Suora lähetys: Neljä Trumpin kohu­puhelun kuullutta virka­miestä todistaa virka­rikos­tutkinnassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suora lähetys: Neljä Trumpin kohu­puhelun kuullutta virka­miestä todistaa virka­rikos­tutkinnassa

Donald Trumpia koskevassa tutkinnassa todistajanlausuntonsa antavat varapresidentti Mike Pencen avustaja Jennifer Williams sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamies, everstiluutnantti Alexander Vindman.

Donald Trumpia koskevassa tutkinnassa todistajanlausuntonsa antavat varapresidentti Mike Pencen avustaja Jennifer Williams sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamies, everstiluutnantti Alexander Vindman.

Julkaistu: 19.11. 13:58, Päivitetty 19.11. 21:57

Yhdysvaltain presidenttiä koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset jatkuivat tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain kongressissa jatkuivat tiistaina presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset. Ensimmäinen kuulemistilaisuus käynnistyi kello 16 Suomen aikaa, ja siinä todistajanlausuntonsa antoivat kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamies, everstiluutnantti Alexander Vindman sekä varapresidentti Mike Pencen avustaja Jennifer Williams.

  • Kello 16 käynnistyvää istuntoa voi seurata suorana lähetyksenä yllä olevasta videoikkunasta.

Vindmanin oli määrä kertoa lausunnossaan Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välillä heinäkuussa käydystä puhelinkeskustelusta, sillä hän on yksi niistä henkilöistä, jotka kuulivat sen. Hänen odotettiin myös kertovan, miksi hän koki puhelinkeskustelun huolestuttavana.

Alexander Vindman saapui edustajainhuoneeseen todistamaan kaksi viikkoa sitten Washingtonissa.

Alexander Vindman saapui edustajainhuoneeseen todistamaan kaksi viikkoa sitten Washingtonissa.

Ukrainassa syntynyt ja lapsena Yhdysvaltoihin muuttanut Vindman on Valkoisen talon johtava Ukraina-asiantuntija sekä Irakin sodassa kunnostautunut veteraani. Lokakuussa suljettujen ovien takana todistaessaan Vindman kertoi huolestuneensa puhelusta syvästi.

Washington Postin mukaan on mahdollista, että juuri Vindmanin turvallisuusneuvostolle ilmaisema huoli johti siihen, että Valkoinen talo pyrki ensin salaamaan puhelinkeskustelun sisällön. Neuvoston kerrotaan neuvoneen Vindmania pysymään asiasta vaiti.

Vindmanilta oli lähtöisin myös tieto, jonka mukaan Valkoinen talo oli poistanut puhelusta julkaistusta muistiosta tiettyjä kohtia. Lisäksi hän on kertonut kuulleensa, kuinka Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli sanonut Valkoisessa talossa vierailleille ukrainalaisviranomaisille, että heidän on tutkittava demokraattien toimia, mitä hän piti ”epätavallisena ja sopimattomana”.

Vindmanin aiemman todistuksen jälkeen Trump nimesi tämän Pysäyttäkää Trump -liikkeen kannattajaksi. Vindmanista on sittemmin levitetty myös perusteetonta väitettä, jonka mukaan hän olisi ”haukkunut Yhdysvaltoja”.

Varapresidentti Pencen Venäjään erikoistunut neuvonantaja Jennifer Williams kuuluu niin ikään niihin henkilöihin, jotka kuulivat heinäkuisen puhelun. Aiemmin suljettujen ovien takana todistaessaan hän kertoi pitäneensä puhelun sisältöä ”sopimattomana” sekä poliittisesti motivoituneena, kertoo muun muassa Daily Beast.

Varapresidentti Mike Pencen neuvonantaja Jennifer Williams sai Trumpilta viikonloppuna kritiikkiä Twitterissä.

Varapresidentti Mike Pencen neuvonantaja Jennifer Williams sai Trumpilta viikonloppuna kritiikkiä Twitterissä.

