Tuhosiko lasten­ohjelma salaisuuden Joulupukista? – Vanhemmat raivoissaan Ruotsissa: ”Istumme tässä huolestuneina” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuhosiko lasten­ohjelma salaisuuden Joulupukista? – Vanhemmat raivoissaan Ruotsissa: ”Istumme tässä huolestuneina”

Joulukalenteri suututti vanhemmat Ruotsissa.

Joulukalenteri suututti vanhemmat Ruotsissa.

Julkaistu: 2.12. 16:08

Joulupukki kertoo kalenterin avausjaksossa, että lähes kaikki vanhemmat laittavat jouluna tyynyn vatsan päälle ja esittävät Joulupukkia.

Joulukalenterin ensimmäinen jakso SVT-kanavalla sai monet ruotsalaisvanhemmat raivoihinsa. Paikallisen yleisradioyhtiön avausjaksossa Joulupukki tulee todenneeksi, että vanhemmat pukeutuvat aattona häntä matkien:

– Lähes kaikki vanhemmat pukeutuvat jouluaattona minuksi, ja tekevät sen huonosti laittaen jonkun tyynyn vatsakseen. Hölmöläiset tekevät tavaramerkkini tyhjäksi, mutta mikään ei vastaa oikeaa tavaraa, Per Anderssonin näyttelemä Pukki sanoo Panik i tomteverkstan eli Paniikkia Joulupukin pajassa -ohjelmassa.

Pukki on kalenterissa huolissaan siitä, etteivät lapset usko häneen tusinapukkien vuoksi.

Instagram-upotuksesta näet Anderssonin Joulupukkina.

Joulupukin salaisuutta vuosikaudet varjelleet ruotsalaisvanhemmat ovat kirjoittaneet tulikivenkatkuisia viestejä SVT:lle sosiaalisessa mediassa ensimmäisen jakson nähtyään.

– Onneksi vanhimpani ei enää usko Joulupukkiin, kun avaatte oikeudella kertoa, että lasten vanhemmat pukeutuvat irtopartaan ja laittavat tyynyn vatsaan, mitä lapset eivät ollenkaan ajatelleet... Ennen kuin te kerrotte sen heille..., Peter kirjoitti SVT:lle Facebookissa.

– Lapsemme uskovat Joulupukkiin, ja nyt istumme tässä huolestuneina pohtien, esitetäänkö aiheen parista kysymyksiä. Tulevatko he kyseenalaistamaan Joulupukin jouluna, katsomaan vähän tarkemmin, onko se maski? Olette siis avanneet oven, joka voi johtaa siihen, että tämä on monelle viimeinen joulu, jona he uskovat Joulupukkiin, Daniel kirjoittaa.

Pukkeja on moneen lähtöön.

Pukkeja on moneen lähtöön.

SVT:n edustaja kertoi Aftonbladetille, että he pohtivat etukäteen Joulupukin repliikkiä.

– Olemme ajatelleet, että suurin osa lapsista tietää, että ne ovat vanhemmat tai naapurit, jotka pukeutuvat. On todella harvoja lapsia, jotka todella uskovat Joulupukkiin. Kyse on ennemminkin perheen hiljaisesta sopimuksesta, jonka mukaan kaikki toimivat ja osin perinteestä, eikä meidän mielestämme tämä repliikki silloin häiritse, SVT:n lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö Johanna Gårdare kommentoi lehdelle.

– Tietysti voi olla joitain todella pieniä lapsia, jotka yhä uskovat Joulupukkiin.

Gårdaren mukaan joulukalenterin repliikki ei ole poikkeuslaatuinen, sillä joulupukin vermeitä myydään joka toisessa ruokakaupassa. Hän pohtii lehdelle, ettei lastaan voi viedä lainkaan ulos, jos tahtoo varjella uskoa Joulupukkiin.

Jotkut vanhemmat kiittelevätkin SVT:tä Facebookissa siitä, että he tekevät ohjelmassa rajanvedot oikean Joulupukin ja tusinapukkien välille: näin lasten usko joulun aitoon partasuuhun voi elää, vaikka he samaan aikaan tunnistavat kotona käyvän partasuun naapuriksi.

Ylen Tonttuakatemia-joulukalenterin ja monien edellisten vuosien kalenterien tuottaja Olli Mononen kertoi Ilta-Sanomille kesällä Tonttuakatemian kuvauksissa, että kalenterin teko on äärimmäisen vaikeaa.

– Kaikilla on joulukalenterista mielipide.

Tunnelmaa Tonttuakatemian kuvauksista kesällä.

Tunnelmaa Tonttuakatemian kuvauksista kesällä.

Tonttuakatemian varsinaista kohderyhmää ovat 4–9-vuotiaat, mutta nuorimmat katsojat ovat vielä pienempiä. Aikuiset katsovat sarjaa myös, joten aikuisille vetoavia osia leivotaan kalenterin sisään.

SVT:n Gårdare kertoi Aftonbladetille samaa: kalenteria katsotaan vauvasta vaariin, ja valtaosa katsojista on aikuisia.

– Tämä repliikki oli enemmänkin flirttiä aikuisyleisölle, ja kaikkein pienimmillä se menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Tarkoituksemme ei tietystikään ole ollut tuhota joulun ihmettä, sen sijaan tahdomme tehdä joulumaailmasta yhä taianomaisemman.

Miten lapsesi saivat tietää, ettei Joulupukkia ole olemassa? Kirjoita kommentteihin.