Tilanne kärjistyy Hongkongissa – poliisi vaatii mielenosoittajia antautumaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tilanne kärjistyy Hongkongissa – poliisi vaatii mielenosoittajia antautumaan

Julkaistu: 18.11.2019 9:18, Päivitetty 18.11.2019 11:07

Demokratia-aktivistit julkaisivat videon, jota kuvailtiin kampuksella olevien mielenosoittajien ”kiireiseksi hätähuudoksi”.

Satoja mielenosoittajia on edelleen loukussa Hongkongin polyteknisen yliopiston kampuksella. Reuters kertoi aiemmin, että poliisi olisi murtautunut barrikadien kampukselle.

Uutistoimiston mukaan tieto oli peräisin yliopiston kampuksen radioaseman jakamasta lyhyestä videosta, jolla poliisin nähtiin menevän sisään kampukselle. Sille ei kuitenkaan ole toistaiseksi tullut vahvistusta muualta.

CNN:n mukaan poliisi vaatii protestoijia ”tulemaan ulos ja antautumaan”. Useiden uutislähteiden mukaan kampukselta yrittää poistua jatkuvasti mielenosoittajia, mutta toistaiseksi ei ole tietoa siitä, kuinka moni on päässyt ulos.

Poistuvia mielenosoittajia on pidätetty, silminnäkijöiden mukaan kovakouraisia otteita käyttäen.

– Poliisi ei välttämättä tee rynnäkköä kampukselle, mutta näyttää siltä, että he yrittävät ottaa ihmisiä kiinni heidän yrittäessään juosta, parlamenttiedustaja Hui Chi-fung kertoi Reutersille.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kommentoi maanantaina ministeriön säännöllisessä lehdistötilaisuudessa Hongkongin tilannetta. Tiedottajan mukaan ”kenenkään ei tulisi aliarvioida Kiinan tahtoa turvata suvereniteettiaan sekä Hongkongin vakautta”.

Yliopiston opiskelijaunionin johtaja Ken Woo kertoi BBC:n mukaan paikalliselle RTHK-kanavalle aiemmin, että kampuksella oli edelleen ainakin 500 ihmistä. Woon mukaan mielenosoittajilla oli vielä tuolloin vettä, mutta ruokatarvikkeet olivat loppumassa.

Poliisi pidätti Hongkongin polyteknisen yliopiston kampukselta ulos pyrkineen opiskelijan maanantaiaamuna paikallista aikaa.

Poliisi pidätti Hongkongin polyteknisen yliopiston kampukselta ulos pyrkineen opiskelijan maanantaiaamuna paikallista aikaa.

Demokratialiikkeen johtaviin aktivisteihin kuuluva Jonathan Wong julkaisi maanantaiaamuna Suomen aikaa Twitterissä videon, jota hän kuvaili kampuksella olevien mielenosoittajien ”kiireiseksi hätähuudoksi”.

Videolla puhuva, kasvonsa peittänyt aktivisti kertoo osoittavansa viestinsä ”kansainväliselle yleisölle kaikkialla maailmassa”.

– Olemme kampustamme puolustavia opiskelijoita ja poliisi on saartanut meidät. Se käyttää kaikenlaisia väkivaltaisia keinoja pidättääkseen meidät ja varmistaakseen, että emme pääse enää ulos kampukselta. Meillä ei ole ruokatarvikkeita eikä vettä. Virta tullaan katkaisemaan, eikä meillä ole ulospääsyä, mielenosoittaja kertoo videolla.

Hänen mukaansa poliisi oli videon kuvaamisen aikaan kampuksen ulkopuolella ja ampui mielenosoittajia kohti kyynelkaasun ja kumiluotien lisäksi oikeilla luodeilla.

– Meillä ei ole juuri mitään, millä voisimme suojata itseämme heitä vastaan. Meillä on ainoastaan naamioita, suojalaseja ja sateenvarjoja. Se on kaikki, mitä meillä enää on jäljellä. Olkaa kilttejä ja auttakaa meitä, mielenosoittaja anelee videolla.

Hän vetoaa kansainvälisen yleisön apuun, jotta kampuksella olevat pääsisivät ulos ja välttäisivät ”brutaalit seuraukset”.

Kymmenet mielenosoittajat olivat aamulla paikallista aikaa pyrkineet ulos kampukselta, mutta he palasivat takaisin poliisin ammuttua heitä kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Poliisin mukaan kyynelkaasuun jouduttiin turvautumaan, koska ”suuri joukko naamioituneita mellakoitsijoita ryntäsi yhtäkkiä läpi vartioketjun”.

Aiemmin yöllä aktivistit olivat sytyttäneet kampuksen sisäänkäynnille tulipalon estääkseen poliisin pääsyn sisälle.

Artikkelia päivitetty uusilla tiedoilla kello 10.40.

Tuoreimmat osastosta