 200 kuolonuhria. Järjestö huomautti myös, että todellinen luku on todennäköisesti suurempi.

Amnestyn mukaan verenvuodatus oli pahinta Shahriarin kaupungissa Teheranin maakunnassa, jossa kuoli kymmeniä. Järjestön edustajan Philip Lutherin mukaan uudet luvut ovat osoitus siitä, että Iranin turvallisuusjoukot "ovat joutuneet kauhistuttavan tappovimman valtaan".