Antti Rinne tapaa Medvedevin Moskovassa: ”Ei ole erityisiä kahdenvälisiä huolia”

Pääministeri Antti Rinteen (sd) tapaaminen Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa alkoi maanantaina puolilta päivin Suomen aikaa Moskovassa.

Pääministeri Antti Rinne (oik.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tapaavat tänään Moskovassa.

Pääministeri Antti Rinne saapui aamupäivällä Venäjän hallituksen edustustalolle, jossa Dmitri Medvedev otti hänet vastaan.

Kyseessä on Rinteen ja hänen venäläiskollegansa ensimmäinen tapaaminen kasvotusten. Miehet ovat kuitenkin puhuneet jo puhelimessa kesän alussa, kun Medvedev soitti Rinteelle onnitellakseen tätä pääministeriksi noususta.

– Meillä oli erittäin hyvät ja toimivat suhteen edeltäjänne kanssa ja olen varma, että sama yhteistoiminta tulee jatkumaan myös teidän kanssanne, Medvedev sanoi Rinteelle tapaamisen aluksi viitaten Juha Sipilään tämän nimeä mainitsematta.

– Suomi on meidän hyvä naapurimme ja hyvä kumppanimme, ja olen varma että yhteistyö jatkuu, Medvedev sanoi.

Rinne kiitteli omasta puolestaan kutsusta Moskovaan ja mahdollisuudesta tavata molempien kiireistä huolimatta. Rinteen mukaan Suomen ja Venäjän välillä ei ole nyt mitään erityistä huolenaihetta, jota pitäisi vierailun aikana hoitaa.

– Kahdenvälisellä agendalla ei ole sinällään mitään erityisiä huolia. Suhteet ovat toimivat, Rinne sanoi ja kiitteli myös alueiden ja kaupunkien välistä yhteistyötä Venäjän kanssa.

Rinteen mukaan venäläiset ovat Suomen suurin turistiryhmä, ja ihmisten kahdenväliset suhteet ovat tärkeitä suhteissa.– Viisumipäätöksiä on tehty neljännes enemmän kuin viime vuonna, mikä tietää hyvää matkailulle, Rinne sanoi.

Rinne sanoi myös, että hän haluaa keskustella Medvedevin kanssa muun muassa Euroopan unionin ja Venäjän välisistä suhteista, Ukrainasta ja Itämeren turvallisuudesta.

Moskovassa ovat omissa tapaamisessaan myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, jotka tapaavat omat venäläiskollegansa.

Pääministereiden yhteinen lehdistötilaisuus alkaa noin kello 14 Suomen aikaa. Myöhemmin iltapäivällä Rinne tapaa vielä erikseen suomalaismediaa Suomen suurlähetystössä Moskovassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?