Oletko pudonnut kärryiltä Trumpin virka­rikos­tutkinnassa? 6 olennaista asiaa, jotka on saatu selville - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oletko pudonnut kärryiltä Trumpin virka­rikos­tutkinnassa? 6 olennaista asiaa, jotka on saatu selville

Yhdysvaltain Ukraina-edustaja Kurt Volker sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Tim Morrison todistivat tiistaina.

Yhdysvaltain Ukraina-edustaja Kurt Volker sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Tim Morrison todistivat tiistaina.

Julkaistu: 20.11. 16:17

Trump-kuulemiset jatkuvat keskiviikkona avainhenkilönä pidetyn EU-lähettiläs Gordon Sondlandin todistuksella.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset alkoivat tasan viikko sitten keskiviikkona 13. marraskuuta.

Kongressin tiedusteluvaliokunnassa on kuultu useita ihmisiä. Kuulemiset alkoivat Yhdysvaltojen Ukrainan-lähettiläästä William Taylorista sekä ulkoministeriön Eurooppa-osastoa johtavasta George Kentistä. Perjantaina oli vuorossa Yhdysvaltain entinen Ukraina-suurlähettiläs Marie Yovanovitch.

Julkisia kuulemisia on tähän mennessä pidetty kolmena päivänä, joiden aikana valiokunnassa on kuultu myös muun muassa varapresidentti Mike Pencen avustajaa Jennifer Williamsia, kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamiestä, everstiluutnantti Alexander Vindmania, Yhdysvaltain Ukraina-edustaja Kurt Volkeria sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston entistä Venäjän ja Euroopan asioiden johtajaa Tim Morrisonia.

Kuulemiset jatkuvat tänään keskiviikkona.

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän entisen varapresidentin Joe Bidenin pojan tekemisiä Ukrainassa.

IS kokosi yhteen julkisten kuulemisten pääkohdat tähän saakka.

1. Ulkopolitiikkaa hoidettu ”kahden kanavan” kautta

Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläs William Taylor sanoi viime keskiviikkona, että Yhdysvalloilla on ollut ”kaksi kanavaa” ulkopoliittisten suhteiden hoitamisessa.

– Toinen on virallinen ja toinen erittäin epävirallinen. Suurlähettiläänä minulla oli valtuudet käyttää virallista diplomaattista prosessia.

– Mutta samaan aikaan havaitsin epävirallista suhteiden hoitamista, Taylor kertoi.

William Taylor todisti keskiviikkona 13. marraskuuta.

William Taylor todisti keskiviikkona 13. marraskuuta.

Taylorin mukaan tätä epävirallisesta ulkopolitiikkaa ovat hoitaneet Kurt Volker, Gordon Sondland, Rick Perry, Mick Mulvaney ja Rudy Giuliani.

2. Uusi kohupuhelu

Viime keskiviikkona tuli ilmi myös tieto uudesta Ukrainaa koskevasta puhelusta. William Taylor paljasti lausunnossaan, että EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli keskustellut Ukraina-asioista Trumpin kanssa vain päivä sen jälkeen, kun Trump oli käynyt kohutun puhelinkeskustelunsa Zelenskyin kanssa 25. heinäkuuta.

Gordon Sondland.

Gordon Sondland.

Sondland oli soittanut puhelun Trumpille kännykällään kiovalaisesta ravintolasta, mikä oli paitsi turvallisuusriski myös epätavallinen tapahtuma, sillä EU-suurlähettiläät eivät yleensä soittele presidentille kuin hätätapauksessa.

Sondland ei ole maininnut puhelua todistuksessaan aiemmin. Lausunto sitoo Trumpin yhä tiukemmin Ukrainan painostamiseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vaikuttamiseksi, Washington Post analysoi.

Sondland astuu tiedusteluvaliokunnan kuultavaksi tänään keskiviikkona.

