Pohjois-Koreaa ei enää kiinnosta neuvotella Trumpin kanssa – ”Emme enää lahjoita Yhdysvaltain presidentille jotakin, jolla hän voi leuhkia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Koreaa ei enää kiinnosta neuvotella Trumpin kanssa – ”Emme enää lahjoita Yhdysvaltain presidentille jotakin, jolla hän voi leuhkia”

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.11. 13:54, Päivitetty 18.11. 14:36

<br />Pohjoiskorealaisen diplomaatin mukaan maa ei ole enää kiinnostunut huippukokouksista, joista se ei saa mitään vastineeksi. Lausunto tuli vain muutama tunti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti oli vihjannut twiitissään uuden tapaamisen mahdollisuudesta.

Pohjois-Korea hyökkäsi perjantaina demokraattien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa pyrkivää Joe Bideniä vastaan. Hyökkäyksen syy ei ole varma, mutta sen laukaisijana epäiltiin olleen Bidenin kampanjan mainoksen, jossa presidentti Donald Trumpin kritisoitiin ylistävän ulkopolitiikassaan ”diktaattoreita ja tyranneja”.

– Bidenin kaltaiset raivotautiset koirat voivat vahingoittaa monia ihmisiä, jos niiden annetaan juosta vapaana. Ne on hakattava kuoliaaksi kepillä. Tämä hyödyttäisi myös Yhdysvaltoja, Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA ilmoitti.

Sunnuntaina Trump kommentoi KCNA:n ulostuloa Twitterissä, osoittaen sanansa mitä ilmeisemmin suoraan Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille.

– Herra johtaja, Joe Biden saattaa olla unelias ja erittäin hidas, mutta hän ei ole ”raivotautinen koira”. Oikeastaan hän on jotakin hieman parempaa, mutta minä olen ainoa, joka pystyy viemään teidät sinne, missä teidän täytyy olla. Teidän tulee toimia nopeasti ja saada sopimus aikaan. Nähdään pian! Trump twiittasi viitaten mahdolliseen uuteen tapaamiseen maiden välillä.

Maanantaina Pohjois-Korea vastasi Trumpin twiittiin tavalla, joka kaatoi ainakin näillä näkymin kylmää vettä Trumpin neuvotteluaikeiden päälle.

– Me emme ole kiinnostuneet huippukokouksista, jotka eivät anna meille mitään. Meidän on saatava se, mistä on sovittu siinä, mitä presidentti Trump on jo kuuluttanut saavutuksenaan, pohjoiskorealaisen diplomaatin Kim Kye-gwanin KCNA:lle antama kommentti kuului Wall Street Journalin mukaan.

Lausunnossaan Kim myös vaati Reutersin mukaan loppua ”vihamieliselle politiikalle”, mikäli Yhdysvallat haluaa jatkaa dialogia.

– Koska emme saa mitään vastineeksi, emme enää lahjoita Yhdysvaltain presidentille jotakin, jolla hän voi leuhkia. Haluamme saada kompensaatiota menestyksestä, josta presidentti Trump on ylpeä hallintonsa saavutuksena.

Neuvotteluissa ei edistystä

Pohjois-Korea on jälleen viime viikkoina kiihdyttänyt uhkauksiaan katkaista ydinaseriisuntaa koskevat neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa. Viime kuussa se keskeytti äkillisesti Tukholmassa yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa käydyt neuvottelut.

Pohjois-Koreaa on ärsyttänyt etenkin Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteinen sotaharjoitus. Sunnuntaina Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper kertoi, että tälle kuulle kaavailtua sotaharjoitusta oli päätetty lykätä.

Esperin mukaan näin haluttiin tehdä hyvän tahdon eleenä Pohjois-Korealle.

Trump ja Kim Jong-un tapasivat ensimmäisen kerran toisensa historiallisessa huippukokouksessa Singaporessa viime vuoden kesäkuussa. He tapasivat uudelleen Vietnamissa helmikuussa, mutta tuolloin neuvottelut päättyivät tuloksetta.

Tämän jälkeen neuvotteluissa ei ole liiemmin edistytty, vaikkakin osapuolet pääsivät Vietnamissa yhteisymmärrykseen uuden tapaamisen järjestämisestä.

Yhdysvallat haluaa Pohjois-Korean luopuvan ydinaseohjelmastaan vastineeksi maahan kohdistuvien talouspakotteiden poistamisesta. Pohjois-Korean mukaan Yhdysvaltojen olisi hellitettävä pakotteita ensin, mutta Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan Pohjois-Korean olisi purettava ydinaseohjelmansa ennen niiden poistamista.

Huhtikuussa Kim antoi Yhdysvalloille vuoden loppuun asti aikaa osoittaa enemmän ”joustavuutta”.