Mitä Trumpin virka­rikos­tutkinnassa nyt tapahtuu? Kolme asiaa, jotka kannattaa tietää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä Trumpin virka­rikos­tutkinnassa nyt tapahtuu? Kolme asiaa, jotka kannattaa tietää

Julkaistu: 22.11.2019 15:28

Julkiset kuulemiset ovat toistaiseksi ohi. Koko prosessi voi olla ohi tammikuussa.

Se oli toistaiseksi siinä. Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset päättyivät torstaina Fiona Hillin ja David Holmesin tenttaamiseen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan edessä.

Uusista kuulemisista ei ole ilmoitettu, mikä käynnisti välittömästi spekulaatiot prosessin jatkosta.

Amerikkalaismedian mukaan nyt odotetaan, että Trump saa virkasyytteen ennen joulua ja valtakunnanoikeutta käydään tammikuussa.

On toki myös mahdollista, että aikataulu lykkääntyy ja uusia kuulemisia järjestetään, jos julki tulee jotain olennaista uutta tietoa tai vastaan hangoittelevat Trumpin hallinnon jäsenet yhtäkkiä saataisiinkin kongressin eteen.

IS listaa, mitä seuraavaksi todennäköisesti tapahtuu.

1. Todistajia ei odotella

Virkasyytettä ajavat demokraatit haluaisivat todistajiksi lisää henkilöitä. Niin sanottuja ”isoja kaloja” olisivat Trumpin asianajaja Rudy Giuliani, entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton, kansliapäällikkö Mike Mulvaney, ulkoministeri Mike Pompeo ja jopa varapresidentti Mike Pence.

Giuliani on haasteesta huolimatta kieltäytynyt luovuttamasta asiakirjojaan. Bolton ja Mulvaney on haastettu todistamaan henkilökohtaisesti, mutta Valkoinen talo on kieltänyt heitä puhumasta, ja kumpikin selvittää nyt oikeusteitse, ketä heidän pitäisi totella. Pompeo ja Pence tekisivät todennäköisesti samoin, jos heidät haastettaisiin.

Entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton haluttaisiin todistamaan, mutta Valkoinen talo hangoittelee vastaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi selvitti torstaina demokraattien kantaa niskuroijien suhteen.

– Heidän pitäisi tulla eteemme, Pelosi jyrähti New York Timesin mukaan.

– He jatkavat oikeusprosessia, ja ei, me emme jää odottamaan oikeuden päätöksiä. Se informaatio saattaa olla käytössä senaatissa (valtakunnanoikeudessa) riippuen siitä, kuinka pitkälle menemme ja milloin.

– Kyseessä on oikeuden vastustaminen, kongressin vastustaminen, Pelosi määritteli.

Nancy Pelosi puhui toimittajille kongressissa torstaina.

Syy kiireeseen on selvä. Demokraatit haluavat asian pois alta ennen kuin presidentinvaalien esivaaliruletti pyörähtää käyntiin helmikuun alussa.

2. Syyte jouluna?

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan odotetaan laativan todisteista ja todistajanlausunnoista yhteenvedon. Se lähetetään oikeusvaliokuntaan, joka alkaa muokata virkasyytteen kohtia.

Yleisesti uskotaan, että niitä saattaisi olla neljä: vallan väärinkäyttö, lahjonta, kongressin vastustaminen ja oikeuden vastustaminen.

Trumpin syytetään kiristäneen Ukrainaa aloittamaan tutkinta ex-varapresidentti Joe Bidenista ja tämän pojasta ja pyytäneen näin ulkomaata sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin. Trump ja republikaanit kiistävät.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff on johtanut tutkintaa toistaiseksi.

Myös oikeusvaliokunta voi kuulla todistajia. Kun syytekohdat ovat valmiit, koko edustajainhuone äänestää niistä. Mikäli äänet menevät puoluelinjojen mukaan ja yli puolet kannattaa, Trump asetetaan virkasyytteeseen kolmantena presidenttinä Yhdysvaltain historiassa.

Tämä voisi tapahtua jo ennen joulua.

3. Oikeuteen tammikuussa?

Washington Postin ja New York Timesin tietojen mukaan Valkoinen talo ja republikaanit hiovat jo taktiikkaa valtakunnanoikeutta varten.

Republikaanien hallitseman senaatin ei uskota tuomitsevan Trumpia, ja myös monet republikaanit haluavat prosessin ohi nopeasti pystyäkseen itsekin keskittymään vaaleihin.

Republikaanien kongressiedustaja Jim Jordan (oik.) neuvotteli avustajan kanssa kesken virkarikoskuulemisten torstaina.

Avoinna on kuitenkin monia seikkoja.

Amerikkalaismedian tietojen mukaan oikeudenkäynti senaatissa voitaisiin runnoa läpi kahdessa viikossa. Sitä kannattavat ne, jotka uskovat, että vahinko Trumpille on silloin vähäisempi.

Toisaalta republikaaneille on tarjolla tilaisuus viedä huomiota pois Trumpista haastamalla esimerkiksi Joe Bidenin poika Hunter todistamaan.

Republikaanit arvostelevat edustajainhuoneen virkarikostutkintaa epäreiluksi ja puolueelliseksi, ja he voisivat oikeudenkäynnissä yrittää ”paikata” aukkoja järjestämällä oman shown.

– Jos ja kun asia tulee senaattiin, sen velvollisuutena on suoriutua paremmin, republikaanisenaattori Ted Cruz kommentoi Washington Postille.

  • Katso alta videolta ote avaintodistaja Gordon Sondlandin todistuksesta

Pitkä oikeudenkäynti tammikuussa olisi kiusallinen ainakin neljälle demokraattien eturivin presidenttiehdokkaalle, jotka ovat myös senaattoreita. Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris ja Cory Booker joutuisivat valitsemaan, istuvatko he Washingtonissa valtakunnanoikeudessa vai kiertävätkö tärkeitä ensimmäisiä esivaaliosavaltioita aivan esivaalien alla.

Yksityiskohtien ollessa auki vain yksi asia varma: mikäli valtakunnanoikeutta käydään, puhetta johtaa korkeimman oikeuden päätuomari John Roberts. Nän on määritetty perustuslaissa sen vuoksi, että normaalisti senaatin puheenjohtajana toimiva varapresidentti ei voi olla ylituomarina prosessissa, jonka seurauksena hänestä itsestään saattaisi tulla presidentti.

Presidentti Bill Clintonin virkasyytteen käsittely alkoi 7. tammikuuta 1999 Yhdysvaltain senaatissa, kun senaattorit vannoivat tuomarinvalansa korkeimman oikeuden päätuomarille William Rehnquistille.