Hitlerin silinterin hinnaksi tuli 50 000 euroa – saksalainen huutokauppa myi natsiesineitä eteenpäin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitlerin hattu myytiin kymmenillä tuhansilla euroilla – saksalainen huutokauppa sai kovaa arvostelua

Julkaistu: 21.11. 23:18

Müncheniläinen huutokauppahuone Hermann Historica herätti huomiota ottamalla myyntiin aimo tukun Natsi-Saksan aikaisia esineitä. Joukossa oli muun muassa Adolf Hitlerille kuulunut silinterihattu, joka myytiin huutokaupassa hintaan 50 000 euroa.

BBC:n mukaan Hitlerin naisystävälle Eva Braunille kuulunut hopeinen sinetti myytiin 10 500 eurolla ja signeerattu valokuva Hitleristä maksoi 46 000 euroa.

Myyntiartikkelien joukkoon kuului myös Hermann Göringin sikarirasia ja hopealaatikossa oleva kopio Hitlerin kirjoittamasta kansallissosialistista ideologiaa esittelevästä Taisteluni-kirjasta. Mukana oli myös runsaasti lippuja, arvomerkkejä ja kirjoja.

Reutersin mukaan esineiden kokonaismyynnin uskotaan nousevan satoihin tuhansiin euroihin.

Huutokaupan natsiteema on ymmärrettävästi aiheuttanut kritiikin vyöryn yritystä kohtaan ennen ja jälkeen tapahtuman.

Hermann Historican toimitusjohtajan Bernhard Pacherin mukaan 99,9 prosenttia sähköpostipalautteesta on ollut negatiivista ja huutokaupan pitäjiä on haukuttu muun muassa historiaan välinpitämättömästi suhtautuviksi, rahanahneiksi uusnatseiksi.

Pacher itse ei allekirjoita väitettä vaan vetoaa myynnissä olevien esineiden historialliseen arvoon.

– Meidän mielestämme historia ei loppunut vuoteen 1919 tai vuoteen 1933 alkaakseen ihmeellisesti uudestaan vuoden 1945 jälkeen, joten aseiden ja arkisten esineiden lisäksi esillä tulisi olla myös johtajien esineitä, Pacher sanoi Reutersille.

Pacherin mukaan esineistä voidaan oppia paljon puolueen johtohahmojen elämästä. Hohdokkaat esineet kertovat hänen mukaansa myös eroavaisuuksista siinä mitä kansallissosialistinen hallintojärjestelmä saarnasi kansalaisilleen ja kuinka he taas itse toimivat käytännössä.

Myös paikallinen juutalaisyhteisö syytti huutokauppahuonetta moraalittomaksi ja vaati huutokaupan lopettamista.

Rabbi Menachem Margolin kehotti Pachteria luopumaan huutokaupasta ja epäili, että esineitä ostavat henkilöt haluavat ylistää natsiaatetta.

Pacherin mukaan suurin osa ostajista koostuu varakkaista museoista kulttuuri-instituutioista Aasiassa ja Yhdysvalloissa.