Wikileaksin perustajaa Julian Assangea koskeva raiskaustutkinta lopetettiin Ruotsissa – ei riittävän vahvoja todisteita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Wikileaksin perustajaa Julian Assangea koskeva raiskaustutkinta lopetettiin Ruotsissa – ei riittävän vahvoja todisteita

Australialainen Assange istuu tällä hetkellä vuoden tuomiota ehdonalaisehtojen rikkomisesta Britanniassa.

Julkaistu: 19.11.2019 15:38

Asiasta kertoi varapääsyyttäjä Eva-Marie Persson tiistaina.

Wikileaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea koskevaa raiskaustutkintaa ei enää jatketa Ruotsissa. Reutersin mukaan asiasta kertoi varapääsyyttäjä Eva-Marie Persson tiistaina.

– Pidän tämän lehdistötilaisuuden kertoakseni teille, että alustavaa tutkintaa ei enää jatketa, Persson sanoi.

Päätös tutkinnan lopettamisesta tehtiin sen jälkeen, kun epäiltyyn rikokseen liittyviä todisteita oli käyty läpi uudelleen. Vaikka syyttäjät pitivät asianomistajan väitteitä ”uskottavina”, Perssonin mukaan todisteet eivät kuitenkaan olleet riittävän vahvoja syytteen nostamista silmällä pitäen.

Assangea, 48, koskevat raiskaussyytökset liittyvät hänen vierailuunsa Ruotsissa vuonna 2010. Hän on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Raiskaustutkinta lopetettiin kertaalleen jo vuonna 2017, koska sen jatkamiselle ei nähty edellytyksiä. Huhtikuussa Assange sai lähtöpassit Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä, josta Yhdysvaltoihin luovuttamista pelänneelle miehelle oli tarjottu suojelua vuodesta 2012 lähtien.

Ecuadorin häädettyä Assangen Lontoon poliisi pidätti tämän, ja ruotsalaissyyttäjät päättivät avata tutkinnan uudelleen.

Australialainen Assange istuu tällä hetkellä vuoden tuomiota ehdonalaisehtojen rikkomisesta Britanniassa. Häntä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa syytteitä muun muassa vakoilusta liittyen paljastuksiin Afganistanin ja Irakin sodista.