Asiantuntijat: Koalakannan tulevaisuus on vaarassa – puheet sukupuutosta kuitenkin ennenaikaisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Koalakannan tulevaisuus on vaarassa – puheet sukupuutosta kuitenkin ennenaikaisia

Loukkaantunutta ja nestehukasta kärsivää koalaa hoidetaan koalasairaalassa Port Macquariessa 2. marraskuuta 2019.

Loukkaantunutta ja nestehukasta kärsivää koalaa hoidetaan koalasairaalassa Port Macquariessa 2. marraskuuta 2019.

Julkaistu: 26.11.2019 3:25

New York Timesin mukaan Australian maastopalojen vaikutusta on vielä vaikea arvioida.

Koalakannan tulevaisuus on asiantuntijoiden mukaan vaarassa, uutisoi New York Times verkkosivuillaan.

Maastopalot riehuvat edelleen Australian itäosissa, ja viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa levisi väitteitä siitä, että kanta olisi jopa ajautunut toiminnallisesti sukupuuttoon.

Aiemmin tässä kuussa maailmalla uutisoitiin liekkien keskelle ajautuneesta, hätääntyneestä ja pahoin haavoittuneesta koalasta, joka onnistuttiin pelastamaan. Kaikki eläimet eivät ole olleet yhtä onnekkaita.

Mainen yliopiston apulaisprofessori Jacquelyn Gillin mukaan ylilyönnit julkisessa keskustelussa voivat kuitenkin hankaloittaa suojelu- ja säilyttämistoimia.

– Termissä ”toiminnallinen sukupuutto” se on erityisen turhauttavaa, että se antaa ymmärtää populaation käytännössä ylittäneen pisteen, josta ei ole paluuta. Joten se tarkoittaa, ettei mitään voi tehdä, Gill korostaa.

Siitä ei ole tietoa, kuinka monen koalan hengen maastopalot ovat vieneet. Jo ennen maastopaloja oli joka tapauksessa selvää, että laji on vaarantunut.

Arvion mukaan Australiassa saattoi vuonna 2016 olla noin 300 000 koalaa, mutta tilanne on voinut muuttua sen jälkeen – etenkin maastopalojen takia.

– Ne ovat isoissa ongelmissa ja tarvitsevat huolenpitoamme ja apuamme, jos ne aikovat selviytyä, uhanalaisten lajien asiantuntija Noah Greenwald kommentoi.

Tutkijoiden mukaan joillakin alueilla niiden lukumäärä on voinut pudota jopa 80 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta