Yhdysvallat ja kurdit jatkoivat Isisin-vastaisia operaatioita Syyriassa – siviilit pakenevat Turkin hyökkäystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat ja kurdit jatkoivat Isisin-vastaisia operaatioita Syyriassa – siviilit pakenevat Turkin hyökkäystä

New York Timesin mukaan amerikkalaisjoukot ovat lyöttäytyneet jälleen yhteen kurdien kanssa Isisin-vastaisessa taistelussa.

Amerikkalaisia sotilasajoneuvoja Syyriassa 16. lokakuuta.­

25.11.2019 19:51

Syyriassa edelleen olevat amerikkalaisjoukot ovat jatkaneen äärijärjestö Isisin jäljellä olevien solujen puhdistamista maan pohjoisosissa, kertoo amerikkalaislehti New York Times. Lehden mukaan amerikkalaissotilaat ovat saaneet tukea kurditaistelijoilta ja palanneet siten takaisin liittoumaan, joka rikkoutui Yhdysvaltojen kerrottua vetäytyvänsä alueelta ja sallittua Turkin joukkojen aloittaa oma operaationsa.

Amerikkalaisjoukkojen komentaja kertoi New York Timesille Yhdysvaltojen ja kurdien toteuttaneen perjantaina laajamittaiseksi kuvaillun operaation Isis-taistelijoiden surmaamiseksi ja kiinniottamiseksi Deir Ezzorin provinssissa Pohjois-Syyriassa. Lehden mukaan operaatioon osallistui satoja kurdisotilaita.

– Seuraavien päivien ja viikkojen kuluessa Isisin jäljellä oleviin osiin kohdistuva toiminta kiihtyy jälleen, sanoi kenraali Kenneth McKenzie toimittajille Bahrainissa lauantaina.

Yhdysvallat kertoi vetävänsä joukkonsa Syyriasta mutta satoja amerikkalaisia on jäänyt turvaamaan alueen öljytuotantoa.­

Kaksi kuukautta aikaisemmin sodankäynnin kustannuksia arvostellut presidentti Donald Trump määräsi amerikkalaissotilaat vetäytymään Syyriasta, jonka jälkeen Turkki aloitti maiden välisen rajan tuntumassa oman operaationsa kurditaistelijoiden ajamiseksi pois alueelta. Arvostelijoiden mielestä amerikkalaiset jättivät Isisin-vastaisessa taistelussa tärkeät kurdiliittolaisensa pulaan.

Ennen vetäytymispäätöstä Yhdysvalloilla oli Syyriassa noin tuhannen sotilaan vahvuiset joukot, joista suuri osa on sittemmin poistunut maasta. Tilalle on kuitenkin tullut uusia amerikkalaissotilaita, joiden tehtävänä on turvata alueen öljykenttiä Isisiä ja omia joukkojaan Pohjois-Syyriaan siirtänyttä Venäjää vastaan. McKenzien mukaan alueelle on tarkoitus jäädä lopulta noin 500 amerikkalaissotilasta eli noin puolet aiemmasta vahvuudesta.

Lokakuussa Yhdysvallat kertoi Isis-järjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolleen amerikkalaisjoukkojen tekemän tappoiskun yhteydessä. Isis on menettänyt asemansa alueella, mutta järjestön on pelätty saavaan uudelleen jalansijaa amerikkalaisten vetäessään joukkojaan pois.

Nainen piteli Syyrian hallituksen pommituksessa loukkaantunutta tyttöä Turkin rajan tuntumassa sijaitsevassa pakolaisleirissä 21. marraskuuta.­

Turkki sopi lokakuun lopussa erikseen Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa taistelujen lopettamisesta Syyrian koillisosissa mutta sen mukaan osapuolten lupaukset eivät ole pitäneet. Maanantaina Turkki kertoi vastanneensa kurdien hyökkäyksiin itsepuolustustarkoituksessa.

Amerikkalaisen CNBC-kanavan mukaan alueella on käyty viime aikoina rajuja taisteluja tulitauosta huolimatta. YK:n mukaan noin 200 000 siviiliä on joutunut jättämään kotinsa taistelujen tieltä ja joutuu nyt elämään ankarien talviolojen lähestyessä ilman riittävää apua. Pulaa on asumuksien lisäksi esimerkiksi puhtaasta vedestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?