Paloheimon pariskunta järjesti Kalifornian-kartanossaan ylellisiä juhlia, vieraskirja pullisteli tuttuja nimiä – katso kuvat upeasta talosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paloheimon pariskunta järjesti Kalifornian-kartanossaan ylellisiä juhlia, vieraskirja pullisteli tuttuja nimiä – katso kuvat upeasta talosta

Kuvituskuva

Yrjö ja Leonora Paloheimo edustivat Suomea komeasti kartanostaan Pasadenassa. Siellä toimi Suomen ensimmäinen edustusto läntisessä USA:ssa – ja siellä on kuvattu West Wing -sarjaakin.

Julkaistu: 30.11. 9:51

On kesä 1961. Leonora ja Yrjö Paloheimo järjestävät Pasadenassa ylelliset puutarhajuhlat. Kutsuvieraslistalla on merkkihenkilöitä, kuten elokuvayhtiö MGM:n palkkalistoilla oleva kuvankaunis suomalainen näyttelijä Taina Elg ja tämän komea aviomies Carl Björkenheim.

Kartanoon on kutsuttu myös suomalaista sukua oleva nuorimies nimeltä Paul O. Halme. Hän pyytää mukaan tyttöystävänsä Susan Darlingin, johon haluaa tehdä vaikutuksen. Halme vie tämän juhliin vuoden 1952 kirkkaanpunaisella Ford Mercury -urheiluautolla, jossa on punavalkoiset nahkaistuimet. Susan on pukeutunut vaaleaan kesämekkoon ja valkoisiin käsineisiin. Pari saapuu kartanolle ja asettuu kättelyjonoon. Isäntäpari toivottaa heidät lämpimästi tervetulleiksi.

– Olen niin iloinen, että olette täällä, Yrjö Paloheimo sanoo lämpimästi.

Juhlat onnistuvat Halmeen kannalta yli odotusten. Neljä vuotta myöhemmin hän ja Susan menevät naimisiin. Siitä on pian 55 vuotta.

– Yrjö Paloheimolla oli kyky saada henkilö tuntemaan itsensä tärkeäksi. Hän oli diplomaatti, jolla oli missio, asianajaja Paul Halme luonnehtii ex-työnantajaansa.

Yrjö oli teollisuus- ja Leonora kustantajasuvusta. Vaimon perintökartanosta tuli ikkuna Suomeen ja Yrjö Paloheimosta hyväntekijä, jonka perustama Finlandia Foundation on nykyään Yhdysvaltain suurin yksityinen suomalaisjärjestö.

Leonora ja Yrjö Paloheimo museon perustamistilaisuudessa kesäkuun 10. päivänä vuonna 1970.

Leonora ja Yrjö Paloheimo museon perustamistilaisuudessa kesäkuun 10. päivänä vuonna 1970.

Lakimies Halme, 78, on hoitanut Paloheimon perheen raha-asioita yli 40 vuoden ajan. Istumme golfklubin terassilla pittoreskissa Solvangin pikkukaupungissa, jossa Halme asuu vaimonsa, leipomoyrittäjä Susanin kanssa.

– Ennen kuin tapasimme jonkun tärkeän henkilön, Yrjö Paloheimo kuvaili, mistä tulisimme keskustelemaan ja mistä vaimot halusivat puhua. Sitten toisimme esiin asian, josta me tahdoimme keskustella. Mitään ei jätetty sattuman varaan, Halme kuvailee esimiehensä strategiaa.

Paul kasvoi suomalaisperheessä Los Angelesissa. Isä Omar oli lähetyskirkon pastori ja perheen kotitalo epävirallinen suomalaissiirtolaisten keskus, josta saattoi kysyä neuvoa tai yösijaa. Talon vieraskirja oli kuin Kuka kukin on -kirjasta.

– Näyttelijä Taina Elg, Miss Universum Armi Kuusela, mäkihyppääjät Juhani ja Kalevi Kärkinen, olympiamitalin voittanut murtomaahiihtäjä Eero Mäntyranta, Halme luettelee.

