Nasa löysi Intian tuhoutuneen kuu­laskeutujan amatöörin avulla – ”itseoppinut avaruusnörtti” ratkaisi mysteerin läppärillään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nasa löysi Intian tuhoutuneen kuu­laskeutujan amatöörin avulla – ”itseoppinut avaruusnörtti” ratkaisi mysteerin läppärillään

Nasan kuvien perusteella syyskuussa kadonneen Vikram-laskeutumisluotaimen osia on levinnyt Kuussa kilometrien säteelle.

Vikram-laskeutumisluotaimen putoamispaikka näkyy Nasan julkaisemassa kuvassa keskellä.­

3.12.2019 11:01

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi maanantaina löytäneensä Intian Vikram-laskeutumisluotaimen, joka tuhoutui syyskuussa yrittäessään Kuuhun laskeutumista. Nasan mukaan laskeutujan löytymisessä merkittävä osuus oli intialaisella avaruusharrastajalla, insinööri Shanmuga Subramanianilla, 33.

Löydöstä kertoessaan Nasa julkaisi myös Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) -kuuluotaimen ottaman kuvan, jossa laskeutujan putoamispaikka näkyy. Kuvan perusteella tuhoutuneen aluksen osia on levinnyt Kuussa useiden kilometrien säteelle.

Vikram-laskeutumisluotaimen putoamispaikka näkyy Nasan julkaisemassa kuvassa keskellä.­

Nasa kertoi tiedotteessaan julkaisseensa paikasta otetun mosaiikkikuvan syyskuun lopulla. Tuolloin se pyysi yleisöä vertailemaan kuvaa samalta alueelta ennen laskeutujan tuhoutumista otettuihin kuviin.

Intian Chennaissa IT-ammattilaisena työskentelevä Subramanian tarttui haasteeseen vapaa-ajallaan. Hänen kuvista tekemänsä havainto oli ensimmäinen, joka johti laskeutujan löytymiseen.

– Vertailin kuvia rinnakkain kannettavilla tietokoneillani. Toisella puolella oli vanha kuva ja toisella puolella Nasan julkaisema uusi kuva. Se oli aika vaikeaa, mutta panostin siihen, ”itseoppineeksi avaruusnörtiksi” kuvailtu Subramanian kertoi AFP:lle.

Insinööri lisäsi saaneensa apua myös Twitterin ja Reddit-sivuston käyttäjiltä. Hän kertoi löydöstään Twitterissä jo 3. lokakuuta:

Subramanianin löydön jälkeen Nasa teki lisäetsintöjä kyseisellä alueella, ja saatuaan varmuuden asiasta se julkisti asian kaksi kuukautta myöhemmin. Subramaniania viivästys ei haitannut, sillä hän kertoi ymmärtävänsä, että Nasan täytyy olla 100-prosenttisen varma ennen julkista ilmoitusta.

Intia laukaisi Vikram-laskeutujaa kantaneen Chandrayaan-2-kuuraketin heinäkuun lopulla. Jos laskeutuja olisi päässyt Kuun pinnalle yhtenä kappaleena syyskuun 7. päivänä, kuten oli suunniteltu, Intiasta olisi tullut kaikkien aikojen neljäs laskeutujansa Kuuhun saanut valtio.

Kun Vikram oli päässyt vain muutaman kilometrin etäisyydelle Kuun pinnasta, se joutui harhaan laskeutumisradaltaan. Samalla radioyhteys laskeutujaan katkesi.

Seuraavana päivänä Intian avaruushallinto kertoi paikantaneensa laskeutujan, mutta se ei kuitenkaan koskaan julkaissut projektiin liittyvän satelliittinsa paikasta ottamia kuvia. New York Timesin mukaan kyseinen satelliitti toimii edelleen ja suorittaa tehtäväänsä, jonka on määrä jatkua vielä vuosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?