Viron sisä­ministerin suomalais­toimittajille antamat Nato-kommentit syöksivät maan hallituksen kriisiin – kiistää nyt väitteensä täysin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron sisä­ministerin suomalais­toimittajille antamat Nato-kommentit syöksivät maan hallituksen kriisiin – kiistää nyt väitteensä täysin

Eesti Päevalehden toimittaja haastatteli Politiikan toimittajat ry:n puheenjohtajaa Maria Stenroosia Viron sisäministerin puheista keskiviikkona Tallinnassa.

Eesti Päevalehden toimittaja haastatteli Politiikan toimittajat ry:n puheenjohtajaa Maria Stenroosia Viron sisäministerin puheista keskiviikkona Tallinnassa.

Julkaistu: 20.11. 14:16

Ekre-puolueen puheenjohtajana toimiva sisäministeri Mart Helme sanoi tiistaina, että Viro tarvitsee ”suunnitelma B:n” Naton ongelmien varalle.

Viron sisäministeri Mart Helmen (Ekre) eilen tiistaina suomalaistoimittajille antamat kommentit maan varasuunnitelmasta Naton suhteet ovat nostattaneet Virossa poliittisen myrskyn.

Eilen ja tänään useammat tahot presidentistä pää- ja puolustusministeriin ovat kiiruhtaneet kiistämään Helmen väitteet, ja todenneet ettei hallituskumppaneilla ollut Helmen mainitsemasta suunnitelma B:stä mitään tietoa.

Puolustusministeri Jüri Luik muistutti eilen tiistaina lähettämässään tiedotteessa, että Virossa sisäministeri ei ole mukana sotilaallisen puolustuksen suunnittelussa.

– Mukana olevat tietävät, että suuntamme on vahvistaa Natoa, ei istuttaa epäilyjä vihollisten ja ystävien sydämeen.

– Viron hallitus ei ole koskaan keskustellut tai aikonut keskustella mistään suunnitelmasta B. Tällaiset tarinat ovat järjettömiä ja heikentävät Naton yhtenäisyyttä

Myös maan presidentti Kersti Kaljulaid totesi eilen tiistaina Reutersille Viron tuntevan itsensä turvatuksi Naton jäsenenä, ja luottavansa sotilasliittoon.

Helme kertoi Viron suunnitelma B:stä seitsemälletoista suomalaiselle Tallinnassa vierailleelle politiikan toimittajalle. Jälkikäteen hän on kuitenkin väittänyt toimittajien tulkinneen sanomisiaan täysin väärin.

Sisäministerin puheiden aiheuttama poliittinen myrsky tulehdutti eilen ja tänään Viron hallituksen jo valmiiksi kireää tunnelmaa.

Pääministeripuolue keskustan, oikeistopopulistisen Ekren ja konservatiivisen Isänmaan muodostama hallitus on ollut koossa vasta puoli vuotta, mutta jo kaksi Ekren ministeriä on joutunut jättämään tehtävänsä erinäisten skandaalien seurauksena.

Tällä hetkellä myös Ekren maatalousministeri Mart Järvikin pää on pölkyllä. Järvik on joutunut kesän ja syksyn aikana keskelle vyyhtiä, jossa tätä epäillään valehtelusta sekä korruptiosta.

Tällä kertaa Ekre on kuitenkin tehnyt selväksi, että mikäli Järvik joutuu lähtemään hallituksesta, lähtee hallituksesta myös koko puolue.

Helme kertoi eilen tiistaina suomalaismedioille sotilasliitto Naton ajautuneen kriisiin ja kertoi maan valmistelevan turvallisuuspoliittista varasuunnitelmaa Baltian maiden kanssa siltä varalta, ettei Nato suoriudu velvoitteistaan.

Virolaisen Ekre-puolueen puheenjohtajana toimiva Helme sanoo, ettei amerikkalaisten aikeista ole tällä hetkellä tietoa, eikä Viro ei voi luottaa EU:n turvatakuisiin.

Naton seuraava huippukokous järjestetään joulukuussa Lontoossa, ja Helmen mukaan hallitus on ryhtynyt valmistelemaan kokouskantojaan maanantaina.

– Me olemme työskentelemässä niin sanotun suunnitelma B:n kanssa. Mitä sitten Viro tulee tekemään, ja ei ainoastaan Viro, vaan muut Baltian maat, jos Macron puhuu totta.

Helme viittaa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin hiljattain antamaan kommentteihin, joissa hän kutsui Natoa ”aivokuolleeksi” ja kehotti Eurooppaa heräämään.

– En halua sanoa, että Macron puhuu 100-prosenttisesti totta, että Nato on aivokuolemassa. Mutta selvää on se, että Natossa on ongelmia.

Viro on Naton jäsenenä rakentanut puolustustaan Naton varaan, minkä vuoksi maalla on Helmen mukaan suuri tarve seurata tarkalla silmällä, mitä maailmalla tapahtuu. Hänen mukaansa Viro tarvitsee myös enemmän kahdenkeskisiä kumppanuuksia eri valtioiden kanssa.

– Ilmaisin eilen (maanantaina) hallituksen kokouksessa, että meidän täytyy tehdä enemmän diplomatiassamme sen selvittämiseksi, mikä on niin kutsuttujen isojen poikien kanta. Ei vain Yhdysvaltojen, vaan myös Britannian.

– Mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi, sitä ei kukaan tiedä. Sen vuoksi tarvitsemme suunnitelma b:n. Ja se ei tarkoita, että pelkäisimme Venäjän miehittävän Viron. Meidän on vain yksinkertaisesti keksittävä uusia turvallisuusmalleja tulevaisuutta ja erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita varten.