3. Suurlähettiläs kokee tulleensa uhkailluksi

Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch joutui viime toukokuussa luopumaan suurlähettilään tehtävästään äkisti Trumpin pyynnöstä. Yovanovitch on yksi Yhdysvaltain ulkoministeriön kokeneimpia diplomaatteja ja sanoi, ettei ole milloinkaan nähnyt vastaavaa tapahtuvan.

Yovanovichista puhuttiin Trumpin ja Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelussa, sillä puhelun muistiinpanojen mukaan Trump nimitti lähettilästä pahaksi uutiseksi, joka ”tulee käymään läpi tiettyjä asioita”.

– Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa, Yovanovitch kertoi tiedusteluvaliokunnalle perjantaina ja sanoi tulkinneensa Trumpin sanat uhkailuksi.

Marie Yovanovitchia kuultiin perjantaina.

Marie Yovanovitchia kuultiin perjantaina.

Samalla kun Yovanovich todisti viime perjantaina, Trump hyökkäsi häntä vastaan Twitterissä.

– Mihin tahansa Marie Yovanovitch menikin, asiat muuttuivat huonoksi. Hän aloitti Somaliasta, miten se meni? Sitten Ukrainaan, jossa uusi Ukrainan presidentti puhui hänestä epäsuotuisasti toisessa puhelinkeskustelussamme. Yhdysvaltain presidentillä on täysi oikeus nimittää suurlähettiläitä, Trump twiittasi.

Yovanovich kommentoi kokevansa Trumpin twiitit ”erittäin uhkaavina”.

4. Vindmanin mielestä puhelu oli ”sopimaton”

Kansallisen turvalisuuden neuvoston virkamies Alexander Vindman kertoi kuulemisissa eilen tiistaina, että hän oli huolestunut Trumpin ja Zelenskyin puhelusta. Vindman ja toinen todistaja, Jennifer Williams, olivat reaaliaikaisesti kuuntelemassa Trumpin ja Zelenskyin heinäkuun kohupuhelua.

– Se, mitä kuulin, oli sopimatonta, ja raportoin siitä, Vindman sanoi ja lisäsi tehneensä niin velvollisuudentunnosta.

Hän sanoi tienneensä epäröimättä sen, että puhelusta täytyy ilmoittaa Valkoisen talon neuvonantajalle.

– Minulla nousi huoli, ja velvollisuuteni oli ilmoittaa huolestumisestani komentoketjun oikeille ihmisille.

– Yhdysvaltain presidentin oli epäasianmukaista vaatia ulkomaista hallitusta tutkimaan Yhdysvaltain kansalaista ja poliittista vastustajaa, Vindman totesi Guardianin mukaan.

Alexander Vindman.

Alexander Vindman.

BBC kirjoittaa, että republikaanit vaikuttavat uskoneen, että Vindman olisi puhunut ilmiantajalle Trumpin heinäkuun puhelusta.

Republikaanien Devin Nunes oli kysynyt kuulemisissa Vindmanilta ja Williamsilta, puhuivatko nämä medialle kohupuhelusta. Williams kielsi asian, mutta Vindman kertoi puhuneensa kahdelle ihmiselle: itsekin viime viikolla todistaneelle George Kentille sekä nimettömäksi jääneelle tiedustelussa työskentelevälle virkamiehelle.

Jennifer Williams.

Jennifer Williams.

Muun muassa The New York Times on kertonut aiemmin, että koko tutkinnan aloittamisen aikaansaanut ilmiantaja työskentelee tiedustelupalvelu CIA:lle.

Siinä vaiheessa demokraattien Adam Schiff puuttui keskusteluun ja sanoi, ettei kuulemisia käytetä ilmiantajan henkilöllisyyden selvittämiseen.

Nunes ihmetteli, että Vindman on aiemmin kertonut, ettei hän tiedä, kuka ilmiantaja on, joten miten hän voisi nyt paljastaa ilmiantajan henkilöllisyyden. Painostuksesta huolimatta Vindman ei antanut nimiä.

