Suora lähetys kello 16: Päätyykö suur­lähettiläs Ukraina-kohun synti­pukiksi? Miljoonan EU-pestistään maksanut Gordon Sondland todistaa tänään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suora lähetys kello 16: Päätyykö suur­lähettiläs Ukraina-kohun synti­pukiksi? Miljoonan EU-pestistään maksanut Gordon Sondland todistaa tänään

Julkaistu: 20.11.2019 8:30, Päivitetty 20.11.2019 10:00

Trumpin virkarikos­tutkinnassa todistaa tänään Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland, joka voi päätyä Ukraina-skandaalin syntipukiksi.

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan ensimmäinen ”uhri” saattaa olla keskiviikkona edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan eteen saapuva Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland. Diplomaattia hiillostetaan nyt molemmilta sivuilta hänen tekemisistään ja lausunnoistaan, ja panoksena saattaa olla Sondlandin erottaminen tehtävästään tai jopa syyte väärästä valasta. Ilta-Sanomat välittää suoran lähetyksen Sondlandin kuulemisesta alkaen kello 16.00.

Sondland on virkarikostutkinnassa keskeinen henkilö, sillä hänen on tulkittu myöntäneen osallistuneensa Ukrainalle esitettyyn vaatimukseen vastapalveluksesta, niin sanottuun quid pro quo -tilanteeseen.

Sondland sanoi tutkintakomitealle kuun alussa lähetetyssä kirjallisessa lisäyksessä aiempaan lausuntoonsa, että oli todennut Ukrainan presidentin neuvonantajalle, ettei Ukraina todennäköisesti saisi Yhdysvalloilta sotilaallista tukea, mikäli maa ei julkisesti antaisi korruptionvastaisesta lausuntoa.

Hän viittasi Trumpin vaatimaan tutkintaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä ja tämän Hunter-pojasta.

Tänään Sondlandilta kysellään todennäköisesti myös kohupuhelusta Trumpin kanssa. Suurlähettiläs soitti presidentille kiovalaisesta ravintolasta päivä sen jälkeen, kun Trump oli puhunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa 25. heinäkuuta.

Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläs Bill Taylor todisti aiemmin, että hänen avustajansa kuuli Sondlandin ja Trumpin puhelun. Avustaja on sittemmin Politicon mukaan todistanut itse kuulleensa, kuinka Trump kysyi ”tutkinnoista” ja Sondland oli sanonut Zelenskyin tekevän mitä vain, mitä Trump halusi.

Yhdysvaltalaismediassa on liikkunut spekulaatioita siitä, että Sondlandista tehdään Ukraina-skandaalin syntipukki. Useat republikaanipoliitikot ja -vaikuttajat ovat kyseenalaistaneet Sondlandin uskottavuuden ja toisaalta luoneet mielikuvaa siitä, että Sondland toimi itsenäisesti eikä Trumpin ohjeistamana.

– Trump heittää Sondlandin bussin alle, The Washington Postin toimittaja Greg Sargent kuvaili mielipidekirjoituksessaan viime viikolla.

Samaa ilmaisua käytti myös tiedusteluvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Adam Schiff.

– Tämä on tietysti erittäin tärkeää, koska presidentin liittolaiset pyrkivät heittämään Sondlandin bussin alle, heittämään (kansliapäällikkö Mick) Mulvaneyn bussin alle, heittämään kenet tahansa bussin alle suojellakseen presidenttiä, Schiff sanoi CNN:n mukaan Taylorin kuulemisen jälkeen.

Sondland rikastui vuonna 1985 perustetulla Provenance-hotelliketjullaan, joka on erikoistunut muuttamaan vanhoja arvorakennuksia hotelleiksi. Hänestä tuli kotikaupunkinsa Portlandin vaikutusvaltaisimpia hahmoja, kun hän alkoi tukea isoilla summilla paikallisia poliitikkoja. Hän on myös harrastanut hyväntekeväisyyttä.

Ukraina-skandaali on nyt kuitenkin saanut aikaan sen, että portlandilaispoliitikot irtisanoutuvat kilvan Sondlandin tekemisistä. Esimerkiksi Portlandin demokraattipormestari Ted Wheeler ilmoitti lahjoittavansa Sondlandin yrityksiltä saamansa rahat hyväntekeväisyyteen.

Sondland tuki presidentinvaaleissa alun perin Trumpia, mutta happani tälle, kun Trump haukkui demokraattien puoluekokouksessa esiintynyttä sankarivainajan isää. Sondland kuitenkin lämpeni Trumpille uudelleen, sillä hän lahjoitti peräti miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaiskomitealle.

Tällä Sondland käytännössä osti itselleen suurlähettilään paikan. Hänet nimitettiin maan EU-suurlähettilääksi toukokuussa 2018 ilman suurta draamaa ja jopa joidenkin demokraattien tuella.

Trump nimitti tukijansa Gordon Sondlandin (oik.) EU-suurlähettilääksi kesällä 2018.

Sondland sai ensi töikseen kumottua Trumpin hallinnon päätöksen alentaa EU-suurlähettilään asemaa Washingtonin sisäisessä rankingissa, mikä takasi hänelle sulan hattuun diplomaattipiireissä ja paremmat istumapaikat myös Brysselissä.

Washington Postin lähteiden mukaan Sondland ei kuitenkaan ole vakuuttanut EU-tietämyksellään. Hänen on syytetty pyrkineen lobbaamaan maansa etuja EU-virkamiehille tajuamatta, että todelliset päätökset tehdään jäsenmaiden pääkaupungeissa ja Eurooppa-neuvostossa.

Sondland sai myös pahaa silmää ryhdyttyään ajamaan korkeakoulutettujen eurooppalaisten siirtolaisuuden helpottamista Yhdysvaltoihin yhdessä Trumpin siirtolaisuuspolitiikan arkkitehdin Stephen Millerin kanssa. Seurauksena oli, että projekti tulkittiin rasistiseksi: eurooppalaiset tervetulleita, eteläamerikkalaiset ja meksikolaiset eivät.

Sondland joutui myös puolustamaan päätöstään remontoida virka-asuntonsa kalliisti veronmaksajien rahoilla. Lisäksi hänen edustajansa joutui vakuuttamaan, että lähetystön väki ulkoiluttaa Sondlandin koiraa vapaaehtoisesti, ei käskystä.

Sondlandin valikoituminen Trumpin Ukraina-piiskuriksi herätti sekin kysymyksiä, koska Ukraina ei kuulu EU:hun eikä siten suoraan Sondlandin vastuualueeseen. Sondland on kuitenkin perustellut asiantuntemustaan sillä, että hänen isovanhempansa olivat Ukrainasta. Sondlandin vanhemmat joutuivat pakenemaan natsi-Saksan juutalaisvainoja Amerikkaan.

Alla olevassa videoikkunassa nähdään kello 21.30 suora lähetys Yhdysvaltain kongressin tiedusteluvaliokunnasta, jossa kuullaan Laura Cooperia ja David Halea.