Asianajaja: Trumpin lakimiehen kätyri on valmis laukomaan kovia väitteitä presidentin tärkeästä liittolaisesta kongressissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asianajaja: Trumpin lakimiehen kätyri on valmis laukomaan kovia väitteitä presidentin tärkeästä liittolaisesta kongressissa

Lev Parnas saapumassa oikeuteen lauantaina.

Lev Parnas saapumassa oikeuteen lauantaina.

Julkaistu: 23.11.2019 16:11

Asianajaja ei ole ainakaan toistaiseksi esittänyt todisteita asiakkaansa sanoman tueksi. Hän sanoo kuitenkin, että mies on valmis antamaan todistuksen ja asiakirjoja presidenttiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa.

Yhdysvaltain presidentin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin kätyrinä pidetty liikemies on valmis todistamaan kongressin kuulemisessa, että edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan republikaanijohtaja Devin Nunes yritti Ukrainan entisen yleisen syyttäjän Viktor Shokinin kautta kaivaa törkyä demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä, CNN uutisoi.

Ukrainalaissyntyisen Lev Parnasin asianajajan mukaan hänen asiakkaansa kuuli suoraan ex-syyttäjältä, että tämä oli tavannut Nunesin viime joulukuussa Wienissä, Itävallassa. Matkan aikaan Nunes oli vielä tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja.

Lisäksi Parnas väittää, että hänen yhteydenpitonsa Nunesiin alkoi kongressiedustajan Wienin-matkan aikoihin. Parnasin asianajajan mukaan hänen asiakkaansa tapasi Nunesin vuoden 2018 lopussa ja lisäksi kaksikko puhui ainakin kahdesti puhelimessa. Nunesin väitetään ohjeistaneen Parnasia tekemään yhteistyötä republikaaniedustajan tutkijan Derek Harveyn kanssa. Parnas tapasi Harveyn joitain kertoja kertoja Trump International Hotelissa Washingtonissa.

Devin Nunes on joutunut kovien väitteiden kohteeksi.

Devin Nunes on joutunut kovien väitteiden kohteeksi.

The Daily Beast uutisoi keskiviikkona toisen Parnasin asianajajan sanoneen, että Parnas olisi auttanut järjestämään tapaamisia ja puheluita Euroopassa Nunesin puolesta. Asianajaja väitti, että Harvey olisi osallistunut tapaamisiin, joissa oli tarkoituksena edistää Nunesin tutkimuksia.

Kongressin arkistoista selviää, että Nunes matkusti Eurooppaan 30.11–3.12.2018. Arkistotietojen mukaan hänen mukanaan oli kolme avustajaa, joista yksi oli Harvey. Reilu 57 000 euroa maksaneen matkan maksoi Yhdysvaltain hallinto.

Parnas pidätettiin lokakuussa Dullesin lentokentällä Washingtonin liepeillä yhdessä toisen ukrainalaissyntyisen liikemiehen kanssa. Tällä hetkellä Parnas on kotiarestissa kotonaan Floridassa.

Lähteiden mukaan Parnas loukkaantui siitä, kun pidätyksen jälkeen presidentti Donald Trump kiisti tietävänsä miestä, vaikka heistä on olemassa yhteiskuvia.

– Hän uskoo laittaneensa kaiken peliin presidentin puolesta, mutta nyt hänet on jätetty heitteille, Parnasin tunteva henkilö kertoi CNN:lle.

Trumpin asianajaja Rudy Giuliani ja Lev Parnas kuvattuna Trump International Hotelissa Washingtonissa 20. syyskuuta.

Trumpin asianajaja Rudy Giuliani ja Lev Parnas kuvattuna Trump International Hotelissa Washingtonissa 20. syyskuuta.

Asianajajan väitteet nostattivat pienen kohun Yhdysvalloissa ja Nunes on vaadittu jääväämän itsensä Trumpin virkarikostutkinnasta. Jotkut ovat jopa vaatineet, että Nunesin toimia olisi tutkittava, Newsweek kertoo.

Nunes ei suostunut kommentoimaan CNN:lle uutiskanavan väitteitä. Sen sijaan republikaaniedustaja sanoi äärioikeistolaiselle Breitbart-sivustolle aikovansa haastaa kanavan ja The Daily Beastin oikeuteen.

Nunes on Trumpin tärkeimpiä liittolaisia edustajainhuoneessa. Hän on raivokkaasti pyrkinyt puolustamaan presidenttiä tiedusteluvaliokunnan kuulemisissa ja on kutsunut virkarikostutkintaa ”sirkukseksi”.

Tuoreimmat osastosta