Kommentti: Viron pääministeri Jüri Ratas pyyhkii hikeä enemmän kuin koskaan – helpotusta ei ole luvassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Viron pääministeri Jüri Ratas pyyhkii hikeä enemmän kuin koskaan – helpotusta ei ole luvassa

Tällä viikolla Viron pääministeri Jüri Ratasin (oik.) hien sai pintaan sisäministeri Mart Helme (vas.), eikä hän ollut edes ainoa.

Tällä viikolla Viron pääministeri Jüri Ratasin (oik.) hien sai pintaan sisäministeri Mart Helme (vas.), eikä hän ollut edes ainoa.

Julkaistu: 22.11. 19:19

Viron pääministeri Jüri Ratas tuskin kaipaisi enää yhtään kohua, mutta hallitustaipaleen kuoppaisuus ei vähene jatkossakaan.

Viime huhtikuussa työnsä aloittanut Viron hallitus on jo lyhyen alkutaipaleensa aikana nostanut hikikarpaloita monelle otsalle: puolessa vuodessa kaksi ministeriä on joutunut eroamaan ja yhden jatkosta jouduttu äänestämään parlamentissa.

Ensin sai lähteä vain yhden päivän virassa ollut oikeistokonservatiivipuolue Ekren ulkomaankauppaministeri Marti Kuusik, jota julkisuudessa syytettiin perheväkivallasta. Lokakuussa oli hänen seuraajansa ja puoluetoverinsa Kert Kingon vuoro erota parlamentille valehtelemisen vuoksi.

Viime viikolla salkkunsa sai täpärästi pitää niin ikään Ekreä edustava maatalousministeri Mart Järvik, jonka käsien epäillään tahriintuneen eturistiriita-asioissa, tonttikauppakähminnöissä, virolaisen kalajalostamon listeriaskandaalissa ja valehtelussa.

Edellisestä kohusta ei ollut siis kulunut vielä viikkoakaan, kun todennäköisesti jo vähemmän kuoppaisen hallituspolun perään haikaillut pääministeri Jüri Ratas joutui tällä viikolla huomaamaan pyyhkivänsä taas hikeä otsaltaan. Tällä kertaa syypää oli ekreläinen sisäministeri Mart Helme, joka sai kyseenalaista kuuluisuutta puhumalla läpiä päähänsä maansa virallisista puolustusliittosuunnitelmista suomalaisille politiikantoimittajille.

Seurasi kansainvälinen kohu.

Viron sisäministeri Mart Helme kommentoi maansa puolustusliittosuunnitelmia suomalaistoimittajille keskiviikkona Tallinnassa. Maan virallista linjaa ne eivät edustaneet.

Viron sisäministeri Mart Helme kommentoi maansa puolustusliittosuunnitelmia suomalaistoimittajille keskiviikkona Tallinnassa. Maan virallista linjaa ne eivät edustaneet.

Kansainvälinen julkisuus jo tuttua

Viron nykyhallituksen sisäpoliittisen väännön lipsuminen maan ulkopuoliseen mediaan ei itsessään ole uutta. Kesällä maan hallitus ja presidentti Kersti Kaljulaid näyttivät olevan puheväleissä vain kansainvälisen lehdistön välityksellä. Silloin kyse oli kuitenkin edes jollakin tavalla dialogista: kansainvälisille lehdille annetut piikittelevät lausunnot oli suunnattu kilpailevia puolueita, niiden edustajia tai presidenttiä kohtaan.

Sisäministeri Helmen kommentti sen sijaan ei vaikuttanut suunnatun oikein minnekään. Vastauksia tuli silti. Vihaisia sellaisia.

Helmelle suuttuivat myös omat hallituskumppanit. Jopa Ekren kanssa läheisen konservatiivipuolue Isamaan johdosta hyökättiin äänekkäästi Ekreä vastaan sisäministerin lausuntojen jälkeen.

Niin paljon hikeä kun tähän mennessä onkin virrannut, hallituskumppanien väliset piikit tuskin vähentävät tarvetta sen pyyhkimiseen jatkossakaan.

Hikeä virtaa jatkossakin

Kahden viime viikon kohuja on yhdistänyt niiden alkuunpanijan ekreläisyyden lisäksi toinenkin asia: ministerinsalkut eivät ole vaihtaneet omistajia.

Päitä ei ole ollut pölkyllä. Vielä. Pääministeri Ratas voi vielä erottaa kähminnästä syytetyn maatalousministerin, mutta on toistaiseksi pitäytynyt ottamasta kantaa asiaan. ERR:n tietojen mukaan Ratas on luvannut kertoa kantansa vasta viikonlopun jälkeen.

Hiljaisuus voi olla harkittua. Ehkä Ratas odottaa Ekren maatalousministeriään puolustamaan kiirehtineiden äänien vaikenemista ennen linjanvetoaan.

Samaan aikaan hiljaisuudessa kuitenkin tapahtuu. Ratas miettii pitkään, koska tietää, että mitä enemmän Ekren ministereitä vaihtuu, sitä lähempänä on tilanne, jossa myös hänen oma päänsä kompuroivan hallituksen johdossa on pölkyllä.

Ratasille se tarkoittaisi tietenkin vähemmän hikistä pestiä oppositiossa. Hän kuitenkin valitsee helpon oppositiojohtajuuden tai kivirekihallituksen vetämisen välillä jälkimmäisen. Ja pitää siitä kiinni kaikin voimin.

Sillä vaikka keskusta onkin hallituksen suurin, parlamentissa se on vain toiseksi suurin puolue. Kovimmalla kilpakumppanilla, liberaalilla reformipuolueella on riigikogussa enemmän paikkoja, ja se on todenäköisesti jo viilannut kuntoon suunnitelmat uuden hallituksen muodostamiseksi.

Ekre puolestaan on parlamentin pienin puolue. Juuri nyt se on kuitenkin tilanteessa, jossa se saa sanella ehtonsa. Sen ei tarvitse hikoilla, sillä tällä hetkellä näyttää siltä, että keskusta katsoo melkein mitä tahansa läpi sormien saadakseen pitää oman paikkansa pääministeripuolueena. Järvikin erosta käydäänkin kulissien takana kauppaa siitä, kuka lähtee hänen kanssaan.

Ratas se ei joka tapauksessa ole.

Näyttääkin siltä, että pääministeri Ratas joutuu pyyhkimään hikeään vielä pitkään.

Lisää aiheesta