Asianajaja Paul O. Halme on hoitanut Paloheimon perheen raha-asioita yli 40 vuoden ajan.

Asianajaja Paul O. Halme on hoitanut Paloheimon perheen raha-asioita yli 40 vuoden ajan.

Yrjö Paloheimo tuli Kaliforniaan alunperin 1920-luvulla etsimään itseään. Hänellä oli yhteyksiä Ojain vuoristokylän suomalaisiin, joiden kanssa hän kävi keskusteluja uskonnosta ja filosofiasta. Nuorukainen elätti itsensä hanttihommilla, kuten ajamalla pesulan pakettiautoa Hollywoodin kukkuloilla.

Paloheimo palasi Suomeen mutta pulpahti takaisin uudelle mantereelle New Yorkissa. Tällä kertaa hän työskenteli Suomen pääkonsulaatissa tehtävänään Suomen paviljongin rakentaminen vuoden 1939 maailmannäyttelyyn. Mies ystävystyi Rooseveltien kanssa ja kävi heidän Hyde Parkin -talossaan soittamassa pianoa. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen, Yrjö mobilisoi suomalais-amerikkalaiset auttamaan kotimaata. Talvisodan henki jäi hänen sydämeensä.

Sodan jälkeen Yrjö oli nelissäkymmenissä ja poikamies. Samaan aikaan Leonora ”Babsie” Curtin tutki pueblo-intiaanien murteita Washingtonin Smithsonian-instituutissa. Perhetuttu kutsui seurapiirineidon illallisjuhliin New Yorkiin. Paloheimo oli vieraana samoissa juhlissa.

Maagisen illan seurauksena Leonora ja Yrjö alkoivat seurustella. Kummallakin oli samantyyppinen rahatausta, mutta luonteiltaan he olivat erilaisia. Yrjö suunnitteli kaiken etukäteen, Leonora oli impulsiivinen.

– Hän oli huumorinaisia, joka rakasti juhlia ja saatettiin nähdä savuke ja drinkkilasi kädessä kuin oikea bilettäjä, Paul Halme muistaa.

Pari avioitui sinä samana vuonna 1946. He lähtivät häämatkalle Suomeen, josta seuraavien kolmen vuoden aikana adoptoivat neljä orpolasta. Nämä lapset Nina, Eric, George ja Eva lähetettiin Yhdysvaltain parhaisiin sisäoppilaitoksiin.

Leonora ja Yrjö Paloheimo häämatkansa jälkeen, 1947.

Leonora ja Yrjö Paloheimo häämatkansa jälkeen, 1947.

Leonora ja Yrjö Paloheimo adoptiolastensa Evan, Ninan, Georgen ja Ericin kanssa 1950-luvulla.

Leonora ja Yrjö Paloheimo adoptiolastensa Evan, Ninan, Georgen ja Ericin kanssa 1950-luvulla.

Yhdysvaltain itärannikon seurapiireissä naisten kuului esittää tietynlaista roolia. Kaikki naiset eivät pitäneet asetelmasta. Leonoran isoäiti, Eva Fenyes oli yksi heistä. Hän oli 1900-luvun alussa lähtenyt länteen toteuttamaan itseään taiteilijana. Myös Yrjö ja Leonora päättivät aloittaa yhteisen elämänsä Kaliforniassa.

Yrjö jatkoi diplomaatinuraansa. Hänestä tuli Suomen ensimmäinen konsuli Yhdysvaltain länsirannikolla. Leonoran isoäidiltä perimä Fenyes-kartano tarjosi pariskunnalle ja konsulaatille edustavat puitteet.

Beaux arts -tyylisen kartanon olivat rakennuttaneet Leonoran isoäiti Eva ja ja tämän aviomies Adalbert Fenyes. Talossa on 21 huonetta. Kirjahyllyjen reunustama käytävä vie toimistoon, josta Yrjö Paloheimo hoiti Suomen varakonsulaattia vuosina 1948– 1964.