Trump hyökkäsi sunnuntaina Twitterissä Williamsia vastaan syyttäen tätä itseensä kohdistuvasta hyökkäyksestä. Trumpin mukaan Williams ei ole koskaan lukeutunut hänen tukijoihinsa, tosin hän antoi ymmärtää viestissään, ettei edes kunnolla tiedä, kuka Williams on.

Williams saattaa lausunnossaan valottaa myös sitä, miksi Pence päätti jäädä pois Zelenskyin virkaanastujaisista toukokuussa.

Illan todistajana yksi ”kolmesta amigosta”

Myöhemmässä istunnossa kuullaan puolestaan todistajina Yhdysvaltain Ukraina-edustajaa Kurt Volkeria sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston entistä Venäjän ja Euroopan asioiden johtajaa Tim Morrisonia.

  • Kello 21.30 alkavaa kuulemista voi seurata suorana lähetyksenä alla olevasta videoikkunasta.

Volker kertoi aiemmassa, suljettujen ovien takana antamassaan lausunnossa Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin Ukrainan-yhteyksistä. Hän erosi äkillisesti tehtävästään ensimmäistä todistajanlausuntoaan edeltäneenä viikonloppuna.

Volker oli EU-lähettiläs Sondlandin ja energiaministeri Rick Perryn ohella yksi ”kolmesta amigosta”, jotka Trump oli valinnut ohjaamaan Yhdysvaltain Ukrainan-politiikkaa. Kolmikon on kerrottu muodostaneen Ukrainan ja Yhdysvaltain välisen ”maanalaisen” diplomaattiyhteyden ytimen, ja Volker oli miehistä ensimmäinen, joka myöntyi todistamaan virkarikostutkinnassa vapaaehtoisesti.

Kurt Volker kuvattiin lokakuun alussa Washingtonissa, kun hän poistui kongressista ensimmäisen todistajanlausuntonsa jälkeen.

Kurt Volker kuvattiin lokakuun alussa Washingtonissa, kun hän poistui kongressista ensimmäisen todistajanlausuntonsa jälkeen.

Volker luovutti aiemmin tukun teksti- ja WhatsApp-viestejään, jotka osoittautuivat kultakaivokseksi tutkijoiden kannalta. Volker muun muassa valmisteli yhdessä Sondlandin kanssa Trumpin heinäkuista puhelua Zelenskyille, ja kumpikin oli ennalta kommunikoinut Giulianin kanssa siitä, mitä puhelussa käsiteltäisiin.

Myös Tim Morrison erosi virastaan ennen ensimmäistä todistajanlausuntoaan. Siinä hän kertoi, ettei pitänyt heinäkuista puhelua sopimattomana.

Morrisonin julkinen lausunto saattaa kuitenkin auttaa vahvistamaan tietoja, joiden mukaan Trumpin sisäpiiri suunnitteli vastapalveluksen pyytämistä Ukrainalta sotilasavusta, nimenomaan presidentin toivomuksesta. Myös Morrison todisti heinäkuun puhelua, ja hän on kertonut kuulleensa suoraan Sondlandilta, kuinka tämä oli neuvonut ukrainalaisia sotilasavun saamisessa Yhdysvalloilta.

Tim Morrison kuvattuna Washingtonissa pari viikkoa sitten.

Tim Morrison kuvattuna Washingtonissa pari viikkoa sitten.

Morrisonin mukaan Sondland sanoi ukrainalaiselle viranomaiselle, että Ukraina saisi todennäköisesti aiemmin jäädytetyn sotilasapunsa, mikäli maan hallitus kertoisi julkisesti käynnistävänsä tutkinnan Trumpin demokraattivastustajan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista. Morrisonin mukaan Sondland oli kertonut toimineensa suoraan Trumpin pyynnöstä.

Virkarikostutkinnan keskeisiin todistajiin kuuluva EU-lähettiläs Sondland pääsee kertomaan oman näkemyksensä asioista keskiviikkona.