Ibiza-skandaalissa ensimmäiset pidätykset – syyttäjä: videolla yritettiin kiristää kahden vuoden ajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ibiza-skandaalissa ensimmäiset pidätykset – syyttäjä: videolla yritettiin kiristää kahden vuoden ajan

Julkaistu: 22.11. 22:03

Syyttäjän mukaan epäillyt yrittivät lähes kahden vuoden ajan lyödä videolla rahoiksi, ennen kuin se tuli julki ja kaatoi Itävallan hallituksen.

Itävallassa kolme ihmistä on pidätetty epäiltynä kiristyksestä niin kutsutussa Ibiza-skandaalissa, kertoo syyttäjä. Puoli vuotta sitten julki tullut skandaali johti oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen lähtöön maan hallituksesta ja lopulta hallituksen kaatumiseen.

Kyseessä ovat Ibiza-tapauksen ensimmäiset pidätykset. Tapahtumasarja alkoi, kun kaksi saksalaislehteä julkaisi toukokuussa salaa kuvattua videota FPÖ:n silloisesta johtajasta Heinz-Christian Strachesta. Ibizalla kuvatulla videolla Strache näytti olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta, jolle hän myös tarjosi apuaan itävaltalaislehden haltuunotossa.

Video oli kuvattu jo vuonna 2017. Nyt tutkintavankeudessa olevan kolmikon epäillään yrittäneen kiristää Strachelta noin 400 000 euroa, jotta video ei päätyisi julkisuuteen. Ansan suunnitelleet koettivat lähes kahden vuoden ajan tehdä videolla rahaa ennen kuin se tuli julki.

Tutkijat uskovat kolmikon liittyvän yksityisetsivään, jota pidetään tapauksen päätekijänä. Kahden epäillyn sanotaan rekrytoineen "syötin" ja sitten varustaneen vuokrahuvilan kameroilla.

Tapausta tutkivat yrittävät edelleen selvittää videolla esiintyvän naisen henkilöllisyyttä. Häntä ei näy videolla kokonaan.