Uusi ”surrealistinen” menetelmä pelastaa ihmishenkiä: veri vaihdetaan jääkylmään suolaveteen, ja kehon lämpötila laskee alle 15 asteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi ”surrealistinen” menetelmä pelastaa ihmishenkiä: veri vaihdetaan jääkylmään suolaveteen, ja kehon lämpötila laskee alle 15 asteen

Uusi menetelmä ei ole vielä käytössä Suomessa.

Julkaistu: 23.11.2019 2:56

Potilas on käytännössä kuollut leikkauksen ajan.

Lääkärit ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa hidastamaan ihmisen elintoimintoja leikatakseen hengenvaarallisia vammoja. Läpimurrosta kertoo New Scientist.

Menetelmän nimi on hätäsäilytys- ja elvytys (englanninkielinen lyhenne epr). Sitä on käytetty Marylandin yliopistollisessa sairaalassa potilaille, joiden sydän on pysähtynyt ja jotka ovat menettäneet yli puolet verestään. He ovat tyypillisesti ampumisen tai puukotuksen uhreja.

Tavallisesti tällaisissa tapauksissa eloonjäämisen mahdollisuus on alle viisi prosenttia, sillä lääkäreillä on vain muutama minuutti aikaa leikata potilas.

Epr-menetelmässä potilaan kaikki veri vaihdetaan jääkylmään suolaveteen, joka jäähdyttää kehon lämpötilan 10–15 asteeseen. Se pysäyttää potilaan aivotoiminnan lähes täydellisesti. Käytännössä potilas on kuollut.

Tämä antaa lääkäreille kaksi tuntia aikaa korjata vammat. Sen jälkeen potilas lämmitetään ja elvytetään.

Jos ihmisen kehon lämpötila on normaali 37 astetta, solut tarvitsevat jatkuvasti happea tuottaakseen energiaa. Aivot voivat olla ilman happea vain viisi minuuttia ennen kuin ne kärsivät pysyviä vaurioita. Kehon viilentäminen lakkauttaa solujen kemialliset reaktiot, jolloin ne tarvitsevat vähemmän happea.

Epr-menetelmän kehittänyt lääkäri Samuel Tisherman kuvasi oloaan ”hieman surrealistiseksi” ensimmäisen onnistuneen kokeilun jälkeen. Tisherman ei kertonut, kuinka monta ihmishenkeä epr on tähän mennessä pelastanut. Kokeilun lopullisia tuloksia odotetaan ensi vuoden lopussa.

– Kun voimme todistaa, että se toimii täällä, voimme laajentaa menetelmän käyttöä pelastamaan potilaita, jotka eivät muuten selviäisi, Tisherman sanoi.

Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori Markus Skrifvars sanoi Helsingin Sanomille, että projekti on vielä hyvin alkuvaiheessa.

– Kestää kymmeniä vuosia ennen kuin siitä tulisi joka sairaalassa tehtävä toimenpide, Skrifvars sanoi.

Skrifvarsin mukaan menetelmä antaa lisäaikaa nimenomaan terävien vammojen, kuten sydämen pistohaavan korjaamiseen.

– Jos henkilö joutuu liikenneonnettomuuteen, ei hoidosta ole apua. Tylpät, moniaalle leviävät vauriot on vaikea korjata.