BBC kirjoittaa, että republikaanit presidenttiä myöten ovat uudestaan ja uudestaan nostaneet esiin sen, kuka ilmiantaja on ja mitkä hänen motiivinsa ovat. BBC:n mukaan republikaanit saattavat uskoa, että mikäli ilmiantajan uskottavuus voitaisiin kyseenalaistaa, virkarikostutkinnan syytöksiin suhtauduttaisiin skeptisemmin.

5. Kaikki tiet vievät Sondlandin luo

The Guardian kertoo, että todistajat toisensa jälkeen ovat kuvailleet Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandia ”avainhenkilöksi”, joka on painostanut ukrainalaisia eri ajankohtina erityisiin ”tutkimuksiin”.

Tässä huoneessa kuulemiset järjestetään.

Tässä huoneessa kuulemiset järjestetään.

Sondland ”päivitti” marraskuun alussa aiemmin syksyllä antamaansa lausuntoa. Median mukaan Sondland vahvisti päivityksensä myötä osallisuutensa Ukrainalle esitettyyn vaatimukseen vastapalveluksesta (quid pro quo). Tutkinnassa demokraattien päätavoitteena on ollut löytää pitäviä todisteita siitä, että presidentti yritti saada Ukrainan tutkimaan Bideniä sotilasapua vastaan ja että ukrainalaiset tiesivät sen.

– Nyt muistan puhuneeni kahden kesken herra Andrey Yermakin kanssa. Sanoin hänelle, että Yhdysvaltain apua ei todennäköisesti tulisi ennen kuin Ukraina antaa julkisen, korruption vastaisen lausunnon, josta olimme keskustelleet useiden viikkojen ajan, Sondland sanoi todistajanlausuntoonsa tekemässä lisäyksessä.

Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Mick Mulvaney myönsi jo kerran lehdistötilaisuudessa, että presidentti yritti saada Ukrainalta poliittista hyötyä sotilasapua vastaan. Hän kuitenkin pyörsi sanansa muutamaa tuntia myöhemmin.

Republikaanien todistajat ”pettivät”

Kuulemisissa on käynyt selväksi, että demokraatit ja republikaanit ovat täysin eri mieltä käytännössä kaikesta. Republikaanien mukaan mikään esille tullut ei oikeuta virkasyytteen nostamista presidenttiä vastaan.

Tätä alleviivatakseen republikaanit olivat halunneet kutsua kuultavaksi Kurt Volkerin ja Tim Morrisonin.

Volkerin odotettiin toistavan näkemyksensä, että hänen mielestään Trumpin pyrkimyksissä ei ollut kyse vastapalvelusten vaatimisesta vaan aidosta tavoitteesta ajaa Yhdysvaltain etuja. Morrisonin haluttiin painottavan lausuntoaan, että hänen mielestään Trumpin ja Zelenskyin puhelussa ei tapahtunut mitään epäsopivaa.

Kurt Volker ja Tim Morrison.

Kurt Volker ja Tim Morrison.

Kumpikin sanoikin tiistaina kutakuinkin näin, mutta saman tien he myös osittain ”pettivät” republikaanien odotuksia. Volker käytännössä muutti aiempaa lausuntoaan, kun hän totesi tajunneensa vasta myöhemmin, että Trump ei halunnutkaan tutkintaa ainoastaan Burisma-kaasuyhtiöstä vaan myös Bideneista. Volker sanoi paheksuvansa sellaista toimintaa jälkikäteen.

Morrison puolestaan sanoi olleensa pettynyt Trumpin ja Zelenskyin puheluun, koska siinä ei painotettu tärkeitä asioita, joita hän oli huolella valmistellut etukäteen. Niiden sijaan Trump keskittyi salaliittoteorioihin Bideneista ja vuoden 2016 vaaleihin sekaantumisesta.