Avaintodistaja: Trumpin asianajaja edisti lehmän­kauppoja Ukrainan kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Avaintodistaja: Trumpin asianajaja edisti lehmän­kauppoja Ukrainan kanssa

Julkaistu: 20.11. 16:28

Gordon Sondland todistaa tiedusteluvaliokunnan edessä.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan kuultavana oleva Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland sanoi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani edisti niin sanottua quid pro quo -tilannetta, eli lehmänkauppoja, joissa panoksena oli ainakin tapaaminen Valkoisessa talossa, Reuters kertoo.

– Tämän valiokunnan jäsenet ovat usein tiivistäneet nämä vaikeat asiat yhteen kysymykseen: Oliko kyse quid pro quo -tilanteesta?

– Kuten olen aiemmin todistanut, mitä tulee Valkoiselta talolta pyydettyyn puheluun ja tapaamiseen Valkoisessa talossa, vastaus on kyllä.

Virkarikostutkinnan keskiössä on, pyrkikö Trump edistämään omaa etuaan pyytämällä Ukrainaa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bideniä vastineeksi vierailusta Valkoiseen taloon. Samaan aikaan Yhdysvallat oli myös jäädyttänyt Ukrainalle myönnetyn sotilasavun.

Sondland sanoi tehneensä Giulianin kanssa yhteistyötä Trumpin käskystä.

– Emme halunneet tehdä töitä Giulianin kanssa. Yksinkertaisesti sanoen, pelasimme sillä kädellä, joka meille jaettiin. Me kaikki ymmärsimme, että jos me kieltäydymme työskentelemästä Giulianin kanssa, menettäisimme tärkeän mahdollisuuden vahvistaa Yhdysvaltojen ja Ukrainan välistä suhdetta. Joten noudatimme presidentin ohjetta.

Sondland todisti myös, että Giuliani halusi Ukrainan aloittavan tutkinnan ukrainalaisesta kaasuyhtiöstä Burismasta, jonka hallituksessa Bidenin poika istui, kun tämän isä oli varapresidenttinä.

– Giulianin pyynnöt olivat quid pro quo (Ukrainan presidentti Volodymyr) Zelenskyin tapaamisesta Valkoisessa talossa.

Sondland kertoi päätelleensä myös, että sotilasavun jäädytys liittyi Giulianin vaatimiin tutkintoihin Burismasta ja vuoden 2016 vaaleista.

– En koskaan saanut selkeää syytä siihen, miksi apu jäädytettiin. Myöhemmin aloin uskoa, että apua ei laskettaisi liikkeelle, ellei Ukrainalta tulisi lausuntoa, että Giulianin vaatimusten mukaisesti Burismaa ja vuoden 2016 vaaleja alettaisi tutkia.

Giuliani on levittänyt salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina olisi vaikuttanut vuoden 2016 vaaleihin demokraattien eduksi. Salaliittoteorialle ei ole todisteita.

Sondland sanoo myös puhuneensa varapresidentti Mike Pencelle syyskuun alussa olleensa huolissaan siitä, että Yhdysvaltojen apu Ukrainalle oli kytketty tutkintoihin Trumpin poliittisista vastustajista.

Juttu päivittyy Sondlandin todistuksen aikana.