Pienen saarivaltion presidentti avautuu lohduttomasta tilanteesta: ”Kotimaani on jo kuolemansellissä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pienen saarivaltion presidentti avautuu lohduttomasta tilanteesta: ”Kotimaani on jo kuolemansellissä”

YK:n ilmastokokous alkoi Madridissa.

YK:n ilmastokokous alkoi Madridissa.

Julkaistu: 2.12. 20:45

YK:n pääsihteerin mukaan ihmiskunnan on tehtävä valinta toivon tai luovuttamisen välillä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres painotti YK:n ilmastokokouksen avaussanoissaan Madridissa maanantaina, että ihmiskunnan on valittava toivon tai luovuttamisen välillä. Guterresin mukaan vaarana on, että päädymme kuin unissakävelijät pisteeseen, josta ei enää ole paluuta.

– Haluammeko todella tulla muistetuksi sukupolvena, joka hautasi päänsä hiekkaan ja puuhasteli pikkuasioiden kanssa, kun planeetta paloi, Guterres kysyi avajaispuheessaan.

Pariisin sopimuksesta eroava Yhdysvallat oli vielä mukana neuvotteluissa, sillä ero tulee voimaan vasta ensi vuoden marraskuussa. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi korosti kokoukselle, että maailma voi edelleen luottaa Yhdysvaltoihin, vaikka presidentti Donald Trump onkin vetänyt maan pois Pariisin sopimuksesta.

– Olemme täällä sanoaksemme teille edustajainhuoneen ja kongressin puolesta, että me olemme edelleen mukana, olemme edelleen mukana, Pelosi toisteli.

Madridissa on tarkoitus sopia muun muassa vielä viimeisistä Pariisin ilmastosopimukseen liittyvistä säännöistä.

Puolitoista astetta kriittinen raja

Ilmastokokouksen alla marraskuun lopulla YK:n ympäristöohjelma julkisti raportin, jonka laskelmien mukaan päästövähennyksissä tarvitaan valtavasti lisää kunnianhimoa. Jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen, päästöjen leikkaamistavoitteet on viisinkertaistettava.

– Poliittista tahtoa puuttuu edelleen: tahtoa panna hiilelle hinta, tahtoa lopettaa fossiilisten polttoaineiden tukiaiset, tahtoa lopettaa hiilivoimaloiden rakentaminen. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) parhaiden arvioiden mukaan 1,5 asteen ylittäminen johtaisi katastrofaalisiin seurauksiin, Guterres muistutti.

Marshall-saarten presidentti Hilda Heine muistutti kotimaansa tulevaisuuden olevan uhattuna.

– Haavoittuvimmat saarivaltiot, kuten kotimaani, ovat jo kuolemansellissä, Heine sanoi videolinkin välityksellä.

Thunberg saapuu myöhässä

Nuori ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg, 16, joka on kovasanaisesti vaatinut aikuisia kantamaan vastuunsa ilmastoasioista, oli maanantaina lähestymässä Portugalin rannikkoa katamaraanilla. Thunbergin, hänen brittiläisen kartturinsa Nikki Hendersonin ja veneen omistavan australialaisperheen oli määrä saapua Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin tiistaina.

Thunbergia vastassa on määrä olla ainakin Lissabonin pormestarin Fernando Medinan ja suuren joukon portugalilaisia ympäristöaktivisteja. Lissabonista Thunbergin oli määrä jatkaa keskiviikoksi Madridiin junalla.

Lentämistä karttava Thunberg myöhästyi kokouksen alusta, koska ilmastokokous piti alun perin pitää Chilessä, minkä vuoksi ruotsalaisteini oli purjehtinut Atlantin väärälle puolelle.