Uusi käänne toimittajan tappaneen autopommi-iskun tutkinnassa: Epäilty välimies lupasi paljastaa murhan tilaajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi käänne toimittajan tappaneen autopommi-iskun tutkinnassa: Epäilty välimies lupasi paljastaa murhan tilaajan

Tunnetun journalistin murha järkytti paitsi Maltassa myös koko Euroopassa.

Tunnetun journalistin murha järkytti paitsi Maltassa myös koko Euroopassa.

Julkaistu: 19.11.2019 22:34

Maltan pääministerin mukaan epäillyn vaatima armahdus voidaan antaa, jos mies toimittaa todisteita murhan tilaajasta.

Lokakuussa 2017 maltalainen toimittaja Daphne Caruana Galizia, 53, kuoli autopommi-iskussa Bidnijan kylän lähellä. Kolmea miestä vastaan nostettiin syytteet murhasta, mutta murhan tilaajataho on onnistunut pysymään piilossa. Asiaan voi kuitenkin tulla muutos, sillä epäiltynä välikätenä toiminut mies on luvannut paljastaa murhan tilaajien nimet vastineeksi presidentillisestä armahduksesta, The Guardian uutisoi.

Maltan pääministeri Joseph Muscat sanoi, että armahdus koskee kaikkia tapauksia, joissa miestä vastaan saatettaisiin nostaa syytteet, jos hän antaa todisteita ja tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Pääministeri sanoi allekirjoittaneensa kirjeen, joka takaa miehen suojelun, kun tuomioistuimelle on toimitettu todisteita.

– Annoin oikeusministerille mandaatin neuvotella henkilön asianajajien kanssa tämän ennennäkemättömän askeleen ottamiseksi.

Mies oli otettu kiinni viime torstaina Maltan poliisin ja Interpolin yhteisessä operaatiossa erilliseen rahanpesututkintaan liittyen, Reuters kertoo. Miehen epäillään kuuluvan rahanpesurinkiin.

Caruna Galizia oli tunnettu journalisti, jonka kannattajat kutsuivat häntä ”yhden naisen Wikileaksiksi”. Toimittaja tutki muun muassa korruptiota Maltalla ja nosti esille muun muassa poliitikkoihin liittyviä korruptioepäilyjä, AFP kertoo. Pääministeri Muscat perheineen oli yksi niistä, joita vastaan Caruna Calizia esitti syytöksiä.

Viime kuussa The Sunday Times of Malta uutisoi, että poliisi olisi päässyt murhan tilaamisesta epäillyn liikemiehen jäljille. Toistaiseksi viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet, että murhan tilaajataho olisi tiedossa.