Konsulia työllistivät passi- ja viisumiasiat, sekä vienninedistäminen. Suomesta alettiin tuoda puuta, paperia, lasi- ja posliiniesineitä San Pedron satamaan. Konsulin työpöydällä on Tiffany-lamppu, Remington-kirjoituskone ja kaksi puhelinta – yhdellä pääsi soittamaan ulos ja toisella talon eri osiin.

Fenyes-kartano ulkoa.

Fenyes-kartano ulkoa.

Kartano on sisustettu tummanpuhuvin puupaneelein ja huonekaluin. Tauluissa on mahtisuvun esi-isiä ja maisemia. Palvelijan huone on kuin Downton Abbeysta. Vuonna 1911 valmistuneen lisäsiiven studio kylpee luonnonvalossa maalaamista silmällä pitäen. Sekä Leonoran isoäiti ja äiti, sekä nainen itse olivat taidemaalareita. Konsuli Paloheimo järjesti studiossa suomalaisen musiikin konsertteja. Toisessa kerroksessa on lastenhuone ja isäntäparin makuuhuone, jota hallitsee pylvässänky. Kartanossa on kuvattu elokuvia D.W. Griffithin mykkäfilmeistä lähtien.

– Eva toivotti elokuvantekijät tervetulleiksi kartanoonsa. Hän ihannoi filmitähtiä ja piirsi heistä kuvia, dosentti Michelle Turner taustoittaa.

Kartano on nykyään museo ja avoinna yleisölle viikonloppuisin.

Kartano on nykyään museo ja avoinna yleisölle viikonloppuisin.

Tiffanyn ruokasaliryhmä.

Tiffanyn ruokasaliryhmä.

Kartanon keittiö, jossa palvelijat työskentelivät.

Kartanon keittiö, jossa palvelijat työskentelivät.

Täällä on sittemmin filmattu muun muassa elokuvia Tervetuloa, Mr. Chance!, The Imitation Game, The Social Network ja tv-sarjoja West Wing ja Scandal. Aaveiden metsästäjät ovat tutkineet, kummitteleeko talossa. Ei kuulemma kummittele.

Paul Halme alkoi käydä Fenyes-kartanossa lapsena Omar-isänsä kanssa, joka oli Yrjö Paloheimon tuttu. Yrjö ja Omar puuhasivat USA:han kansallista suomalaisjärjestöä. Mukaan houkuteltiin liikemies Väinö Hoover (alunperin Huovinen). Suomalaisen mainariperheen poika Coloradon Kalliovuorilta oli ns. self-made man, jolla oli lentokoneiden navigaatiojärjestelmiä valmistava tehdas Kaliforniassa.

– Hän oli mokarinheittoa harrastava iso mies, joka tervehtiessä puristi kättäsi niin kauan kunnes sanoit auts, Halme nauraa.

Kultturelli Paloheimo taas oli Hooverin täydellinen vastakohta. Silti miesten yhteistyö pelasi. Finlandia Foundation perustettiin vuonna 1953 perisuomalaisesti Fenyes-kartanon saunarakennuksessa. Säätiön ensimmäiseksi suojelijaksi lupautui Paloheimojen perhetuttu Jean Sibelius.

– Tapasin Paloheimoa isäni kautta. He työskentelivät säätiönsä parissa, johon minulla ei ollut osaa, eikä arpaa, Halme selittää.

Finlandia Foundationin tehtävänä on edistää suomalaista kulttuuria Yhdysvalloissa. Organisaatio tunnetaan stipendeistään, sekä vuoden esiintyjä ja –luennoitsija –ohjelmistaan. Sillä on paikallisjaostot 25 osavaltiossa ja Washington DC:ssä. Suomalaissiirtolaisuuden hiipuessa säätiöstä on vähitellen muodostunut suomalaistaustaisten amerikkalaisten järjestö.

Yrjö Paloheimo jatkoi konsulina vuoteen 1964. Tuolloin Suomesta lähetettiin kaupallinen sihteeri ja LA:hin perustettiin pysyvä lähetystö. Paloheimojen ikääntyessä Fenyes-kartano kävi heille epäkäytännölliseksi. He luovuttivat sen Pasadenan historiallisen museon käyttöön. Pari itse muutti ranchilleen New Mexicoon.

