Irlantiin tyttärineen palautettu ”Isis-vaimo” Lisa Smith pidätettiin välittömästi lentokentällä – epäillään terroristisista rikoksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irlantiin tyttärineen palautettu ”Isis-vaimo” Lisa Smith pidätettiin välittömästi lentokentällä – epäillään terroristisista rikoksista

Lisa Smith, 38, ja hänen 2-vuotias tyttärensä laskeutuivat sunnuntaina aamupäivällä paikallista aikaa Dublinin lentoasemalle. Arkistokuva.

Lisa Smith, 38, ja hänen 2-vuotias tyttärensä laskeutuivat sunnuntaina aamupäivällä paikallista aikaa Dublinin lentoasemalle. Arkistokuva.

Julkaistu: 1.12.2019 18:49

Irlannin puolustusvoimien henkilöstöön ennen islamiin kääntymistään kuulunut Lisa Smith on kiistänyt osallistuneensa taistelutoimintaan. Hänestä on kuitenkin olemassa kuvia, joissa hän poseeraa ase kädessään.

Turkki ryhtyi aiemmin tässä kuussa karkottamaan maassa oleskelevia, terroristijärjestö Isisiin kytköksissä olevia ulkomaalaisia kotimaihinsa. Irlanti myöntyi ottamaan vastaan heihin lukeutuvan kansalaisensa Lisa Smithin, 38, sekä tämän kaksivuotiaan tyttären.

Sunnuntaina Irlannin poliisi vahvisti Reutersin mukaan pidättäneensä Smithin välittömästi tämän saavuttua Dublinin lentoasemalle. Poliisin mukaan naista epäillään terroristisista rikoksista.

Irlantilainen RTÉ News -kanava julkaisi Twitterissä alla olevan videon, jolla näkyy, kuinka viranomaiset saattoivat Smithin lentokoneesta suoraan mustaan tila-autoon.

Irlannin hallitus oli jo aiemmin sanonut ottavansa vastuun Smithin paluusta maahan, mutta samalla se oli painottanut pääasiallisena huolenaiheenaan olevan Smithin lapsen turvallisen paluun. Poliisin mukaan tyttärestä huolehtivat nyt Smithin sukulaiset, mutta Irish Timesin mukaan lopullisen päätöksen lapsen huoltajuudesta tekevät lastensuojeluviranomaiset.

– Tämä on arkaluontoinen tapaus ja haluan vakuuttaa ihmisille, että kaikki asiaan kuuluvat valtion virastot ovat siinä tiiviisti mukana, Irlannin oikeusministeri Charlie Flanagan sanoi.

BBC:n mukaan Smithin tytär on syntynyt Syyriassa, mutta hän on silti Irlannin kansalainen. Ennen Turkkiin siirtymistään Smith ja hänen tyttärensä olivat eläneet Syyriassa sijaitsevalla pakolaisleirillä.

Smithin on kerrottu kuuluneen aiemmin Irlannin puolustusvoimien henkilöstöön. Hän on aiemmin kiistänyt syytökset, joiden mukaan hän olisi ollut mukana taistelutoiminnassa tai kouluttamassa tyttöjä taistelijoiksi.

Naisesta kerrotaan kuitenkin löytyvän kuvia, joissa hän poseeraa aseiden kanssa.

Neljä avioliittoa seitsemässä vuodessa

Irish Sun kertoi aiemmin tällä viikolla, että Smith kääntyi islamiin lähdettyään puolustusvoimista vuonna 2012. Tuolloin hän meni naimisiin algerialaisen miehen kanssa, josta hän kuitenkin erosi vain muutamaa viikkoa myöhemmin.

Seuraavaksi Smith avioitui Dublinissa asuvan irakilaismiehen kanssa, mutta tämäkin avioliitto päättyi Turkissa vietetyn kuherruskuukauden jälkeen.

Syyriaan Smith matkusti vuonna 2013 ”Isisin Goebbelsiksi” kutsutun amerikkalaisen muslimikäännynnäisen John Georgelasin kanssa. Georgelasin tiedetään nousseen Isisin arvoasteikossa korkealle sekä vastanneen järjestön verkkopropagandasta.

IS haastatteli alkuvuodesta Georgelasin entistä vaimoa ja neljän lapsen äitiä Tania Georgelasia, joka matkusti vuonna 2013 niin ikään Syyriaan aviomiehensä mukana.

Syyriaan päästyään Smith avioitui Ahmed-nimisen tunisialaisen Isis-taistelijan kanssa. Pariskunta livahti kuitenkin hieman myöhemmin Syyriasta Turkin kautta Tunisiaan, jossa he viettivät hiljaiseloa.

Kun aviomies ei enää halunnut palata Syyriaan Isisin pariin, Smith palasi Irlantiin yksinään vuonna 2014. Paluu jäi kuitenkin Irlannin turvallisuusviranomaisilta huomaamatta.

Myöhemmin nainen jatkoi verkostoitumistaan internetin välityksellä ja matkusti lopulta salaa takaisin Syyriaan, jossa hän asui Georgelasin kanssa.

Smithin lapsen isän kerrotaan olevan hänen neljäs aviomiehensä, pakistanilais-brittiläinen Isis-taistelija Sajid Aslam. Smith on kuitenkin kertonut aiemmin avioliiton olleen onneton.

Smith ja hänen tyttärensä jäivät Turkin viranomaisten haaviin sen jälkeen, kun he olivat päätyneet Syyriassa pakolaisleirille Isisin kalifaatin kukistumiseen johtaneen Baghuzin taistelun jälkeen.

Tuoreimmat osastosta