Katso kuva: Trump selitteli uutis­pommia suoraan muisti­lapusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katso kuva: Trump selitteli uutis­pommia suoraan muisti­lapusta

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.11. 20:27, Päivitetty 21.11. 4:11

Yhdysvaltojen presidentin mukaan hän ei pyrkinyt vaihtokauppoihin Ukrainan kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut toimittajille EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin kongressin kuulemista. Trump totesi New York Timesin mukaan, ettei tunne Sondlandia ”kovin hyvin”.

– En tunne häntä kovin hyvin. En ole puhunut paljon hänen kanssaan. Tämä ei ole mies, jonka tuntisin hyvin. Hän vaikuttaa tosin mukavalta tyypiltä.

Presidentti Trump puhui toimittajille ennen kuin lähti Texasiin.

Presidentti Trump puhui toimittajille ennen kuin lähti Texasiin.

Reutersin mukaan Trump viittasi Sondlandin lausuntoon ja sanoi sen todistavan, ettei presidentti hakenut lehmänkauppoja, niin sanottua quid pro quo:ta Ukrainan kanssa. Trump luki käsinkirjoitetuista muistiinpanoista eikä ottanut vastaan toimittajien kysymyksiä.

– Hän oli, että mitä minä haluan. Tässä on vastaus. Valmiina? Kamerat pyörivät? ”En halua mitään. Sitä haluan Ukrainalta.”

Trump luki lausuntonsa käsinkirjoitetuista muistiinpanoista.

Trump luki lausuntonsa käsinkirjoitetuista muistiinpanoista.

  • Katso alta videolta Trumpin selitykset median edessä

Virkarikostutkinnan tarkoituksena on selvittää, pyrkikö Trump painostamaan Ukrainaa oman, poliittisen edun saamiseksi. Muun muassa Sondland todisti, että Yhdysvallat ilmaisi Ukrainalle, että Ukrainan olisi ilmoitettava korruptiotutkinnoista, jotta Ukrainan presidentti saisi tapaamisen Trumpin kanssa Valkoisessa talossa.

Sondland sanoi käsittäneensä myös, että Ukrainalle myönnetyn sotilasavun antaminen oli riippuvainen tutkintoihin viittaavasta lausunnosta. Hän kuitenkin totesi, ettei Trump ollut sanonut näin ja Trump oli puhelimessa sanonut, että kyse ei ollut quid pro quo -tilanteesta.

EU-suurlähettiläs Sondlandin hiillostus alkoi kello 16 Suomen aikaa. Sondland on yksi virkarikostutkinnan avaintodistajista, sillä hänellä oli suora yhteys presidentti Trumpiin.

EU-suurlähettiläs Sondlandin hiillostus alkoi kello 16 Suomen aikaa. Sondland on yksi virkarikostutkinnan avaintodistajista, sillä hänellä oli suora yhteys presidentti Trumpiin.

Varapresidentti Mike Pencen kanslia on puolestaan kiistänyt, että Sondland olisi puhunut varapresidentin kanssa 1. syyskuuta avun jäädyttämisestä Ukrainalle.

– Varapresidentti ei koskaan keskustellut Gordon Sondlandin kanssa Bideneiden, Burisman tutkinnasta tai Ukrainan taloudellisen avun vapauttamisesta mahdollisia tutkintoja vastaan, Pencen kansliapäällikkö Marc Short sanoi lausunnossa.

– Tätä väitettyä keskustelua suurlähettiläs Sondlandin kanssa ei tapahtunut.

Todistajien lausunnoissa ja virkarikostutkinnassa keskeiseksi hahmoksi noussut Trumpin asianajaja Rudy Giuliani on myös kommentoinut Sondlandin todistusta. Giuliani sanoi Trumpin ja Zelenskyin välisestä puhelusta julkisuuteen annetun koosteen todistavan, ettei kyse ollut lehmänkaupoista. Sondland on sanonut keskiviikkoisessa kuulemisessa, että juuri Giuliani edisti lehmänkauppoja Ukrainan kanssa.

Yhdysvaltaismediassa Sondlandin todistusta on kuvailtu ”todelliseksi pommiksi” ja jopa konservatiivimedioissa kuten Fox Newsillä ja Washington Examinerissä on huomioitu Sondlandin lausunto lehmänkaupoista Ukrainan kanssa.

Muun muassa CNN kutsuu Sondlandin todistusta tyrmääväksi ja etusivun artikkelin otsikon mukaan todistaja kertoo Trumpin sekaantumisesta Ukraina-skandaaliin. Washington Post kutsuu Sondlandia ”tähtitodistajaksi” ja etusivun otsikossa nostetaan esille se, että Sondland myönsi pyrkimyksen vaihtokauppoihin Ukrainan kanssa.

Gordon Sondland on toiminut EU-suurlähettiläänä reilun vuoden.

Gordon Sondland on toiminut EU-suurlähettiläänä reilun vuoden.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi STT:lle, että Sondlandin todistus ”oli raju ja suora”.

– Uskon, että tämä on Washingtonissa draamapommi, joka tulee aiheuttamaan väreilyä. Nyt virkarikostutkinta ei näytä isolle osalle äänestäjiä enää vain noitavainolta vaan asialta, jossa on selkeästi perusteita. Sondland on kuitenkin ollut Trumpin vankka tukija, että on vaikea nähdä hänessä mitään ilkeää demokraattista salaliittoa.