Poliisi: London Bridgellä terrori-isku, epäilty kuollut – Kaksi puukotuksen uhria myös kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisi: London Bridgellä terrori-isku, epäilty kuollut – Kaksi puukotuksen uhria myös kuollut

Lontoon pormestarin mukaan osa loukkaantuneista sai iskussa vakavia vammoja. BBC kertoo, että kaksi puukotuksen uhreiksi joutuneista on kuollut.

29.11.2019 18:40 | Päivitetty 29.11.2019 22:20

Poliisi on sanonut pitävänsä London Bridge -sillan tapahtumia terrori-iskuna. Perjantai-iltana poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että kaksi iskun uhreista oli kuollut. Kolmea uhria hoidetaan sairaalassa.

– Olen nyt siinä asemassa, että voin vahvistaa, että tämä on todettu terrori-iskuksi, poliisiylitarkastaja Neil Basu Lontoon metropolialueen poliisista sanoi lausunnossa AFP:n mukaan aiemmin iltapäivällä.

Iskusta epäilty ammuttiin tapahtumapaikalla. Poliisin mukaan miehellä oli räjähdeliivin näköinen liivi. Basu kuitenkin vahvisti, ettei kyse ollut oikeasta pommiliivistä.

Brittilehti Guardianin mukaan riippumaton poliisin toimintaa tarkkaileva viranomainen selvittää kuolemaan johtaneen ampumisen. Laki velvoittaa viranomaisen tutkimaan kaikki tilanteet, joissa poliisi laukaisee aseensa.

Poliisi kertoi aiemmin Twitterissä saaneensa ilmoituksen puukotuksesta London Bridgen läheisyydessä kello kahden aikaan perjantaipäivänä. Illalla kerrottiin, että hyökkäys oli alkanut Fishmongers’ Hallista, joka sijaitsee London Bridgen kupeessa.

Poliisi jatkaa etsintöjä alueella, jotta yleinen turvallisuus saadaan varmistettua. Tapahtumapaikka ja sen lähistö pysyvät Basun mukaan eristettyinä vielä pitkään ja poliisi pyytää kansalaisia välttämään alueella kulkemista.

Poliisi lisää Basun mukaan partioiden määrää koko Lontoossa.

Useiden ihmisten on kerrottu joutuneen puukotuksen uhriksi. Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan loukkaantuneista osa sai vakavia vammoja, Reuters uutisoi.

Khanin mukaan kyseessä vaikuttaa olevan yksittäistapaus eikä poliisi etsi ketään muita epäiltyjä iskuun liittyen.

Britannian pääministeri Boris Johnson on kiittänyt Twitterissä pelastustyöntekijöitä ja tavallisia ihmisiä ”rohkeudesta” terrori-iskuun vastaamisessa.

– Tämä on kauhistuttava tapaus ja ajatukseni ovat uhrien ja heidän perheidensä luona.

Johnsonin lisäksi muun muassa maan sisäministeri Priti Patel ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn jakoivat huolensa Twitterissä ja kiittelivät poliisia.

Suomen suurlähetystö Lontoossa kertoi seuraavansa tilannetta ja pyysi twiitissään sillan lähellä olevia seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita.

Suomalaismies pysyi rauhallisena evakuoinnin aikana

Poliisi eristi nopeasti alueen.­

– Poliisit tyhjensivät katuja nopeasti. Paikalla oli poliiseja ja pelastusyksiköitä. Meidänkin toimistomme evakuoitiin, lähellä tapahtumapaikkaa sillan lähellä töitä tekevä puhelimitse tavoitettu suomalaismies kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kuvasi tapahtumapaikkaa ja myöhemmin tilannetta kauempaa, kun poliisi oli jo eristänyt alueen ja hänen työpaikkansa oli evakuoitu.

– Ulkona ihmiset seurasivat vaaratilanteen selviämistä suhteellisen rauhallisina poliisin eristämän alueen ulkopuolella, vaikka loukkaantuneiden kohtalo tietysti järkytti väkeä, hän sanoo.

Alueen toimistot ja liiketilat lähistöllä evakuoitiin.­

London Bridge oli terrori-iskun kohteena kesäkuussa 2017. Tuolloin kolme miestä ajoi väkijoukkoon sillalla ja puukotti ihmisiä. Tekijät puukottivat ihmisiä myös läheisellä Borough Marketilla. Iskussa kuoli 11, mukaan lukien iskun tehneet miehet. Lisäksi 48 ihmistä loukkaantui, joista lähes puolet kriittisesti.

Juttua päivitetty kello 22.20 tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?