”Pommisykloni” jysähtää Yhdysvaltoihin tärkeän juhlapäivän alla – myrskyvaroituksia Kaliforniasta Michiganiin asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Pommisykloni” jysähtää Yhdysvaltoihin tärkeän juhlapäivän alla – myrskyvaroituksia Kaliforniasta Michiganiin asti

Julkaistu: 27.11.2019 2:24

Paikoin on jo satanut kymmeniä senttejä lunta.

”Pommisyklonin” odotetaan iskevän Yhdysvaltojen länsiosiin Kiitospäivän alla, uutisoi NPR verkkosivuillaan.

Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on myrsky, jossa matalapaine muodostuu epätavallisen nopeasti. Se tuo mukanaan hurrikaanitason tuulenpuuskia ja rankkoja lumisateita.

Sääkartat huutavatkin nyt vaaleanpunaisena, violettina ja punaisena. Myrskyvaroituksia on annettu aina Kaliforniasta Michiganiin asti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan voimakas lumimyrsky iski jo tiistaina Coloradoon ja Keskilänteen. Lunta satoi paikoin 30 senttiä, ja satoja lentoja peruttiin Denverin kansainvälisellä lentoasemalla.

– Laskeuduimme juuri Denverin lentoasemalle! Hullut olosuhteet. Näkyvyys on kirjaimellisesti nolla, opettaja Amber Kimbrell kirjoitti Twitterissä.

Viranomaiset ovat paikoin kehottaneet autoilijoita pysymään poissa teiltä. Denverin metropolialueella koulut ja monet kaupat on suljettu.

Arviolta 55 miljoonaa ihmistä on kaavaillut matkustavansa torstaina vähintään 80 kilometrin matkan Kiitospäivän viettoon. Suurella joukolla suunnitelmat menevät uusiksi.

Vieläkin voimakkaamman myrskyn ennustetaan jysähtävän Tyyneltämereltä Pohjois-Kaliforniaan ja Oregoniin tiistai-iltaan mennessä. Vuoristoalueille voi sataa 30–90 senttiä lunta.

– Tuulenpuuskien ennustetaan ylittävän 70 mailia tunnissa (31 metriä sekunnissa), kansallinen ilmatieteen laitos kertoo.

Myös lentoasemilla San Franciscosta Los Angelesiin ja Las Vegasista Phoenixiin matkustajat voivat kärsiä myrskytuulista ja rankkasateista.

Myrskyn siirtyessä länsirannikolta sisämaahan voi tulla äkkitulvia. Vaarassa ovat etenkin ne alueet, jotka ovat hiljattain kärsineet maastopaloista.

Denverin lentoasemalla putsattiin kiitoratoja 26. marraskuuta 2019.

Denverin lentoasemalla putsattiin kiitoratoja 26. marraskuuta 2019.

Auto poikittain tiellä Denverissä.

Auto poikittain tiellä Denverissä.

Tuoreimmat osastosta