Venäjällä leviää vaarallinen nuuskailmiö – teini-ikäinen poika löytyi kuolleena - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä leviää vaarallinen nuuskailmiö – teini-ikäinen poika löytyi kuolleena

Venäjällä on huolestuttu, kun nuuskan aiheuttamat myrkytykset ovat yleistyneet teinien keskuudessa.

Venäjällä on huolestuttu, kun nuuskan aiheuttamat myrkytykset ovat yleistyneet teinien keskuudessa.

Julkaistu: 27.11.2019 9:35

Useat venäläisnuoret ovat saaneet nuuskamyrkytyksiä ympäri maata syksyn aikana. Yhden teinin epäillään kuolleen myrkytyksen seurauksena.

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi Venäjällä teinien keskuudessa leviävästä vaarallisesta ilmiöstä. Lehti kertoo, että nuuskan suosio on kasvanut venäläisteinien keskuudessa ja seurauksena syksyn aikana on havaittu ympäri maata useita nuuskan aiheuttamia myrkytystapauksia.

Viime viikolla vanhemmat löysivät seitsemäsluokkalaisen poikansa kuolleena Novosibirskissä, ja kuolinsyyksi epäillään nuuskan aiheuttamaa myrkytystä. Pojan ystäväpiiri on kertonut pojan käyttäneen nuuskaa ennen kuolemaansa, mutta virallisesti nuoren kuolinsyytä ei ole vielä vahvistettu.

Vain viisi päivää aiemmin Novosibirskin eteläpuolella sijaitsevassa Zarinskin kaupungissa 13-vuotias poika vietiin sairaalaan tämän lakattua hengittämästä kesken koulupäivän. Teini myönsi myöhemmin käyttäneensä nuuskaa juuri ennen tilannetta.

Venäläissivusto Meduzan mukaan nuuskan suosio venäläisnuorten keskuudessa johtuu siitä, että useat sosiaalisen median vaikuttajat markkinoivat nuuskaa.

Lisäksi nuorten käyttämän nuuskan nikotiinipitoisuus on hyvin korkea. Aftonbladetin mukaan joillain venäläissivuilla markkinoidaan ”itsemurhaajaksi” kutsuttua nuuskaa, jota luonnehditaan ”radioaktiivisen vahvaksi”.

Yhdessä annoksessa nikotiinia on jopa 40–60 milligrammaa, kun yhdessä savukkeessa määrä on tavallisesti 10–15 milligrammaa. 40–60 milligramman annos nikotiinia voi olla lapselle tai nuorelle tappava annos.

Stumppi.fi-sivuston mukaan nuuskassa on yleisimmin nikotiinia noin 7–8 mg/g, mutta vahvimmissa Ruotsissa myytävissä nuuskissa sitä voi olla jopa 45 mg/g. Sivuston mukaan saatu nikotiinimäärä voi olla huomattavasti suurempi kuin tupakoivilla, kun nuuskaa käytetään pitkiä aikoja päivittäin.

Venäjällä nuuskan myynti alkoi 2000-luvun alussa, mutta se kiellettiin joulukuussa 2015. Ruotsissa myytävästä nuuskasta iso osa koostuu tupakasta. Kiellon jälkeen tupakka alettiin kuitenkin korvata Venäjällä nikotiiniuutteella, ja nuuskaa, joka ei sisällä tupakkaa on siitä saakka myyty laillisesti.

Meduzan mukaan poliitikot ovat alkaneet keskustella myrkytysten seurauksena nikotiininuuskan myynnin kieltämisestä Venäjällä.

Suomessa nuuskan myyminen kiellettiin vuonna 1995. Nuuskajätit ovat kehitelleet myös nuuskanvahvuisia tupakattomia nikotiinipusseja, mutta niiden maahantuonti Suomeen on kielletty, kun taas Suomeen saa yhä tuoda kilon tupakkaa sisältävää nuuskaa.

Nuorten nuuskaaminen ei ole tavatonta myöskään Suomessa. Turun kaupunki tiedotti kesällä, että Turussa ja koko Varsinais-Suomen alueella on havaittu selviä merkkejä siitä, että jopa 10-vuotiaat käyttävät nuuskaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä kerrottiin aiemmin marraskuussa, että tuoreen tutkimuksen mukaan yli vuosikymmen jatkunut nuuskankäytön lisääntyminen näyttää kuitenkin tasoittuneen poikien kohdalla. Sen sijaan tyttöjen nuuskakokeilut ovat yhä lisääntyneet. Tänä vuonna pojista reilu kolmannes oli käyttänyt joskus nuuskaa, kun tyttöjen kohdalla osuus oli vajaa viidennes.

Tuoreimmat osastosta