Salonki.

Salonki.

Fenyes-kartanon konsulaatti.

Fenyes-kartanon konsulaatti.

Yläkerran makuuhuone.

Yläkerran makuuhuone.

Paul Halme opiskeli lakia. Valmistuttuaan hän värväytyi USA:n ilmavoimiin, kohoten kapteeniksi. Siviiliin palattuaan hän sai töitä lakiasiaintoimistosta Los Angelesissa. Miestä pyydettiin lakifirman osakkaaksi, mutta hän oli väsynyt suurkaupungin stressaavaan elämään. Paul ja Susan-vaimo muuttivat parinsadan kilometrin päähän Solvangiin. Sattumoisin Yrjö Paloheimolla oli talo lähistöllä Carpenteriassa.

– Yrjö tuli tapaamaan meitä. Vaimoni piti naisten vaateliikettä, jonne Leonora tuli sovittamaan pukuja. Konsuli kyseli kaikenlaista – mitä mieltä olin siitä ja tästä. Hän sanoi ajattelevansa asioista samalla tavalla, Paul muistelee.

Tämän tietämättä Paloheimo haastatteli Halmetta palvelukseensa. Juristi kutsuttiin Suomeen tapaamaan Paloheimon sukulaisia. Mies läpäisi tulikokeen ja hänestä tuli Paloheimojen asiainhoitaja.

– Oli opeteltava Yrjö Paloheimon filosofia ja ajattelutapa. Hänestä tuli mentorini. Kävimme aina ensin läpi virallisen ohjelman, jonka jälkeen Leonora tuli paikalle ja kerroimme hänelle, missä mentiin, asianajaja selittää työrutiinia.

Yrjö Paloheimo kuoli 86-vuotiaana vuonna 1986. Sen jälkeen Halme jatkoi työskentelyä tämän lesken kanssa.

– Leonora oli terävä nainen. Ihmiset aliarvioivat häntä, koska hän oli huonokuuloinen. Ratkaisin asian lähettämällä hänelle aina ensin pitkän asialistan. Sitten matkustin New Mexicoon häntä tapaamaan. Se oli aina aikamoinen tapahtuma. Hän tuli paikalle viimeisen päälle pukeutuneena, Paul muistelee.

Loppuvuosinaan nainen oli pyörätuolissa.

– Ehdotin joskus Leonoralle, että mennään kahdestaan ranchille. Kun aloimme ajaa pihatietä perille, hän päästi pienen kiljaisun, koska oli niin innoissaan, Paul hymyilee.

Leonora eli 95-vuotiaaksi ja kuoli vuonna 1999. Nykyään Paul Halme on Paloheimo-säätiön presidentti ja Finlandia Foundationin varapresidentti. Säätiöillä on varallisuutta kymmenien miljoonien edestä, kuten vuokratuloja tuottavia kiinteistöjä.

Paloheimojen ottolapset ovat nyt seitsemissäkymmenissä. Eric kuoli tänä vuonna, muut ovat yhä elossa. Lapsiperheen äiti Nina on naimisissa keskilännessä, Eva tekee vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi ja kahden lapsen isä George Jr. asuu vaimonsa kanssa New Mexicon ranchilla. Paul on tavallaan Paloheimojen viides lapsi.

– Totta – lapsi, jonka he aina halusivat. Pidän itseäni kanavana Paloheimojen ja lasten välillä. Tunnen itseni heidän isäpuolekseen, Halme luonnehtii.

Pitkän uran suomalaisen kulttuuriperinnön vaalijana tehnyt Paul on alkanut miettiä tulevaisuutta. Hän valmentaa poikaansa Morgania työnsä jatkajaksi. Mikä sitten on Paloheimojen ja heidän säätiöidensä merkitys tämän päivän Yhdysvalloissa?

– Olemme USA:n suurin suomalaisen kulttuurin tukija Suomen valtion jälkeen, Paul Halme toteaa.

Se on perintö, josta kannattaa pitää kiinni.