Nato-maiden johtajat kokoontuvat Lontooseen – pienemmällä piirillä Syyria-kokous - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nato-maiden johtajat kokoontuvat Lontooseen – pienemmällä piirillä Syyria-kokous

Turkin suhde muihin liittolaisiin on ollut koetuksella.

3.12.2019 0:46

Naton jäsenmaiden johtajat kokoontuvat tänään Lontooseen juhlistamaan sotilasliiton 70-vuotispäivää. Varsinainen juhlakokous on vuorossa huomenna keskiviikkona. Tänä iltana johtajat osallistuvat kuningatar Elisabetin vastaanotolle Buckinghamin palatsissa.

Kokouksen liepeillä järjestetään jo tänään myös Syyrian tilannetta käsittelevä kokous. Siihen osallistuvat Turkin, Ranskan Britannian ja Saksan johtajat.

Turkin päätös hyökätä Pohjois-Syyrian kurdialueelle on kiristänyt Turkin välejä muihin Nato-liittolaisiin.

Britannian juhlakokouksessa ei ole tarkoitus tehdä päätöksiä tai hyväksyä merkittäviä julkilausumia. Naton sisäisten jännitteiden pelätään kuitenkin nousevan pintaa esimerkiksi lehdistötilaisuuksissa tai muissa lausunnoissa.

Turkin ja muiden Nato-maiden suhteita hiertää Syyrian lisäksi se, että Turkki on hankkinut Venäjältä uudenaikaista S-400-torjuntaohjuksia. Kaupan vuoksi Yhdysvallat sulki Turkin ulos F–35-hävittäjäohjelmasta.

Nato-soppaa hämmensi hiljattain myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on kieltäytynyt perumasta puheitaan "aivokuolleesta" Natosta. Yhdysvaltain ja Euroopan välejä taas hiertävät erimielisyydet taakanjaosta puolustusmenoissa.

Nato-kokous järjestetään vain reilu viikko ennen Britannian parlamenttivaaleja. Eräs jännityksen aihe onkin se, malttaako Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olla sekaantumatta isäntämaan vaalitaistoon ja brexit-keskusteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?