Trump saapuu tänään Lontooseen Nato-kokoukseen isäntien kannalta hankalaan aikaan – ”Hän on myrkyllinen poliittinen voima” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump saapuu tänään Lontooseen Nato-kokoukseen isäntien kannalta hankalaan aikaan – ”Hän on myrkyllinen poliittinen voima”

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn (vas.) pelottelee brittiäänestäjiä Donald Trumpilla, joka saapuu Nato-kokoukseen Lontooseen vaalien alla. Konservatiivipääministeri Boris Johnson ei aio tavata Trumpia kahden kesken vaalien takia.

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn (vas.) pelottelee brittiäänestäjiä Donald Trumpilla, joka saapuu Nato-kokoukseen Lontooseen vaalien alla. Konservatiivipääministeri Boris Johnson ei aio tavata Trumpia kahden kesken vaalien takia.

Julkaistu: 2.12. 15:05

Trump ei tapaa kahden kesken isäntämaan Boris Johnsonia.

Poliittinen pyörremyrsky nimeltä Donald Trump saapuu tänään Lontooseen, ja vaaleihin valmistautuva maa pidättää henkeään mitä tuleman pitää.

Britannia isännöi sotilasliitto Naton 70-vuotisjuhlakokousta, joka kerää Nato-maiden päämiehet yhteen ensin kuningatar Elisabetin vastaanotolle tiistaina ja varsinaiseen huippukokoukseen keskiviikkona. Trumpin on määrä laskeutua vaimonsa Melanian kanssa Lontooseen jo myöhään maanantai-iltana, ja hän poistuu keskiviikkona pitämänsä lehdistötilaisuuden jälkeen.

Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi viikon torstaina, ja meneillään on tulisin vaalikamppailu aikoihin. Siihen Trumpin ei haluta sotkeentuvan, vaan hänen toivotaan pitäytyvän Nato-asioissa.

– Trump on, yleisesti ottaen, myrkyllinen poliittinen voima Britanniassa. Ylivoimainen enemmistö briteistä vieroksuu hänen politiikkaansa, vaikka he ymmärtävätkin, että Britannia ilman Yhdysvaltoja on heikompi kuin Britannia, jolla on erityissuhde Yhdysvaltoihin, kommentoi talousuutiskanava CNBC:n haastattelema maailmanpolitiikan professori Brian Klaas London Collegesta.

Hankalin tilanne on pääministeri Boris Johnsonin kannalta. Alustavan ohjelman mukaan hän ei tapaa Trumpia kahden kesken, mikä on erikoista isäntämaan johtajalle.

Trump on toistuvasti kehunut Boris Johnsonia ja tämän tiukkaa brexit-kantaa. Miehet tapasivat elokuussa G7-kokouksessa Ranskassa.

Trump on toistuvasti kehunut Boris Johnsonia ja tämän tiukkaa brexit-kantaa. Miehet tapasivat elokuussa G7-kokouksessa Ranskassa.

Syynä ovat vaalit. Johnsonin konservatiivit ovat tukevassa gallupjohdossa, eikä Trumpin haluta pilaavan mitään. Johnson on suoraan kehottanut Trumpia olemaan kommentoimatta vaalikamppailua.

– Rakkaina liittolaisina ja ystävinä me emme perinteisesti sekaannu toistemme vaalikampanjoihin, Johnson muotoili radiohaastattelussa viime viikolla.

Valkoisen talon lähteet vahvistivat New York Timesille, että kahdenkeskistä tapaamista Johnsonin kanssa ei suunnitella vaalien läheisyyden takia.

Trump voisi vaikuttaa vaalikamppailuun monella tavalla.

Hän on tunnetusti Johnsonin kanssa hyvää pataa, mutta nyt näkyvä kaveeraaminen voisi olla haitaksi Johnsonille. Mikäli Trump taas yltyisi haukkumaan Johnsonin päävastustajaa, työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbynia, se voisi jopa hyödyttää Corbynia.

Corbyn on jo pelotellut Trumpilla vaalipuheissaan. Hän syyttää Johnsonin hallinnon käyvän neuvotteluja brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta Yhdysvaltain kanssa ja pöydällä olevan Britannian terveydenhoitojärjestelmän NHS:n osittaisen ”myymisen” amerikkalaisyrityksille. Johnson on kiistänyt tämän jyrkästi, mutta Trump on ollut puheissaan ristiriitainen.

Asian odotetaan nousevan esille viimeistään Trumpin lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Silloin presidentti voi päästää suustaan sammakoita, joita Johnson joutuisi selittelemään.

– Trumpilla ei ole suodatinta. Ei auta, vaikka hänen avustajansa pyytäisivät – ja Boris anelisi – häntä pidättäytymään puhumasta vaaleista, terveydenhoidosta tai myönnytyksistä, joita Britannialta odotetaan tulevassa kauppasopimuksessa, professori Klaas arvioi CNBC:lle.

Trumpin ohjelma Britanniassa on rakennettu Nato-tapaamisten ympärille, mikä sekin voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä, koska presidentti on virkakaudellaan arvostellut liittolaisia liian vähäisestä panostuksesta puolustusmenoihin. Trump tapaa kahden kesken esimerkiksi Saksan Angela Merkelin ja Ranskan Emmanuel Macronin, joka puolestaan on arvostellut Naton toimintakyvyn heikentyneen riitelyn takia.

Lisäksi mielenkiinto kohdistuu Trumpin ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kahdenkeskiseen tapaamiseen. Trumpin kerrottiin elokuussa olleen kiinnostunut ostamaan Tanskalta Grönlannin, mutta Frederiksen tyrmäsi ajatuksen määrätietoisesti sillä seurauksella, että Trump kutsui vastausta ”ilkeäksi” ja perui valtiovierailunsa Tanskaan.