Yksi Lontoon puukkoiskijän pysäyttäneistä sivullisista oli tuomittu murhaaja – apuna myös kokki ja vapaalla ollut poliisi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi Lontoon puukkoiskijän pysäyttäneistä sivullisista oli tuomittu murhaaja – apuna myös kokki ja vapaalla ollut poliisi

Vuonna 2004 murhasta tuomittu mies oli brittimedian mukaan vapaalla avovankilasta, jossa suoritti saamaansa tuomiota.

1.12.2019 8:27

Britanniassa perjantaina tapahtuneen puukkoiskun tekijän pysäyttämistä yrittäneiden silminnäkijöiden joukossa oli vuonna 2004 murhasta tuomittu ja edelleen tuomiotaan istuva mies, kertoo brittimedia.

Kaksi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui kun 28-vuotias mies hyökkäsi sillan vieressä sijaitsevaan Fishmongers’ Hall -rakennukseen, jossa oli meneillään vankien kuntoutusta käsittelevä tapahtuma. Veitsin aseistautunut mies pysäytettiin lopulta London Bridge -sillalle, jossa poliisi surmasi hänet ampumalla. Miehellä oli yllään pommiliiviä muistuttava asuste, joka kuitenkin todettiin vaarattomaksi.

Ohikulkijan kuvaamalla videolla nähdään kuinka silminnäkijät pyrkivät taltuttamaan hyökkääjän.­

Hyökkääjä oli aiemmin tuomittu terrori-iskun valmistelusta, ja brittimedian mukaan hän käytti jalassaan valvontapantaa iskun aikaan. Miehen oli tiettävästi tarkoitus osallistua vankien kuntoutusta käsittelevään tapahtumaan, johon sanomalehti Telegraphin mukaan oli saapunut noin sata vankien parissa ja rikostutkimuksen parissa työskentelevää ihmistä.

Lue lisää: Näin silminnäkijät taltuttivat Lontoon veitsihyökkääjän – aseina vaahtosammutin ja valaan sarvi

Sillalla kuvattu kännykkävideo näyttää, kuinka joukko sivullisia jahtaa hyökkääjää ja pyrki pysäyttämään tämän ennen poliisin väliintuloa. Tapahtumaan osallistuneiden on kerrottu lähteneen miehen perään aseistaen itsensä muun muassa vaahtosammuttimella ja seinäkoristeena toimineella sarvivalaan sarvella.

  • Yllä olevalla videolla nähdään, kuinka ohikulkijat ja poliisi taltuttavat hyökkääjän London Bridge -sillalla. Videon sisältö saattaa järkyttää.

Telegraphin ja uutiskavana Sky Newsin mukaan 43-vuotias James Ford oli kävelemässä London Bridge -sillalla iskun tapahtuessa ja oli mukana, kun joukko sivullisia yritti pysäyttää tekijän sillalla. Ford sai vuonna 2004 elinkautisen vankeustuomion 21-vuotiaan naisen murhasta.

Teko tapahtui Kentissä edellisenä vuonna. Ford tunnusti käyneensä ilmeisesti satunnaisesti valitun naisen kimppuun ja viiltäneen tätä kurkkuun. Ford ei koskaan kertonut motiivia teolleen.

Fordin kerrotaan olleen yksi useista tuomituista rikollisista, jotka osallistuivat Fishmongers’ Hallissa järjestettyyn tapahtumaan. Hän oli tiettävästi vapaalla tapahtumaa varten avovankilasta, jossa hän suoritti päättymässä ollutta tuomiotaan.

Hyökkääjää pysäyttämässä oli myös vapaapäivää viettänyt poliisi, joka oli paikalla siviilivaatteissa. Britannian liikennepoliisin mukaan mies auttoi kaatamaan hyökkääjän maahan ja hänen nähtiin vievän puukon kauemmaksi hyökkääjästä.

– Hän ja muut kansalaiset saavat olla erittäin ylpeitä siitä, mitä he tekivät pysäyttääkseen tämän miehen London Bridge -sillalla, kehui poliisimestari Paul Crowther Sky Newsin mukaan.

 

Telegraph kertoo Lukasz-nimisen puolalaisen kokin yrittäneen pysäyttää hyökkääjän ja joutuneen tämän vuoksi puukotetuksi. Lehti on haastatellun myös paikalle sattunutta matkaopasta, joka kertoo pysäyttäneensä autonsa ja menneensä apuun nähdessään ryhmän miehiä kamppailemassa iskun tekijän kanssa.

– Siinä oli noin viisi tyyppiä. Hyppäsin mukaan ja potkaisin häntä päähän jotta hän pudottaisi veitsensä, 32-vuotias mies kertoi.

Poliiseja vartioimassa London Bridge -siltaa 30. marraskuuta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?