Saksalaismaastosta löytyy natsien hylkäämän jättimäisen rakennus­hankkeen jäänteet – raunioita kymmenien kilometrien matkalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksalaismaastosta löytyy natsien hylkäämän jättimäisen rakennus­hankkeen jäänteet – raunioita kymmenien kilometrien matkalla

Julkaistu: 20.11.2019 6:45

1930-luvun lopulla Saksassa aloitettiin 40 kilometrin pituisen moottoritien rakentaminen. Projekti jäi kesken toisen maailmansodan sytyttyä.

Kaukana moottoriteiden huminasta Baijerin Unterfrankenin luonnon keskeltä löytyy raunioita kymmenien kilometrien alueelta. Osittain rakennettuja siltoja, muurien pätkiä, ja ojia keskellä metsää ja peltoa.

– Tuossa lähellä on lähde, jossa oli tarkoitus viilentää moottoreita, historioitsija Dieter Stockmann kertoo The Local -lehdelle.

Rauniot ovat osa hylättyä jättiprojektia, moottoritietä, jonka piti yhdistää Wurzburgin and Fuldan kaupungit.

Reitti 46:n rakentaminen aloitettiin vuonna 1936. 40 kilometrin pätkä oli osa laajempaa, jo Weimarin tasavallan aikana käynnistettyä projektia yhdistää Hampuri Bodenjärveen. Töihin osallistui noin 4 500 ihmistä. He raivasivat metsää, rakensivat siltoja ja ojia.

Tietä ei koskaan ehditty asfaltoida, sillä projektista luovuttiin vuonna 1939. Sillä ei koettu olevan riittävää strategista arvoa Saksan armeijalle.

– Joskus täytyy käyttää paljon mielikuvitusta nähdäkseen, mitä silloin yritettiin rakentaa, Stockmann sanoo.

Historioitsija Dieter Stockmann on tutkinut aluetta 20 vuoden ajan. Hän on käynyt läpi arkistoja, haastatellut silminnäkijöitä ja kirjoittanut kirjan aiheesta. Unohdettu rakennusprojekti oli Stockmannin mukaan pitkään tabu, mutta viime aikoina siitä on muodostunut turistinähtävyys. Kunnat ovat pystyttäneet opastekylttejä ja alueelle suunnitellaan pyöräilyreittiä.

Stockmannin mukaan ihmiset ovat kiinnostuneet pikemminkin moottoritien rakentamisen haasteista kuin sen kytköksistä natsiliikkeeseen.

– Tarkoitus on näyttää natsismin rauniot, ei rakentaa niitä uudelleen, hän sanoo.

Lisää aiheesta