Ukraina: Venäjä palautti valtaamansa laivat runneltuina – ”Veivät vessanpytytkin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukraina: Venäjä palautti valtaamansa laivat runneltuina – ”Veivät vessanpytytkin”

Julkaistu: 22.11.2019 10:46

Presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi tutkinnan ja vaati Venäjää palauttamaan kaiken. FSB kiisti kaiken.

Ukraina väittää Venäjän palauttaneen vuosi sitten sieppaamansa ukrainalaisalukset takaisin runneltuina. Laivat jouduttiin hinaamaan satamaan Ukrainassa, koska niiden viestintä- ja navigointivälineet oli poistettu ja alukset olivat väitetysti riisuttu muustakin välineistöstä.

– Niitä ei voi ajaa. Venäläiset pilasivat ne – ottivat jopa lamput, pistorasiat ja vessanpytytkin, kirahti Ukrainan laivaston komentaja, amiraali Igor Vorontshenko torstaina, kun alukset saapuivat Ochakivin laivastotukikohtaan Mustallamerellä.

– Näytämme koko maailmalle venäläisten barbarismin.

Ukraina ei kuitenkaan julkaissut esimerkiksi kuvia tuhoista, mikä antoi laivojen takavarikoinnista vastanneelle Venäjän tiedustelupalvelu FSB:lle tilaisuuden kiistää kaiken. FSB julkaisi myös videon, jossa laivojen sisätilat vaikuttavat olevan kunnossa, mutta videon kuvausajankohdasta ei ole varmuutta.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi tutkinnan laivojen kohtalosta.

Laivoja oli vastassa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka oli muotoiluissaan varovaisempi.

– Olen onnellinen, että laivamme ovat takaisin siellä minne ne kuuluvat. Kuten lupasimme, toimme takaisin merimiehemme ja aluksemme.

– Jotakin kalustoa puuttuu, kuten myös aseita. Tutkimme asian ja perehdymme yksityiskohtiin, Zelenskyi lausui.

– Otamme yhteyttä venäläiseen osapuoleen, jotta se palauttaa kaiken.

Berdjansk- ja Nikopol-alukset kuvattuna ukrainalaissatamassa torstaina.

Venäjä valtasi kaksi Ukrainan partiovenettä ja yhden hinaajan Kertshinsalmessa viime vuoden marraskuussa. Aluksilla olleet 24 laivaston sotilasta otettiin vangeiksi. Venäjä väitti alusten olleen aluevesillään, mutta todisteet viittaavat muuhun.

Ukraina syytti Venäjää kansainvälisen merenkulun kannalta keskeisen väylän tukkimisesta kiusana Ukrainalle. Kertshinsalmi yhdistää Mustanmeren ja Ukrainalle tärkeän Asovanmeren, ja se erottaa Krimin niemimaan Venäjästä.

Venäjä palautti ukrainalaismerimiehet kotimaahansa aiemmin tänä syksynä osana laajaa vankienvaihtoa. Se ja laivojen palautus edeltävät yritystä neuvotella sopua Itä-Ukrainan tilanteesta Venäjän ja Ukrainan välille. Keskustelut alkavat Pariisissa 9. joulukuuta.