Hitlerin synnyintalo muutetaan poliisiasemaksi: ”Rakennus ei nostata kansallissosialismin muistoa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitlerin synnyintalo muutetaan poliisiasemaksi: ”Rakennus ei nostata kansallissosialismin muistoa”

Natsijohtajan synnyintalo oli vuosien riidan kohteena.

Natsijohtajan synnyintalo oli vuosien riidan kohteena.

Julkaistu: 20.11. 0:35

Itävallassa oli pitkään pohdittu, mitä rakennukselle pitäisi tehdä.

Natsijohtaja Adolf Hitlerin synnyintalo muutetaan poliisiasemaksi, Itävallan sisäministeriö tiedotti tiistaina.

– Talon tulevaisuus poliisin käytössä on selkeä signaali siitä, että tämä rakennus ei nostata kansallissosialismin muistoa, sisäministeri Wolfgang Peschorn sanoi lehdistötiedotteessa Reutersin mukaan.

Hitler syntyi Branau am Inn -nimisessä kaupungissa sijaitsevan keltaisen talon ylimmässä kerroksessa 20. huhtikuuta 1889. Hitlerin perhe muutti pian pojan syntymän jälkeen talosta pois. Hitler muutti Saksaan parikymppisenä.

Talon kohtalosta on väännetty Itävallassa vuosien ajan. Talon omistaneen Gerlinde Pommerin perhe oli vuokrannut taloa sisäministeriön käyttöön jo 1970-luvulta lähtien, AFP kertoo. Hallitus oli maksanut hänelle noin 4 800 euroa kuussa, jotta rakennusta voitiin käyttää vammaispalvelujen tarjoamiseen.

Järjestely kuitenkin romuttui vuonna 2011, kun Pommer kieltäytyi remontoimasta tai myymästä taloa. Tämän jälkeen rakennus on ollut tyhjänä.

Kolme vuotta sitten Itävallan parlamentti lopulta hyväksyi lain, jolla talo voitaisiin pakkolunastaa. Vasta tänä vuonna korkein oikeus lopulta määräsi Pommerille maksettavan korvauksen.

Tuomioistuin määräsi, että Pommer oli oikeutettu 810 000 euron korvaukseen, mikä oli vähemmän kuin Pommer oli pyytänyt, mutta enemmän kuin hänelle oli alunperin tarjottu.