Entinen brittikonsulaatin työntekijä kertoo kiinalaispoliisien kiduttaneen häntä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Entinen brittikonsulaatin työntekijä kertoo kiinalaispoliisien kiduttaneen häntä

Britannian lippu konsulaatin ulkopuolella 23. lokakuuta 2019.

Britannian lippu konsulaatin ulkopuolella 23. lokakuuta 2019.

Julkaistu: 20.11.2019 12:43, Päivitetty 20.11.2019 13:51

Simon Chengin mukaan poliisit syyttivät häntä vakoilusta ja hakkasivat - pisin tauoton kuulustelu kesti 48 tuntia.

Hongkongin brittikonsulaatin entinen työntekijä sanoo Kiinan salaisen poliisin kiduttaneen ja kuulustelleen häntä. Hongkongilainen Simon Cheng kertoo poliisin halunneen tietää Britannian osuudesta Hongkongin mielenosoituksiin.

Cheng kertoo olleensa kahlittuna teräksestä valmistettuun "tiikerituoliin" ja ripustettuna x-kirjaimen muotoiseen vinoristiin. Hän kertoo tulleensa myös hakatuksi niiden 15 päivän aikana, jolloin hän oli poliisin huostassa elokuussa.

Britannian ulkoministerin Dominic Raabin mukaan Chengin väitteet ovat uskottavia ja hänen kohteluaan voidaan pitää kidutuksena.

Raab kertoi BBC:lle pyytäneensä Kiinan suurlähettilästä tuomitsemaan kiinalaisviranomaisten "häpeällisen" ja "järkyttävän" käytöksen, joka rikkoo kansainvälisiä lakeja.

Cheng asetettiin hallinnollisen pidätyksen alaiseksi sen jälkeen, kun hän oli vieraillut Manner-Kiinan puolella sijaitsevassa Hongkongin naapurikaupungissa Shenzhenissä elokuussa.

Hän kertoo Facebookissa julkaisemassaan lausunnossa ottaneensa pikajunan hongkongilaiselle juna-asemalle, jossa Manner-Kiinan poliisi otti hänet kiinni ja lähetti takaisin Shenzheniin.

Äärimmäisiä voimaharjoituksia ja pahoinpitelyitä

Chengin mukaan poliisi syytti häntä brittivakoojaksi. Hänet pakotettiin tekemään muun muassa tuntikaupalla "äärimmäisiä voimaharjoituksia" ja häntä hakattiin aina, kun hän ei onnistunut tekemään niitä loppuun saakka.

Hän kertoo myös, että hänet ripustettiin x-kirjaimen muotoiseen kehykseen, joka piti hänen käsiään ilmassa tunti toisensa jälkeen.

– Se tuntui äärimmäisen kivuliaalta, Cheng kirjoittaa.

Chengin mukaan häneltä kysyttiin, tunteeko hän ketään, joka työskentelee Britannian tiedusteluviranomaisten leivissä. Häneltä tiedusteltiin myös hänen omaa osuuttaan mielenosoituksissa sekä sitä, mitä hän tietää Manner-Kiinan kansalaisista, jotka ovat osallistuneet protesteihin.

Kiina on toistamiseen syyttänyt Britanniaa ja Yhdysvaltoja siitä, että maat hyväksyvät Hongkongin väkivaltaisuudet.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang kertoi keskiviikkona, että Shenzhenin poliisi olisi taannut Chengin oikeudet lain mukaisesti. Gengin mukaan hän ei ollut tietoinen lausunnoista, joita Britannia olisi antanut Chengin tapauksesta. Hän kuitenkin kertoi Kiinan ilmaisevan voimakkaan närkästyneisyytensä Britannian "virheiden ja tekojen sarjaan", jotka liittyvät Hongkongin tilanteeseen.

Shenzhenin poliisi kieltäytyi kommentoimasta Chengin lausuntoa uutistoimisto AFP:lle.

Tunnusti pakotettuna prostituutiosta maksamisen

Chengin mukaan pisin tauoton kuulustelukierros kesti 48 tuntia. Poliisi odotti Chengin mukaan tämän tunnustavan, että Britannia lietsoo mielenosoituksia lahjoittamalla muun muassa rahaa ja välineistöä. Hänen haluttiin myös tunnustavan maksavansa Manner-Kiinan kansalaisten takuut Britannian hallinnon rahoilla.

Shenzhenin poliisi kertoi elokuussa, että Cheng pidätettiin, koska hän oli rikkonut Kiinan kansantasavallan lakia liittyen yleisen rauhan hallintaan.

Valtion ylläpitämän Global Times -tabloidilehden mukaan poliisi olisi kertonut, että Cheng pidätettiin epäiltynä prostituutiosta maksamisesta. Chengin mukaan hänen oli pakko tehdä videolle kuvattu tunnustus asiasta, koska poliisit tarjosivat sitä vaihtoehtona ennalta määräämättömän pitkälle pidätykselle.

Cheng kertoo irtisanoutuneensa brittikonsulaatista ja paenneensa paikkaan, jota hän ei nimeä tarkemmin lausunnossaan. Hän kertoo myös aikovansa hakea turvapaikkaa.

Tuoreimmat osastosta