Viron sisäministeri katsoo Naton ajautuneen kriisiin – Viro valmistelee Mart Helmen mukaan b-suunnitelmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron sisäministeri katsoo Naton ajautuneen kriisiin – Viro valmistelee Mart Helmen mukaan b-suunnitelmaa

Ekre-puolueen puheenjohtajana toimiva Helme sanoo, ettei amerikkalaisten aikeista ole tällä hetkellä tietoa. Helmen mukaan Viro ei voi luottaa EU:n turvatakuisiin.

Viron sisäministeri, oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme.­

19.11.2019 17:03

Viron sisäministeri Mart Helme katsoo sotilasliitto Naton ajautuneen kriisiin ja kertoo maan valmistelevan b-suunnitelmaa sille varalle, ettei Nato suoriudu velvoitteistaan.

Viro on Naton jäsenenä rakentanut puolustustaan Naton varaan.

– Emme tiedä, mitä amerikkalaiset aikovat tehdä. Useat ministerimme ovat käyneet siellä ja kaikki siellä puhuvat Kiinasta, Kiinasta ja Kiinasta. Harva puhuu Venäjästä, Helme sanoi tavatessaan suomalaisia politiikan toimittajia Tallinnassa tiistaina.

– Merkelin (Saksan liittokansleri Angela Merkel) aikakausi on ohi, eikä kukaan tiedä, paljon se muuttaa kansainvälistä politiikkaa. Kukaan ei tiedä, mitä Ranska tekee. Meidän pitää miettiä uusia turvallisuusmalleja tulevaisuutta varten. Tämä on kriisitilanne, Helme kuvaili.

Viron sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Indrek Saar yllättyi Helmen puheista.

– Kuulen tästä ensimmäistä kertaa. Jos Mart Helme puhuu b-suunnitelmasta, se tekee minusta erittäin epäluuloisen, oppositiossa olevaa demaripuoluetta johtava Saar kommentoi suomalaistoimittajille.

Saarin mukaan Viron tulee tukeutua jatkossakin sekä Natoon että EU:hun.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui äskettäin Natoa ”aivokuolleeksi” ja kehotti Eurooppaa heräämään.

Helmen mukaan Viro ei voi luottaa EU:n turvatakuisiin. Helmen mielestä Macronilla voi olla unelmansa, mutta EU ei ole valtakeskus ja tulee olemaan sitä yhä vähemmän jatkossa.

Ukrainan kriisi nosti pintaan Venäjän maanmiespolitiikan, mikä tarkoittaa, että Venäjä on nähnyt oikeudekseen suojella venäjänkielisten intressejä omien rajojensa ulkopuolella.

Venäjä tulee olemaan Helmen mukaan Virolle aina uhka, mutta ei ole huolissaan Viron venäjänkielisestä vähemmistöstä turvallisuusmielessä. Virossa on noin 300 000 venäjänkielistä ihmistä.

– Venäjän radikaali osuus Virossa voi olla 5 000–6 000 ihmistä. Suurin osa ei tue Venäjän hallitusta. Jos konflikti tapahtuisi, tietty osa haluaisi tukea Venäjää, mutta olemme valmiita kohtaamaan tällaiset uhat.

Viron sisäministeri Mart Helme tapasi suomalaisia politiikan toimittajia Tallinnassa tiistaina.­

Politiikan tutkija Tonis Saarts Tallinnan yliopistosta kuvaili suomalaistoimittajille Ekreä radikaalioikeistolaiseksi populistipuolueeksi.

Saar kutsui Ekreä ”tuhoisaksi” puolueeksi Viron kannalta, sillä puolue hyökkää Saarin mukaan vähemmistöjä vastaan ja luo jatkuvaa vastakkainasettelua virolaisessa yhteiskunnassa.

Ekre on talouspolitiikassa oikealla ja katsoo, että valtion rooli tulisi kutistaa minimiin. Ekre vieroksuu maahanmuuttoa, mutta Helme kiistää, että puolue olisi rasistinen.

– Paikalliset venäläiset vastustavat paljon enemmän maahanmuuttoa kuin virolaiset, virolaiset ottavat sen näkökulman, että Viron tulee olla kansallinen koti. Jos ulkomaisia ihmisiä ei ole liian paljon, virolaiset eivät välitä, Helme totesi tarkemmin määrittelemättä.

Helme painotti, että hän ei halua tunnustaa lojaalisuutta ”liberaalille ideologialle” ja puhui ”liberaalista hysteriasta”. Puola ja Unkari ovat Helmen mukaan esimerkkejä maista, jotka ovat joutuneet ”hysterian” kohteiksi.

– Mitä ovat eurooppalaiset arvot? Homoliitot ja eutanasia? En jaa konservatiivina niitä arvoja, Helme kommentoi.

Perhearvoja korostava Helme on halunnut evätä julkisista varoista maksettavan tuen Viron seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavalle järjestölle.

– Emme vastusta seksuaalivähemmistöjä, vaan vastustamme homopropagandaa, jota kouluissa opetetaan, Helme sanoi.

Myös Venäjällä on säädetty laki ”homopropagandan” levittämistä vastaan. Helme vastasi tähän huomioon sarkastisella kommentilla.

– Jos syöt lihaa ja myös Australian aboriginaalit syövät lihaa, tekeekö se sinusta Australian aboriginaalin? En usko. Putin on Putin, uhka Viron turvallisuudelle.

Ekre korostaa viron kielen asemaa. Helme pitää ongelmana ulkomaisten opettajien suurta määrää virolaisissa yliopistoissa.

– Näemme että viron kieli menettää tilaa englannille, oletan, että se on ongelma myös Suomessa.

Helme kertoi olevansa iloinen perussuomalaisten suosiosta Suomessa.

– Meillä on ollut joitakin kontakteja perussuomalaisiin, olen tavannut puolueen puheenjohtajan kerran. Me olemme tuoreen gallupin mukaan Viron toiseksi suosituin puolue, sitä aiemmassa gallupissa olimme kolmantena, joten meillä menee hyvin myös.

Viron hallitus on huojunut, kun oppositio on vaatinut valehtelusta syytetyn, Ekreä edustavan maatalousministerin eroa.

– Tämä hallitus tulee kestämään, kriisiä ei ole, Helme kuittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?