Greta Thunberg myöhästyi Madridin ilmasto­kokouksesta – katamaraani vielä Atlantilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Greta Thunberg myöhästyi Madridin ilmasto­kokouksesta – katamaraani vielä Atlantilla

Greta Thunberg twiittasi matkaltaan maanantaina.

Greta Thunberg twiittasi matkaltaan maanantaina.

Julkaistu: 2.12.2019 13:59

Venekunta joutui etenemään odotettua hitaammin välttääkseen Bermudan koillispuolelen myrskyt.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 16, ei ehtinyt Madridiin YK:n ilmastokokoukseen ajoissa. COP25-kokous alkoi tänään Madridissa, ja Thunberg saapunee Lissaboniin Atlantin yli katamaraanilla vasta huomenna.

– Päivä 18. Kiidämme kohti Eurooppaa. Arvioitu saapumisaika on tiistaiaamuna. Saavumme Doca de Alcântaraan, Lissaboniin. Odotamme innolla näkevämme teidät kaikki siellä! Thunberg twiittasi ja jakoi kuvan tyrskyistä.

Venekunta joutui etenemään alkuperäistä suunnitelmaa hitaammin, jotta he välttivät rajuilman Bermudan koillispuolella.

Ilmastokokouksen oli määrä olla Chilen Santiagossa, jonne Thunberg oli matkalla halki Amerikkojen. Thunberg matkusti ympäristöystävällisesti junalla ja Arnold Schwarzeneggeriltä lainaamallaan sähköautolla.

Marraskuun alussa kokous päätettiin siirtää, koska sadattuhannet osoittivat mieltään Santiagon kaduilla vaatien presidentti Sebastian Pineran eroa. Paikaksi valikoitui Espanjan pääkaupunki. Kaksiviikkoisessa kokouksessa käsitellään New Yorkissa sovittujen ilmastotekojen etenemistä.

Thunberg oli Los Angelesissa, kun hän sai kuulla matkasuunnitelmien radikaalista vaihdosta. Atlantin yli alun perin elokuussa purjehtinut ilmastoaktivisti pyysi sosiaalisessa mediassa apua kyydin suhteen.

– Kävi ilmi, että matkustin puoliksi maailman ympäri, väärään suuntaan. Nyt minun täytyy löytää tapa ylittää Atlantti marraskuussa... Jos joku voi löytää minulle kuljetuksen, olisin todella kiitollinen, hän tuolloin twiittasi.

Kyyti järjestyi australialaisten YouTube-tähtien 48-jalkaisella La Vagabond -katamaraanilla. He lähtivät matkaan vajaat kolme viikkoa sitten Virginian Hamptonista. Mukana aluksella on myös australialaispariskunnan alle yksivuotias vauva, ammattipurjehtija ja Thunbergin isä. Linnuntietä purjehdusmatkaa on lähes 6 000 kilometriä, reilut 3 000 merimailia.

Ennen lähtöä Thunberg antoi AFP-uutistoimistolle haastattelun La Vagabondelta Virginian Hamptonissa. Ranskaksi aluksen nimi tarkoittaa kulkuria.

Ennen lähtöä Thunberg antoi AFP-uutistoimistolle haastattelun La Vagabondelta Virginian Hamptonissa. Ranskaksi aluksen nimi tarkoittaa kulkuria.

Teini-ikäinen Greta Thunberg nousi tunnetuksi osoitettuaan aina perjantaisin mieltä Ruotsin parlamentin edessä. Hän vaati päättäjiltä tositoimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hänen ympärilleen muodostui nuorten nopeasti maailmanlaajuinen ilmastolakkoilmiö.

Kiertäessään Pohjois-Amerikkaa Thunberg osallistui perjantaisin paikallisiin ilmastomielenosoituksiin. Merimatkaltaan hän on jakanut aina perjantaisin sosiaalisessa mediassa kuvia ilmastolakkotaulustaan.

Tuoreimmat osastosta