Alppien jäätiköt sulavat vauhdilla – kuvakooste näyttää dramaattisen muutoksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Video: Sveitsin jäätiköt sulavat vauhdilla – kuvakollaasi näyttää muutoksen vakavuuden

Julkaistu: 26.11.2019 15:27

Sveitsin Alpeille matkaavilla on edessään varsin erilainen näkymä sadan vuoden takaiseen. Yksi pahiten ilmakehän lämpenemisen vuoksi kärsineistä alueista on Dammastockvuoren juurella sijaitseva Rhônen jäätikkö, joka on paennut vuoren rinnettä ylöspäin lähes kahden kilometrin matkan.

Vanhasta hotellista avautuu tänä päivänä täysin erilainen maisema Sveitsin eteläosassa sijaitsevaan Furkan laaksoon.

Vielä sata vuotta sitten 1880-luvulla rakennetun Belvedere-hotellin ikkunoista oli mahdollista nähdä läheisten vuorten rinteitä reunustavat valkeanhohtoiset jäätiköt.

Nyt alarinteillä on nähtävissä vain harmaita lohkareita ja luonnon muokkaamia uria kallioissa muistuttamassa toisenlaisesta ajasta.

  • Katso ylläolevalta videolta Reutersin valokuvaajan Denis Balibousen kuvakollaasi, joka näyttää jäätiköiden tilanteen muutoksen.

Rhônen jäätikkö ennen ja nyt. Yllä olevalla videolla näet lisää vertailukuvia jäätiköiden tilasta.

Alueen jylhät maisemat tarjosivat aikoinaan oivallisen kuvauspaikan 1960-luvulla kuvatulle, Sean Conneryn tähdittämälle Goldfinger-elokuvalle, jonka eräässä takaa-ajokohtauksessa 007 ajoi Furkan solan läpi kieputtelevaa mutkaista tietä.

Muistona suurista jäätiköistä on alueella on myös pitkään turistihoukuttimena toiminut jään sisään kaivettu tunneli, joka on nyt suojattu auringonvalolta paksuilla valkoisilla pressuilla.

Turisteilla on ollut tähän asti mahdollisuus vierailla jäätikön sisällä kulkevassa tunnelissa.

Jäätiköt katoavat vaarallista vauhtia

Sveitsin hallituksen mukaan 90 prosenttia maan 1 500 jäljellä olevasta jäätiköstä on vaarassa kadota 2020-luvun loppuun mennessä, mikäli päästöjä ei onnistuta hillitsemään riittävästi, kertoo Reuters.

Euroopan geotieteen liiton EGU:n viime huhtikuussa julkaistun arvion mukaan, jopa 50 prosenttia kaikista maailman jäätiköistä on vaarassa kadota vuosien 2017-2050 välisenä aikana.

Esimerkiksi Sveitsin koillisosissa sijaitsevan Pizol-jäätikön kerrotaan menettäneen 80 prosenttia massastaan vuodesta 2006.

Lokakuussa julkaistu toinen tutkimus kertoo Sveitsin jäätiköiden pienentyneen ennätystahtia, jopa 10 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana.

Sveitsin tiedeakatemian ja jäätikköalueita tutkivan komitean suorittamassa yhteistutkimuksessa todettiin myös yli 500 jäätikön sulaneen ja kadonneen kokonaan 1900-luvun alusta.

Positiivista tutkimuksessa oli se, että vuoden 2019 huhti-toukokuun aikana jäätiköiden lumipeite oli 20-40 prosenttia tavanomaista korkeampi, johtuen tavanomaista viileämmästä ajanjaksosta keväällä.

Paikalliset ovat pyrkineet suojaamaan jäätunnelia auringonvalolta verhoamalla alueen valkoisilla pressuilla, mutta toimien ei uskota pysäyttävän sulamista.

Jäätiköiden sulamisen pelätään paitsi vaikuttavan negatiivisesti Sveitsin talouteen, myös tekemään massiivisen loven maan vesivarantoihin.

Reutersin haastatteleman sveitsiläisen jäätikkötutkijan Matthias Hussin mukaan jäätiköiden sulamisen pysäyttämiseksi ilmaston tulisi viilentyä noin kaksi astetta. Tällä hetkellä Huss pitää epätodennäköisenä, että edellä mainitun kaltaista suunnanmuutosta ehdittäisiin tehdä ajoissa.

– Jos kykenemme pitämään ilmaston lämpenemisen kurissa tulevaisuudessa, niin meillä on mahdollisuus pelastaa ainakin osa jäätikköalueista, Huss sanoo.

Sveitsiläisen jäätikkötutkija Matthias Huss puhui Pizol-jäätikön katoamisen vuoksi järjestetyssä ”surutilaisuudessa” viime syyskuussa.

Uhka on maailmanlaajuinen

Sveitsissä tutkimusten tulokset otetaan vakavasti. Osa sveitsiläisistä vaatii maan hallitukselta nopeita toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Jäätikköaloite-nimellä kulkevalla kansalaisaloitteella vaaditaan Sveitsistä hiilineutraalia valtiota vuoteen 2050 mennessä.

Ihmiset katsovat Pizol-jäätikön jäänteitä Sveitsissä lähellä Liechtensteinin rajaa.

Syyskuuhun mennessä suosittu aloite oli kerännyt jo yli 120 000 allekirjoitusta alle viiden kuukauden ajanjaksolla.

Jäätiköiden sulaminen ei ole pelkästään Sveitsin ongelma. Samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu myös Aasiassa Himalajan vuoristossa.

Reutersin mukaan Himalajan alueella 40 vuotta kestäneen satelliittitarkkailun aikana on havaittu, että jäätiköt ovat menettäneet korkeussuunnassa vuosittain noin puolentoista jalan eli noin 45 senttimetrin verran jäätä alkaen vuodesta 2000.

Tutkimuksen mukaan vauhti on tuplaantunut verrattuna aiempien vuosien sulamisvauhtiin aikavälillä 1975-2000.

Suuremmassa mittakaavassa tutkimus osoittaa, että jäätiköiltä katoaa vuosittain noin 8 biljoonaa tonnia massaa, kertoo brittilehti Guardian.

Helpotusta tilanteeseen ei tuo myöskään Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tuore raportti, jonka perusteella kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on kasvanut keskimäärin nopeammalla tahdilla kuin viime vuosikymmenellä.

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas esitteli tiedotustilaisuudessa tuoretta raporttia, jossa kerrottiin ennätysmäisistä kasvihuonekaasupäästöistä.

Raportin julkaisutilaisuudessa WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas joutui esittämään lohduttoman viestin.

– Ei ole mitään merkkejä siitä, että tahti hidastuisi, puhumattakaan siitä että kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä laskisivat huolimatta kaikista sitoumuksista Pariisin ilmastosopimukseen.

Taalas huomautti, että viimeksi maapallon ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet ovat olleet verrattavalla tasolla viimeksi 3-5 miljoonaa vuotta sitten, jolloin lämpötila oli 2-3 astetta nykyistä lämpimämpi ja merenpinta oli 10-20 metriä nykyistä korkeammalla tasolla.

Hänen mukaansa nykytahdin jatkuessa tulevat sukupolvet joutuvat kohtaamaan yhä vakavampia ilmastonmuutoksen aiheuttamia haitallisia seurauksia kuten nousevat lämpötilat, sään ääri-ilmiöt, merenpinnan nousun sekä häiriöitä ekosysteemeissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?