Virkarikostutkinnan avaintodistaja kiistää toimineensa omin päin: ”Kaikki tiesivät” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Virkarikostutkinnan avaintodistaja kiistää toimineensa omin päin: ”Kaikki tiesivät”

Julkaistu: 20.11.2019 18:15

Suurlähettilään mukaan ”kaikki tiesivät” hänen toimistaan Ukrainan suhteen.

Yhdysvaltojen EU-suurlähettiläs Gordon Sondland sanoi kongressin kuulemisessa toimineensa presidentti Donald Trumpin ohjeistusten mukaisesti Ukrainan suhteen. Lisäksi Sondland kiisti, että olisi toiminut omin päin ilman, että muut hallinnon virkamiehet olisivat olleet hänen toimistaan tietoisia.

Sondlandin mukaan Trump oli käskenyt häntä ja muita alaisia tekemään yhteistyötä henkilökohtaisen asianajajansa Rudy Giulianin kanssa.

– Me kaikki ymmärsimme, että jos kieltäytyisimme tekemästä yhteistyötä Giulianin kanssa, me menettäisimme mahdollisuuden vahvistaa Yhdysvaltojen ja Ukrainan suhdetta. Joten noudatimme presidentin ohjeita.

Sondlandin mukaan Giuliani sanoi, että presidentti halusi Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä lausunnon, jossa Ukraina sitoutuisi tutkimaan korruptiota. Sondlandin mukaan presidentti oli maininnut kaksi asiaa: vuoden 2016 vaalit ja kaasuyhtiö Burisman.

Trumpin kannattajat ja Giuliani ovat levittäneet salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukrainasta olisi pyritty vaikuttamaan Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän ex-varapresidentti Joe Bidenin poika Hunter Biden on istunut Bursiman hallituksessa.

Sondland sanoi avauslausunnossaan, että kyse oli vaihtokaupasta, niin sanotusta quid pro quo -tilanteesta: jotta Zelenskyin puhelu ja tapaaminen Trumpin kanssa onnistuisi, Ukrainan olisi luvattava julkisesti käynnistää tutkinta kaasuyhtiö Burismasta ja väitetystä sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Sondland sanoi vasta myöhemmin ymmärtäneensä, että tutkinta Burismaan tarkoitti todellisuudessa tutkintaa Burisman hallituksessa istuneeseen Hunter Bideniin, jonka isä on demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä entinen varapresidentti Joe Biden.

– Biden ei tullut puheeksi, Sondland sanoi.

– Tänään tiedän, mitä se tarkoittaa. En tiennyt sitä silloin.

”Kaikki tiesivät”

Sondland korosti, että ”kaikki tiesivät” pyrkimyksistä painostaa Ukrainaa ilmoittamaan korruptionvastaisista tutkinnoista, jotta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi voisi saada työpuhelun ja työtapaamisen Valkoisessa talossa Trumpin kanssa. Aiemmin kuullut todistajat olivat maalanneet kuvaa siitä, että Sondland olisi toiminut omin päin.

Sondland muun muassa siteerasi sähköpostia, joka oli lähetetty vajaa viikko ennen Trumpin ja Zelenskyin puhelua. Sähköposti oli lähetetty muun muassa ulkoministeri Mike Pompeolle, kansliapäällikkö Mick Mulvaneylle ja energiaministeri Rick Perrylle.

– Tässä on suora sitaatti sähköpostista: ”Puhuin Zelenskyin kanssa juuri...Hän on valmistautunut vastaanottamaan Potusin (Trumpin) puhelun. Aikoo vakuuttaa hänelle, että hän aikoo käynnistää täyden, läpinäkyvän tutkinnan ja ”kääntää jokaisen kiven”. Hän arvostaisi suuresti soittoa ennen sunnuntaita, jotta hän voisi antaa medialle lausunnon ”ystävällisestä ja tuotteliaasta puhelusta” (ilman yksityiskohtia) ennen Ukrainan vaaleja sunnuntaina.

– Kaikki olivat mukana. Se ei ollut salaisuus.

Sondland sanoi, ettei kukaan koskaan ilmaissut, että olisi vastustanut hänen toimintaansa Ukrainan suhteen.

Sondland sanoi myös ilmaisseensa varapresidentti Mike Pencelle huolensa siitä, että Ukrainalle myönnetyn sotilasavun jäädytys liittyisi Ukrainalta vaadittuihin tutkintoihin.

– Mainitsin varapresidentti Pencelle ennen tapaamista ukrainalaisten kanssa, että olin huolissani siitä, että viivästys avussa oli yhdistetty tutkintakysymykseen...Varsinaisen tapaamisen aikana Zelenskyi nosti esille sotilasavun suoraan varapresidentti Pencen kanssa. Varapresidentti sanoi puhuvansa Trumpin kanssa siitä, Sondland sanoi.

Sondland kuitenkin todisti, ettei Trump koskaan suoraan sanonut hänelle, että sotilasapu olisi riippuvainen siitä, että Ukraina ilmoittaisi julkisesti tutkinnoista.

Sondland sanoi joutuvansa pitkälti luottamaan omiin muistikuviinsa, sillä Valkoinen talo tai ulkoministeriö eivät olleet suostuneet luovuttamaan useita asiakirjoja.

– Nämä dokumentit eivät ole salaisiksi luokiteltuja ja reiluuden nimissä niiden pitäisi olla saatavilla. Tämän materiaalin puuttuessa muistini ei ole aina ollut täydellinen.

Sondland sanoi myös, että ulkoministeriö ja Valkoinen talo olivat ohjeistaneet olemaan todistamatta.

– Suostuin todistamaan, koska kunnioitan tilanteen vakavuutta.

Tuoreimmat osastosta